Ιταλοί και Πακιστανοί αρχαιολόγοι κατα την πρόσφατη αρχαιολογική ανασκαφή τους στην πόλη Bazira της επαρχίας Barikot του Πακιστάν ανακάλυψαν όπλα και κέρματα, καθώς και κεραμικά ευρήματα που εισάγονταν από την Ελληνική Βακτριανή και από την περιοχή της Μεσογείου κατα δεύτερο αιώνα π.Χ.. στην ινδο - ελληνική αυτή αρχαία πόλη.
«Κατά την πρόσφατη ανασκαφή τους τον Απρίλιο-Ιούνιο η ομάδα του ανακάλυψαν κάποιες πολύ σημαντικές ανακαλύψεις στην Bazira. Πολύ λίγα είναι γνωστά για τον ινδο - ελληνικό πολιτισμό της υποηπείρου της Βακτριανής. Ωστόσο, αυτή τη φορά ανακαλύψαμε στο Barikot αφθονα ευρήματα που σχετίζονται όχι μόνο με την Ινδο-ελληνική πόλη (όταν ο οικισμός που καλύπτεται από Τείχος, 2ος π.Χ.), αλλά και για την προ-ελληνική πόλη, τον οικισμό της Mauryan (3η π.Χ.) », είπε ο Dr Luca Maria Olivieri, υπεύθυνος αρχαιολόγος της ιταλικής αρχαιολογικής ανασκαφής, προσθέτοντας ότι εκτός του Ινδο-ελληνικού αμυντικό τείχος υπάρχουν εκτενή στοιχεία του πρώτου οικισμού.
«Προβλέπω ότι στο μέλλον το Barikot θα γίνει ένα από τα μεγαλύτερα και μακρόπνοα αρχαιολογικά ανασκαφικά σημεία στο Πακιστάν (30 έτη μέχρι τώρα), αν όχι σε ολόκληρη την υπο-ήπειρο. Είναι αντιπροσωπευτικό σημείο όχι μόνο μιας Ινδο-ελληνικής πόλης σε αυτήν την κλίμακα αλλα και ένα από τα λίγα παραδείγματα αστικού οικισμού της περιόδου του Kushan, που έχει επιστημονικά ανασκαφεί στη Νότια Ασία».
Επίσης, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι όλα οι προ-Ελληνικά στρώματα (οικισμοί, ευρήματα) είχαν καταστραφεί για την κατασκευή του αμυντικού τείχους για να κάνει χώρο για την οχύρωση, αποκαλύφθηκαν όμως εμφανή ίχνη του οικισμού της Εποχής του Σιδήρου (7ο π.Χ.).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου