Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Μαρί: Η Κύπρος δεν ξέχασε τους 13 Ήρωες της


Τελέστηκε στις 11/7/2016, στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» το τρισάγιο εις μνήμη των 13 ηρώων που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος κατά την έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011.
Η τελετή φέτος πραγματοποιήθηκε στο νεόδμητο εκκλησάκι το οποίο ανεγέρθει στο χώρο της τραγωδίας με την ευγενή στήριξη της εκκλησίας και την τεχνική επίβλεψη του αρχιτέκτονα κ. Μελετίου.Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Με τα δεκάδες «γιατί;» να αιωρούνται ακόμη στον αέρα και το περί δικαίου αίσθημα των συγγενών των 13 ηρώων του Μαρί να μην έχει ικανοποιηθεί, τελέστηκε χθες το τρισάγιο στον χώρο της φονικής έκρηξης της 11ης Ιουλίου 2011.

Στον λόφο, πάνω ακριβώς από τον τεράστιο κρατήρα που δημιουργήθηκε από την έκρηξη, και θυμίζει σε όλους μας, αλλά κυρίως στους πολιτειακούς άρχοντες, πως χάθηκαν όταν κλήθηκαν να υπερασπιστούν μια χαμένη υπόθεση και να σηκώσουν στους ώμους τους ευθύνες πολιτικές και ανεπάρκειες διοικητικές που δεν τους αναλογούσαν. Οι συγγενείς των παλληκαριών με δάκρυα στα μάτια και κρατώντας τις φωτογραφίες των αγαπημένων τους υποκλίθηκαν γι' άλλη μια φορά στο μεγαλείο των δικών τους ανθρώπων, που δεν δίστασαν ούτε και μια στιγμή να θυσιάσουν ό,τι πολυτιμότερο είχαν για να σώσουν οτιδήποτε κι αν σωζόταν.


Ο πόνος των συγγενών, παρότι έχουν περάσει τρία κιόλας χρόνια, παραμένει ο ίδιος. Η απώλεια των αγαπημένων τους με τόσο άδικο τρόπο τούς πληγώνει και θα συνεχίσει να τους πληγώνει για πάντα. Τρανταχτή απόδειξη τούτου οι δηλώσεις όσων μπόρεσαν να αρθρώσουν λόγο. Ο πατέρας του Αρχιλοχία Ανδρέα Παπαδόπουλου, Μιχάλης, ανέφερε πως «κάθε χρόνο ερχόμαστε εδώ. Τα παιδιά μας σκοτώθηκαν και οι ένοχοι βρίσκονται έξω».

Ο πατέρας του Διοικητή του Ναυτικού μ. Αρχιπλοιάρχου Ανδρέα Ιωαννίδη, Νίκος, στη δική του δήλωση ανέφερε πως «αυτοί που ευθύνονται γι’ αυτήν την τραγωδία δυστυχώς ακόμα είναι έξω». Από την πλευρά της, η σύζυγος του Αρχικελευστή Κλεάνθη Κλεάνθους, Κάτια, δήλωσε ότι «οι μνήμες είναι νωπές, τα συναισθήματα τα ίδια, οργή, πόνος, πικρία, αλλά περισσότερο αγανάκτηση. Εμείς δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το Μαρί. Πρέπει να αφυπνιστούν αυτοί που παραμένουν σε λήθαργο, πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη.

Το Μαρί είναι μια τραγωδία που όχι μόνο ανατίναξε τις ζωές μας, αλλά ανατίναξε και όλη την Κύπρο, την οικονομία μας, τα πάντα. Ας μην το ξεχνούμε και ας αφυπνιστούν επιτέλους αυτοί οι οποίοι κρατούν τα ηνία στα χέρια τους», κατέληξε η κ. Κλεάνθους. Εξάλλου, ο γιος του μ. Αρχιπλοιάρχου, Νικόλας Ιωαννίδης, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook, έστειλε το εξής μήνυμα: «Τη Δικαιοσύνη πρέπει να την αποδίδουν άνθρωποι κατά τη διάρκεια της επίγειας ζωής.

Η απλή επίκληση στη μεταφυσική θεία δίκη δεν συμβάλλει στη θεμελίωση μιας ευνομούμενης πολιτείας, η οποία θα δύναται να προστατεύει τους πολίτες της από παρόμοια τραγικά συμβάντα. Έμπρακτος αγώνας μέχρι τέλους, για ν' αποκαταστήσουμε την κατακερματισθείσα ηθική τάξη της Πολιτείας».


Το τρισάγιο τελέστηκε από τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Παρέστησαν οι συγγενείς των ηρώων, οι Υπουργοί Άμυνας και Δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος της Βουλής, οι Πρόεδροι των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ και Συμμαχίας Πολιτών, και ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών.

Το ΑΚΕΛ εκπροσωπήθηκε από τον βουλευτή Κώστα Κώστα και η ΕΔΕΚ από τον Βουλευτή Νίκο Νικολαΐδη. Παρόντες στο τρισάγιο ήταν και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, οι Αρχηγοί της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, ο αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, βουλευτές, καθώς και ο δικηγόρος Πόλυς Πολυβίου, πρόεδρος της μονομελούς ερευνητικής επιτροπής που εξέτασε τις συνθήκες που οδήγησαν στη φονική έκρηξη.

Τη συγνώμη της Πολιτείας, προς τους συγγενείς των δεκα-τριών ηρωικών νεκρών της φονικής έκρηξης στο Μαρί, για την κρατική ανεπάρκεια και αμέλεια, που οδήγησαν στην τραγωδία της εντεκάτης Ιουλίου 2011, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι “Η οδύνη μας για τον τραγικό, όσο και άδικο χαμό των ηρώων μας, θα προκαλεί παντοτινά τις συνειδήσεις μας. Πραγματικά σαν ερινύα θα κυνηγά την κρατική ανεπάρκεια και την αμέλεια της Πολιτείας, αλλά και θα οδηγεί τα βήματά μας στο δρόμο για το μέλλον της πατρίδας μας. Συμπάσχουμε στον πόνο και τη θλίψη και συμμεριζόμαστε το θυμό και την οργή των γονιών, των συζύγων, των παιδιών και των αδελφών όσων άδικα και τραγικά χάθηκαν για να σηκώσουν στους ώμους τους πολιτικές και διοικητικές ευθύνες και ανεπάρκειες που δεν τους αναλογούσαν. Υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη τους επαναλαμβάνοντας τη συγνώμη μας για όλα εκείνα που οφείλαμε ως Πολιτεία να πράξουμε αλλά παραλείψαμε. Θέλω να επαναλάβω τη διαβεβαίωση πως δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ξανά να επαναληφθούν ανάλογα σφάλματα και η χώρα μας να ζήσει παρόμοιες τραγωδίες”.



Αφού σημείωσε πως η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την υποχρέωση λογοδοσίας και ανάληψης ευθυνών εκ μέρους των αρχόντων της Πολιτείας, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε τόσο στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να ανακηρύξει σε ήρωες τους 13 πεσόντες, όσο και στην σύσταση επιτροπής παρακολούθησης ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες τους.

Διαμήνυσε εξάλλου ότι η αποφράδα εκείνη ημέρα, «δεν σηματοδοτεί μόνο το χρέος μας για απόδοση τιμής σε όσους πρόσφεραν τη ζωή τους στη διάσωση του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, σηματοδοτεί και την υποχρέωση λογοδοσίας και ανάληψης ευθυνών εκ μέρους των αρχόντων της Πολιτείας».

Ανακηρύσσοντας τους 13 πεσόντες σε ήρωες, η Πολιτεία απέδωσε την ελάχιστη τιμή στα θύματα της κρατικής ανεπάρκειας, ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας την ίδια ώρα ότι, στα πλαίσια της πρόθεσης της Κυβέρνησης για παροχή της αναγκαίας στήριξης ή της όποιας ενίσχυσης των οικογενειών των 13 ηρώων, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης ζητημάτων που αντιμετωπίζουν συγγενείς των θυμάτων της έκρηξης στο Μαρί και, γενικότερα, τη συστηματική παρακολούθηση των οποιωνδήποτε θεμάτων σχετίζονται με τους ήρωες.


«Σεβαστοί συγγενείς των ηρώων. Με τη σκέψη μου στραμμένη σε εσάς που φέρετε το κύριο βάρος των συνεπειών της μεγάλης αυτής τραγωδίας, θέλω να επαναλάβω την υπόσχεση ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ούτε η μνήμη τους να λησμονηθεί ούτε οι ευθύνες μας ως κράτος να διαγραφούν» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή μνημείου προς τιμήν των ηρώων, καθώς και η ανέγερση Εκκλησίας βυζαντινού ρυθμού στο χώρο της τραγωδίας εντός της Ναυτικής Βάσης. 

Το κόστος ανέγερσης του ναού ανέλαβε εξ ολοκλήρου η Ιερά Αρχιεπισκοπή, ενώ τα αρχιτεκτονικά σχέδια παρουσιάστηκαν σήμερα στον πρόεδρο Αναστασιάδη και τους συγγενείς των θυμάτων. 
Μετά το τρισάγιο και την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε προσκλητήριο πεσόντων και ρίφθηκαν 13 χαιρετιστήριες βολές. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Νωρίτερα, ομάδα από περίπου 30 άνδρες της ΕΜΑΚ ξεκίνησαν την ώρα που σημειώθηκε η φονική έκρηξη στο Μαρί από το κτίριο της Δύναμης στην Κοφίνου, και πραγματοποίησαν πορεία με τερματισμό τη Ναυτική Βάση.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.


Οι 13 ήρωες

Πλοίαρχος, Ανδρέας Ιωαννίδης
Αντιπλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου
Αρχικελευστής Κλεάνθης Κλεάνθους
ΕΠΥ Κελευστής Μιχάλης Ηρακλέους
Ναύτης Χριστάκης Χριστοφόρου
Ναύτης Μίλτος Χριστοφόρου
Ναύτης Αντώνης Χαραλάμπους
Αρχιλοχίας Πυροσβεστικής Ανδρέας Παπαδόπουλος
Πυροσβέστης Βασίλης Κρόκος
Πυροσβέστης Σπύρος Ταντής
Πυροσβέστης Παναγιώτης Θεοφίλου
Αρχιπυροσβέστης Γιώργος Γιακουμής
Πυροσβέστης Αδάμος Αδάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: