Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Brann: Το καμάρι του Bergen είναι έτοιμο να ξυπνήσει


Δημήτρης Βαρσάνης

Καλωσορίσατε στο Bergen. Περιτριγυρισμένο από τα εκπληκτικα φιόρδ και τις υπέροχες οροσειρές, η  δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νορβηγίας προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες ετησίως.


Πολλοί από αυτούς φτάνουν με κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του Bergen σε απόσταση αναπνοής από την UNESCO που απαριθμούνται στο Bryggen, τη παλιά προβλήτα της πόλης που αποτελείται από πολύχρωμα ξύλινα σπίτια. Μόλις κατέφευγαν ακμάζοντες έμποροι κατά τη διάρκεια της ακμής της Hanseatic League, τα καταστήματα στεγάζονταν στο πιο εμβληματικό αξιοθέατο του Bergen που εξυπηρετεί πλέον τις ανάγκες των τουριστών.



Η ειδυλλιακή τοποθεσία της πόλης, στην ορεινή δυτική ακτή της χώρας έχει σοβαρό αντίκτυπο στο τοπικό κλίμα. Παρά το γεγονός ότι το Bergen απολαμβάνει τον ηπιότερο χειμώνα από όλες τις νορβηγικές πόλεις, οι κάτοικοι πρέπει να συμβιβαστούν με τις φοβερές βροχοπτώσεις όλο το χρόνο. Βροχή μπορεί να αναμένεται ανά πάσα στιγμή και οι θερμοκρασίες σπάνια φτάνουν πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Τα πρώτα μηχανήματα αυτόματης πώλησης ομπρελών σε ολόκληρο τον κόσμο θα μπορούσατε να τα βρείτε στο Bergen. Ποτέ δεν έγινε όμως θραύση από τους ντόπιους και έκτοτε αφαιρέθηκαν.



Πιο συχνά απ' ότι όχι, "φτερά" καπνού σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου μπορεί να δει κάποιος να σηκώνονται από το Brann Stadion στον καθαρό αέρα του ομιχλώδες βουνού. Βρισκόμενο στους πρόποδες του όρους Ulriken, το υψηλότερο από τα επτά βουνά που περιβάλλουν το Bergen, λίγα μίλια νότια-ανατολικά του φασαριόζικου κέντρου της πόλης και της παγκοσμίου φήμης ψαραγορά της, καθορίζεται η έδρα της τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου SK Brann, που κατά δεκατετραήμερο το στάδιο γίνεται ένα από τα πιο βραχνά σύνολα Νορβηγών φιλάθλων.



Η Brann που σημαίνει «φωτιά» στα αγγλικά, είναι ένας σύλλογος με μια καθιερωμένη ιστορία και είναι βαθιά ριζωμένος στη λαογραφία του Bergen. Δυσαρεστημένοι με την κατάσταση του τοπικού ποδοσφαίρου στο Bergen μια ομάδα ντόπιων συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν την τρέχουσα κατάσταση σε ένα μπαρ στο Bergen το 1908. Το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν μια νεοσύστατη ομάδα ποδοσφαίρου. Γεννήθηκε η Ski- og Fodboldklubben Brann που αργότερα μετονομάστηκε σε Sportsklubben Brann.

Δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για τη Brann να εδραιωθεί μεταξύ της αφρόκρεμας της "ελίτ" του Νορβηγικού ποδοσφαίρου κάνοντας τη πρώτη της εμφάνιση σε τελικό κυπέλλου 1917, χάνοντας τελικά με 4-1 εναντίον της Sarpsborg. Δύο χρόνια αργότερα το κλαμπ εγκαινίασε το τρέχον σπίτι του Μπραν Stadion στην ήττα με 6-2 από την Εθνική ομάδα της Νορβηγίας. Το νέο γήπεδο, το οποίο χρηματοδοτείται εν μέρει από τους οπαδούς ήταν η πρώτη μεγάλη δημόσια επίδειξη αγάπης που φάνηκε από τους κατοίκους του Bergen προς τη τοπικη τους ομάδα,ένας σύλλογος που έκλεψε τις καρδιές του τοπικού πληθυσμού και πολλών ακόμη πιο μακριά.



Τα δύο κύπελλα που κατέκτησε η Brann τη δεκαετία του '20 αποδείχθηκε ότι ήταν μια λανθασμένη εκκίνηση. Λίγο μετά από αυτή την πρόωρη επιτυχία και μέχρι τη δεκαετία του '60 δεν έλαμψε ξανά στη σκηνή του Νορβηγικού ποδοσφαίρου.
Ωθούμενη από τα ρεκόρ εισιτηρίων στις αρχές της δεκαετίας του '60, ο μέσος όρος οπαδών της Brann πλησίαζε τους 16.000 σε ένα σημείο - το υψηλότερο ποσοστό στη χώρα ώσπου η κραταιά Rosenborg το ξεπεράσε στο γύρισμα της χιλιετίας - καθώς η Brann κατακτούσε δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα, το 1962 και το 1963.
Μπροστά από την σεζόν 1963 - 1964 η Brann ήταν σταθερά το φαβορί για να κατακτήσει το τρίτο διαδοχικό της πρωτάθλημα, αλλά ένας τραυματισμός που "πλήγωσε" την ομάδα, την οδήγησε να κερδίσει μόνο το ένα από τα πρώτα 12 παιχνίδια πρωταθλήματος. Με την αποχώρηση του καλύτερου παίκτη της Brann πριν από την έναρξη του δεύτερου μισού της σεζόν η γραφή ήταν στον τοίχο. Ο υποβιβασμός επιβεβαιώθηκε την τελευταία αγωνιστική της χρονιάς και πίσω ξανά στο σημείο μηδέν η Brann.



Αφού επανάκτησε τη θέση της στη κορυφαία κατηγορία το 1967, η δεκαετία του '70 έφερε μια σχετική σταθερότητα, κάτι σπάνιο στην ιστορία των "Bergeners." Υπό το άγρυπνο βλέμμα του κόσμου που ήταν απαράμιλλο στο Νορβηγικο ποδόσφαιρο και το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης στο σύλλογο, η Brann σήκωσε δύο κύπελλα κατά τη διάρκεια εκείνης της δεκαετίας. Το πρωτάθλημα ήταν όμως μια πάρα πολύ μακρινή γέφυρα

Τη δεκαετία του '80 ήταν οι λεγόμενες χρονιές ασανσέρ για τη Brann. Με τέσσερις υποβιβασμούς και τέσσερις ανόδους, εναλασσόταν μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας από το 1979 μέχρι το 1986. Σε μία από τις ανόδους της ενεπλάκη σε μια αμφιλεγόμενη νίκη με 9-1, σε έναν αγώνα που έπρεπε να κερδίσει με μια διαφορά οκτώ τερμάτων για να κερδίσει την άνοδο της το 1982. Η Brann το 1986 έβαλε επιτέλους ένα τέλος σε αυτό το τρελό σερί.



Μόλις δύο χρόνια μετά την τρέλα που υπέμεινε ο σύλλογος κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80, η Brann κοίταξε κατάματα τον υποβιβασμό για μια ακόμη φορά το 1991. Δύο ισχνές νίκες στα μπαράζ παραμονής τη κράτησαν στην κορυφαία κατηγορία για άλλη μια χρονιά. Τη δεκαετία του '90 είδε επίσης άλλη μια τοπικη ομάδα να αναδύεται

Η Fyllingen IF, από τα προάστια του Bergen πραγματοποίησε το ντεμπούτο στη πρώτη κατηγορία της Νορβηγίας το 1990 και η πρόκριση της επί της Brann στα ημιτελικά του κυπέλλου εκείνη την εποχή πυροδότησε ότι θα είναι μια βραχυχρόνια τοπική αντιπαλότητα. Η Brann "πάτησε" τους νεοσσούς αντιπάλους της 6-1 προς το τέλος της σεζόν 1992 - 1993 στέλνοντας τη Fyllingen ξανά στη δεύτερη κατηγορία, σε έναν υποβιβασμό που δεν κατάφερε ξανά να αντιδράσει από τότε.



Το δεύτερο μισό της δεκαετίας '90 ξεκίνησε με μεγάλη δυσαρέσκεια μεταξύ των υποστηρικτών της Brann, την παλλόμενη καρδιά του συλλόγου. Ο πρώτος σκόρερ του συλλόγου και ήρωας των οπαδών Trond Egil Soltvedt εκδιώχθηκε για προφανή απιστία μπροστά από την σεζόν 1994 - 1995, αν και το διοικητικό συμβούλιο εκείνη τη στιγμή ποτέ δεν εξήγησε τι είχε κάνει.

Τρεις άλλοι βασικοί παίκτες είχαν υποπέσει επίσης σε πειθαρχικά παραπτώματα αλλά δεν αντιμετώπισαν το διωγμό. Η είδηση ​​εξαπλώθηκε σαν πυρκαγιά στο Bergen και στο υπόλοιπο της Νορβηγίας. με τους οπαδούς της Brann να βγαίνουν στους δρόμους της ιστορικής πόλης για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Η όλη κατάσταση προκάλεσε ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ του δωδέκατου παίκτη της Brann. Οι οπαδοί χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα, στους υποστηρικτές του Soltvedt και στους υποστηρικτές της διοίκησης. Ως αποτέλεσμα, τα εισιτήρια έπεσαν σημαντικά και το πρώτο παιχνίδι της χρονιάς κατέληξε με βαριά ήττα για τη Brann μιας και διαλύθηκε από τη Molde με 6-0 εκτός έδρας.



Με τον σύλλογο σχισμένο στα δύο και τη Brann για άλλη μια φορά στο πάτο της βαθμολογίας, οι οπαδοί φοβόντουσαν το χειρότερο. Ο Kjell Tennfjord - ο προπονητής πίσω από την άνοδο της τοπικής αντιπάλου της Fyllingen το 1990 - ανέλαβε κατά τη διάρκεια της διακοπής της σεζόν και οδήγησε τη Brann στην ασφάλεια της μέσης του βαθμολογικού πίνακα όπως και στον τελικό του κυπέλλου. Τα πρώιμα προβλήματα εκείνη τη χρονιά ξεχάστηκαν. Η ανοδική της τάση συνεχίστηκε την επόμενη σεζόν και είδε τη Brann να φτάνει στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1997.



Η δεκαετία του 2000 έσπασε τελικά τη ξηρασία της Brann στην αναζήτηση για τρόπαιο. Ο πρώην παραγωγικός επιθετικός της και αγαπημένος των οπαδών Mons Ivar Mjelde έγινε ο προπονητής της Brann το 2003. Με μια μόνο χρονιά σε προπονητική εμπειρία να τον συνοδεύει πίσω του απέδειξε ότι είναι μια ευπρόσδεκτη ανάσα φρέσκου αέρα.


Το καθόλου ανόητο στυλ του έφερε τη δομή στις βαριά χαμηλές επιδόσεις της ως ομάδα και η Brann σύντομα αποκόμισε οφέλη. Η Brann κέρδισε το πρώτο της τρόπαιο ύστερα από 22 χρόνια σηκώνοντας το κύπελλο Νορβηγίας το 2004 και το 2007 ακολούθησε το πρώτο της πρωτάθλημα έπειτα από 44 χρόνια. Ο Mjelde άφησε τελικά τη θέση του μετά από μια απογοητευτική πορεία το 2008, με την Brann να τερματίζει όγδοη στο πρωτάθλημα και να υπέστη βαριά ήττα από τη Molde στο κύπελλο.



Παρά την απογοητευτική προηγούμενη σεζόν με τον Mjelde ως υπεύθυνο, η Brann ήλπιζε να αξιοποιήσει τα θετικά που είχαν εμφανιστεί στο πλαίσιο της βασιλείας του. Ωστόσο, ένας χαμένος τελικός κυπέλλου και πέντε τερματισμοί έξω από την πρώτη τριάδα προηγήθηκαν του υποβιβασμού της το 2014 μετά από χρόνια κακοδιαχείρισης.
Η περιπέτεια της Brann στη δεύτερη κατηγορία ήταν βραχύβια καθώς ανέκαμψε αμέσως μετά από ένα ανώμαλο ξεκίνημα και τελικά εξασφάλισε την απευθείας άνοδο όντας δεύτερη. Η σεζόν 2015 - 2016 έχει ξεκινήσει πολύ καλά για τους Bergeners. Αήττητοι στην έδρα τους, βρίσκονται άνετα στο πάνω μισό του πίνακα μόλις στα μισά της σεζόν.



Μπροστά από το ντέρμπι του Bergen - Oslo ανάμεσα στη Brann και τη Valerenga στις 9 Ιουλίου, ο Gjert Moldestad, εκδότης του D12M fanzine της Brann έδωσε μια προσωπική αίσθηση για το μέγεθος και τη σημασία της Brann και την τρέχουσα κατάσταση του συλλόγου.

''Η Brann είναι ένας μεγάλος σύλλογος, υποτιμημένη ως επί το πλείστον. Όταν πρόκειται για τα πουλημένα εισιτήρια είμαστε η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στη Νορβηγία, αλλά όταν πρόκειται για την κάλυψη από τα ΜΜΕ και τη τηλεόραση είμαστε ίσως η μεγαλύτερη ομάδα. Η Brann έχει πολλούς υποστηρικτές οι οποίοι δεν είναι από το Bergen κυρίως επειδή έχει Fan Club που την ακολουθούν. Πάντα κάτι συμβαίνει, πολλοί άνθρωποι έρχονται στο γήπεδο και συνήθως υπάρχουν κάποιοι παίκτες οι οποίοι είναι πάρα πολύ καλοί. Η Brann συνηθίζει να προσελκύει ποδοσφαιριστές καλού επιπέδου μόνο λόγω της εκπληκτικής ατμόσφαιρας στους εντός έδρας αγώνες".
"Η Brann είναι σαν τους υπερασπιστές της ιστορίας και του πολιτισμού του Bergen. Έτσι, σχεδόν όλοι από το Bergen ακολουθούν τη Brann, ακόμη και αν δεν ενδιαφέρονται τόσο για το ποδόσφαιρο. Έτσι, υπάρχει μεγάλη πίεση για το σύλλογο και για τους παίκτες. Υπάρχει ένα ρητό στη Νορβηγία. Κανένας σύλλογος δεν έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα τόσες φορές όσες η Brann πριν αρχίσει πρωτάθλημα"

"Οι κάτοικοι του Bergen τους αρέσει να λένε ότι:« Δεν είμαστε από τη Νορβηγία, είμαστε από το Bergen ». Μερικοί άνθρωποι ακόμη αναφέρουν ότι το Bergen είναι η δική τους δημοκρατία. Το Bergen ήταν μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Βόρειας Ευρώπης για 300 χρόνια. Ήταν η πρωτεύουσα πριν από το Όσλο. Κάθε άτομο από το Bergen το γνωρίζει αυτό και ζει με την ιδέα ότι το Bergen είναι η πραγματική πρωτεύουσα της Νορβηγίας"

'' Φέτος τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά λόγω του πρόσφατου υποβιβασμού μας," ενώ ο Gjert συνεχίζει να εξηγεί:"Τώρα οι οπαδοί είναι μόνο ευχαριστημένοι με την επιβίωση τους στη κορυφαία κατηγορίας και την οικοδόμηση θεμελιών για το μέλλον. Το καλό πράγμα για το Bergen είναι ότι έχουμε πολύ αυτοσαρκασμό. Μας αρέσει να κάνουμε αστεία για μας. Ειδικά όταν η Brann υποβιβάζεται και παίζει άσχημα. "
Παρ 'όλες τις μάχες στην ιστορία της Brann ο Gjert είναι αισιόδοξος για το μέλλον του συλλόγου. "Υπήρξαν πολλές αλλαγές. Πολλοί αναγκάστηκαν να φύγουν μετά τα τελευταία άσχημα αποτελέσματα και έχουν αντικατασταθεί από καλούς ανθρώπους που επικεντρώνονται στην οικοδόμηση θεμελιών για το μέλλον. Ο σύλλογος έχει προσλάβει νέους σκάουτερ και ένα νέο ηγέτη για τους παίκτες της νεολαίας.της ακαδημίας.



"Ο νέος αρχηγός του συλλόγου μας είναι μια γυναίκα, κάτι πρωτότυπο για τον σύλλογο και αυτό είναι υπέροχο αν με ρωτάτε. Το όνομά της είναι Vibeke Johannesen. Συνήθιζε να τρέχει το τμήμα διαφήμισης και μάρκετινγκ και είναι πολύ αγαπητή μεταξύ των οπαδών. Πραγματοποιεί τακτικές συζητήσεις με τους υποστηρικτές και δείχνει μεγάλη δέσμευση για την κοινωνική ευθύνη. Για παράδειγμα, κανόνισε με έγκριση από τη Νορβηγική Ομοσπονδία να εισάγει το ουράνιο τόξο στις σημαίες του κόρνερ μετά από παρότρυνση από τους οπαδούς και παίρνει τους παίκτες μας να επισκέπτονται τα παιδιά στο τοπικό νοσοκομείο. Οι άνθρωποι πραγματικά εκτιμουν τον τρόπο που λειτουργεί ο σύλλογος. Έφερε την ομάδα πιο κοντά σε όλους. "



10.500 υποστηρικτές έπαιρναν τον δρόμο τους για το Brann Stadion στις 9 Ιουλίου, μια υγιής προσέλευση θεωρώντας ότι το Bergen είναι σχεδόν έρημο κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου μιας και οι ντόπιοι συρρέουν σε θερμότερους προορισμούς. Στον αγωνιστικό χώρο η Brann νίκησε την Vålerenga με το επιβλητικό 4-1. Οι παίκτες πανηγύριζαν έξαλλα ​​με τους φανατικούς μετά από την επίτευξη κάθε τέρματα.
Όλη αυτή η αισιοδοξία θέτει ένα ερώτημα: ο "κοιμώμενος γίγαντας" της Νορβηγίας είναι στα πρόθυρα του να ξυπνήσει για πολλοστή φορά;

Δεν υπάρχουν σχόλια: