Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Σίμος Δανιηλίδης: «Θα δεχθούν τον τυφλό αριστούχο Αργύρη Κουμτζή στο ΑΠΘ»;


Την άμεση παρέμβαση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια εισαγωγής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης του αριστούχου τελειόφοιτου, τυφλού μαθητή Αργύρη Κουμτζή ζητά με επιστολή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας στις 7.7, ο Σίμος Δανιηλίδης κρίνει ως επιτακτική την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους του κ.Λοβέρδου για την επίλυση, όπως αναφέρει, «ενός ζητήματος το οποίο, κατά την άποψή μας, δεν θα έπρεπε καν να τίθεται στη σύγχρονη Ελλάδα, ακόμα και υπό τις παρούσες συνθήκες οικονομικής κρίσης, αφού θα έπρεπε να είχε λυθεί και ρυθμιστεί προ πολλού, ως αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στους νέους με ειδικά προβλήματα, με βάση τις αρχές της ισονομίας, ισοτιμίας και ισοπολιτείας, που αποτρέπουν κι αποκλείουν κάθε έννοια άνισης μεταχείρισης και αποκλεισμού». 

Υπενθυμίζεται ότι ο Αργύρης Κουμτζής, αριστούχος τελειόφοιτος μαθητής του 1ου Λυκείου Πεύκων, έχει αποκλειστεί από το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ γιατί ο Εσωτερικός Κανονισμός της Σχολής Φυσικών Επιστημών δεν δέχεται ως φοιτητές άτομα με κινητική αναπηρία στα δύο άνω άκρα ή προβλήματα όρασης. Ωστόσο, σε αντίθεση με το ΑΠΘ, στα αντίστοιχα τμήματα των Πανεπιστημίων της Αθήνας και των Ιωαννίνων η εισαγωγή είναι ελεύθερη για τους φοιτητές με προβλήματα όρασης.

Όμως, όπως τονίζει ο κ. Δανιηλίδης στην επιστολή του, «ακόμη και το ενδεχόμενο φοίτησης του Αργύρη Κουμτζή σε ένα από τα δύο παραπάνω πανεπιστήμια είναι μάλλον απαγορευτικό από κάθε κοινωνική, οικονομική και πρακτική πλευρά, γιατί είναι αδύνατον για την πενταμελή οικογένεια, τέσσερα μέλη της οποίας αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, να μετακομίσει σε άλλη πόλη!».

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών υπενθυμίζει στον υπουργό ότι το όλο θέμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τον περασμένο Φεβρουάριο και πως παρά τη μεγάλη έκταση που είχε πάρει μέσω του Τύπου και τις δημόσιες δεσμεύσεις της τότε ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, καμία θετική εξέλιξη δεν έχει υπάρξει. 


«Την περίοδο εκείνη τόσο ο αγώνας της οικογένειας, με τη δεδομένη υποστήριξη του δήμου μας καθώς και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και η γενικότερη κοινωνική κατακραυγή, είχαν ως αποτέλεσμα να πάρει μεγάλες διαστάσεις που υποχρέωσαν την τότε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να προβεί σε δημόσιες υποσχέσεις, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Ο τότε αρμόδιος υπουργός κ.Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, με τον οποίο επανειλημμένα είχαμε ζητήσει συνάντηση, είχε δεσμευτεί δημόσια για την επανεξέταση των διατάξεων που, όπως τόνιζε, συχνά προκαλούν αδικίες και καθιστούν δυσχερή την πρόσβαση στη γνώση σε άτομα ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Στόχος μας είναι κάθε νέος που επιθυμεί να σπουδάσει, να έχει την ευκαιρία του. Να μην υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια στο εκπαιδευτικό μας σύστημα».

Επιπλέον, και ο πρύτανης του Α.Π.Θ. κ.Γιάννης Μυλόπουλος είχε δηλώσει ότι “είναι παράλογο να αποκλείονται νέοι με αναπηρίες από τις σπουδές στο πανεπιστήμιο”, κι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση εφαρμόστηκε μια πρόβλεψη του Εσωτερικού Κανονισμού του Τμήματος Φυσικής, ο οποίος ασφαλώς και χρειάζεται ανανέωση και προσαρμογή στα σημερινά δεδομένα.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, τίποτα δεν έχει αλλάξει και κανένας εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου, ή και πρόβλεψη ενιαίων κριτηρίων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τα άτομα με αναπηρία, δεν έχει επέλθει. 


Οι, κατά τ’ άλλα προοδευτικές, πρυτανικές αρχές του Α.Π.Θ., εξ’ όσων γνωρίζουμε, δεν έχουν αναλάβει κάποια σχετική πρωτοβουλία και το θέμα του Αργύρη Κουμτζή παραμένει μετέωρο, και πιθανόν και πολλών άλλων νέων με παρόμοια προβλήματα. Το ερώτημα, λοιπόν, της κοινωνίας παραμένει αναπάντητο: Τελικά, μπορεί ένας νέος με αναπηρία στην Ελλάδα να γίνει ακαδημαϊκός πολίτης; Και ποιός έχει το δικαίωμα να στερήσει από τέτοια άξια παιδιά το μέλλον που δικαιούνται και σίγουρα θα κατακτήσουν;» επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Δανιηλίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: