Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Southampton

100 εκατομμύρια είναι μια “οφθαλμαπάτη” μπροστά από αυτά που έχασε και έχει να αντιμετωπίσει



του Δημήτρη Βαρσάνη

Η Southampton δείχνει σημάδια διάλυσης με τις αλλεπάλληλες πωλήσεις της αυτό το καλοκαίρι,οι οποίες δεν λένε να σταματήσουν με ακόμα δύο παίκτες να πωλούνται αυτή την εβδομάδα.

Η Liverpool πήρε τον κεντρικό της αμυντικό Dejan Lovren  τη Κυριακή,ενώ ο νεαρός δεξιός μπακ Calum Chambers μια μέρα μετά έφυγε για το Λονδίνο και την Arsenal. Τα άσχημα μαντάτα όμως δεν τελειώνουν εδώ,καθώς τη Δευτέρα το απόγευμα το BBC ανέφερε ότι η Tottenham είναι έτοιμη να πάρει τον  επιθετικό Jay Rodriguez και τον μέσο Morgan Schneiderlin,με τον πρώτο να φημολογείται ότι έχει ήδη συμφωνήσει στους προσωπικούς όρους του συμβολαίου του με τους Spurs,ενώ ο δεύτερος με δημοσίευσή του στο Twitter χθες το βράδυ έσπρωξε πιο πολύ τη μεταγραφή του.

 Αυτό θα σηματοδοτήσει συνολικά επτά αποχωρήσεις υψηλού επιπέδου από το “St Mary’s”,κάτι που ούτε ο Pochettino δεν θα μπορούσε να φανταστεί πέντε μήνες πριν.


Έκανε την αρχή ο Cortese,τον ακολούθησαν οι υπόλοιποι
Η αρχή των δεινών στους “Άγιους” ξεκίνησε από την αποχώρηση του εκτελεστικού προέδρου Nicola Cortese. Ο Ιταλός από το 2009 είχε τη πλήρη λειτουργία των επιχειρήσεων και των ποδοσφαιρικών δραστηριοτήτων της Southampton και επιβραβεύτηκε το έργο του με δύο ανόδους από τη League One στη Premier League σε διάστημα τριών χρόνων. Ωστόσο τον περασμένο Ιανουάριο άφησε τη θέση του μετά από μια διαφορά απόψεων με την ιδιοκτήτρια του συλλόγου Katharina Liebherr.

Ο πρώην προπονητής της Mauricio Pochettino εκείνο το διάστημα παραδέχθηκε ότι θα εξέταζε το μέλλον του αν ο Cortese δεν άνηκε στο δυναμικό της ομάδας. Ο 42άχρονος τεχνικός είχε δηλώσει σχετικά ότι:«Φυσικά θα εξετάσω το μέλλον μου επειδή το πρόσωπο που με εμπιστεύτηκε σε αυτό το σύλλογο είναι ο Nicola Cortese. Αυτός κινεί ουσιαστικά τα νήματα στη Southampton τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Φυσικά οι άνθρωποι που βρίσκονται στην ομάδα,που αποτελούν μέρος της,που βρίσκονται στα παρασκήνια ανησυχούν για το τι ακούγεται. Σε προσωπικό επίπεδο δεν μπορώ να με δω στη Southampton χωρίς τη παρουσία του Nicola».

Ο ίδιος ο Cortese προέτρεψε τη Southampton να μη πουλήσει τα γηγενή ταλέντα της όπως ο Lallana και ο Shaw που αποτελούσαν τον πυρήνα της πρώτης ομάδας,αλλά εν τέλει το έκανε και δεν έδωσε κανείς σημασία στα λεγόμενά του. Το πρώτο βήμα το έκανε ο Ιταλός επιχειρηματίας,έπειτα τον ακολούθησε ο Αργεντινός τεχνικός και τώρα πολλοί Άγγλοι και ξένοι παίκτες τους ακολούθησαν. Η Southampton που γνωρίζαμε πριν από ένα χρόνο δεν υπάρχει πια.


Η πρόκληση του Koeman
Όπως συμβαίνει και στο ποδόσφαιρο οι ομάδες ανεξάρτητα αν θα πάνε προς το καλύτερο ή το χειρότερο πρέπει να προχωρήσουν. Η πρόκληση τώρα για το καινούργιο προπονητή της Southampton,τον Ronald Koeman είναι να επενδύσει τα πολλά χρήματα που έχει στδιάθεσήσή του με ένα σοφό τρόπο,όχι μόνο για να αντικαταστήσει το ταλέντο στον αγωνιστικό χώρο αλλά και να βρει ένα σύστημα και ένα πλάνο παιχνιδιού που μπορεί να έχει πετυχημένα αποτελέσματα.

Οι “Άγιοι” τερμάτισαν όγδοοι τη περασμένη σεζόν στη Premier League,παρουσιάζοντας μια εικόνα που κανείς δεν περίμενε ότι θα ήταν τόσο καλή. Ένα τελείωμα στη μέση της βαθμολογίας θα είναι και πάλι ο ανώτατος στόχος,αλλά σε μια εποχή τεράστιας ανοικοδόμησης ο Ολλανδός τεχνικός είναι πιθανό να ενστερνιστεί απλά με την ιδέα της γρήγορης παραμονής και να μην εμπλακεί στη μάχη του υποβιβασμού. Το θετικό είναι ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη διαφορά στο σύστημα της ομάδας,μεταξύ του 4-2-3-1 που χρησιμοποιήθηκε πέρυσι από τον Pochettino και το αγαπημένο 4-3-3 του Koeman.

Μια περίοδο προσαρμογής σε κάθε περίπτωση και ο 51άχρονος τεχνικός πρέπει να τοποθετήσει στον αγωνιστικό χώρο μια εντελώς νέα αρχική ενδεκάδα μαζί.


Χρειάζεται ενίσχυση (και εγκατάσταση) σε καίριες θέσεις
Αν οι Schneiderlin και Rodriguez πάνε στη Tottenham,η Southampton θα έχει πάνω από 100 εκατομμύρια λίρες διαθέσιμα στα ταμεία της. Οι “Άγιοι” χρειάζονται τουλάχιστον δύο πλάγιους επιθετικούς ή έναν ακόμα σέντερ φορ,ένα πολύ καλό κεντρικό μέσο,οπωσδήποτε ένα κεντρικό αμυντικό και έναν αριστερό μπακ και φαινομενικά ένα τερματοφύλακα.

Τα χρήματα είναι παραπάνω από αρκετά για να πάρει αυτόν τον αριθμό παικτών και ήδη έχει ψωνίσει από τα κατατόπια του Koeman δύο ποδοσφαιριστές. Τον οργανωτή της Twente Dusan Tadic για ένα ποσό κοντά στα 15 εκατομμύρια ευρώ και αναμένουμε να προσφέρει και τον 29άχρονο επιθετικό της Feyenoord Graziano Pelle για 12 εκατομμύρια ευρώ. Ο Ιταλός ναι μεν μπορεί να διέπρεψε τα δύο τελευταία χρόνια στην Ολλανδία με τα 50 συνολικά γκολ του,αλλά στο πρωτάθλημα της χώρας του με τις φανέλες της Parma και της Sampdoria έδειξε ελάχιστα πράγματα,ως αναπληρωματικός κιόλας και ελοχεύει ο κίνδυνος μετά από αυτό της Serie A να έχει άλλο ένα αποτυχημένο πέρασμα σε ακόμα ένα κορυφαίο πρωτάθλημα.

Ένα άλλο ζήτημα είναι το κατά πόσον οι όσοι ποδοσφαιριστές - όπως οι Word Prowse και Clyne - έχουν απομείνει από την πολύ καλή φουρνιά της που εμφανίστηκε τα τελευταία δύο χρόνια στη Premier League θα προτιμήσουν να συνεχίσουν να οδηγούν το καράβι ή να πηδήξουν από αυτό. Ανεξάρτητα από το αν η Southampton πραγματοποιήσει σωστές μεταγραφές,είναι πολύ πιθανό να πληρώσει αρκετά χρήματα για αυτές όπως ζητούσε για τους δικούς της ποδοσφαιριστές από τις άλλες ομάδες. Και ο Koeman γνωρίζει καλά ότι πρέπει να μοντάρει ξανά μια ικανή ομάδα από την αρχή για να πάρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Δεν τη ξεγράφουμε εντελώς να κάνει μια παρόμοια πορεία την ερχόμενη σεζόν,όμως την ίδια στιγμή δεν θα ήταν ένα σοκ αν τη δούμε να παλεύει για τη σωτηρία της. Όποια διαδρομή και να επιλέξει πρέπει να σταματήσουν οι αποχωρήσεις σε όλους τους τομείς στη Southampton και να ξεκινήσει πάλι την ανακατασκευή της πρώτης ομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: