Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Το αποτέλεσμα του νέου Τεχνικού Προγράμματος για το 2015 του Δήμου Νεάπολης - Συκεών


Απόδειξη ότι στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, ο κοινωνικός διάλογος και οι διαδικασίες διαβούλευσης έχουν νόημα και ουσία αποτελεί, σύμφωνα με την δημοτική αρχή, το σχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος του 2015 που συζητήθηκε στην Επιτροπή Διαβούλευση, η οποία συνήλθε χθες βράδυ (14.7). Αυτό καταγράφεται από τον τελικό αριθμό των προτάσεων των τοπικών συλλόγων και των δημοτών που έγιναν αποδεκτές κι εντάχθηκαν στο σχέδιο του τεχνικού προγράμματος, και οι οποίες αντιστοιχούν στο 74,52% των προτάσεων.

Με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης (αποτελείται από εκπροσώπους 49 συλλόγων και τοπικών φορέων και 17 δημότες που επιλέγονται με κλήρωση) ολοκληρώθηκε ο κύκλος των τοπικών διαβουλεύσεων των Συμβουλίων των Δημοτικών Κοινοτήτων που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες Συκεών, Νεάπολης, Πεύκων και Αγίου Παύλου για το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του Οικονομικού Έτους 2015. Σ’ αυτές συμμετείχαν δεκάδες εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, όπως και δεκάδες πολίτες, οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις και προτάσεις τους για το μέλλον του τόπου τους.

Σύμφωνα με το σχέδιο, που παρουσίασαν ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ντίνος Ζωγόγιαννης και πρόκειται να συζητηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Εκτελεστική Επιτροπή για τελική έγκριση-διαμόρφωση, το τεχνικό πρόγραμμα του 2015 διαμορφώνεται από έναν κατάλογο 162 έργων και παρεμβάσεων, από τα οποία τα 39 είναι νέα προτεινόμενα έργα από τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες.

Τα 39 αυτά έργα προέρχονται από την ταξινόμηση και ομαδοποίηση των επιλεγέντων 79 έργων, όπως διαμορφώθηκαν από τις τελικές και φιλτραρισμένες 106 προτάσεις (ποσοστό 74,52%), αποτέλεσμα της τελικής επεξεργασίας των εκατοντάδων προτάσεων που είχαν κατατεθεί κατά την εξέλιξη του κοινωνικού διαλόγου. 

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που παρουσιάστηκαν χθες, από τα 162 έργα του τεχνικού προγράμματος του 2015, τα 39 είναι νέα που προέκυψαν από τις τελευταίες διαδικασίες διαβούλευσης και τα 53 από τις αντίστοιχες του 2014 που είχαν ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του 2014 και για διάφορους τεχνικούς λόγους δεν είχε ξεκινήσει η υλοποίησή τους. Συνολικά, δηλαδή, το 56,79% των έργων αποτελούν προτάσεις των δημοτών και των τοπικών συλλόγων και φορέων.
Αυτή τη στιγμή στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, στο πλαίσιο του τεχνικού προγράμματος 2014 ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη 70 έργα προϋπολογισμού 37.373.000 ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός των νέων έργων, σύμφωνα με τους πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς, μπορούν να ξεπεράσουν τα 45 εκατομμύρια ευρώ.

«Οι θεσμοί υπηρετούνται με προσφορά και με στήριξη από όλους. Οι θεσμοί του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης πρέπει να διαφυλαχθούν από όλους μας. Πιστεύουμε ότι με αυτές τις δημοκρατικές διαδικασίες, τις οποίες τηρούμε πιστά και με ευλάβεια από τον πρώην δήμο Συκεών και πολύ πριν επιβληθούν από το νόμο του “Καλλικράτη”, δίνουμε αξία και ουσία στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το λόγο των φορέων και των πολιτών σε κάθε γειτονιά», ανέφερε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, σχολιάζοντας παράλληλα ότι ειδικά η φετινή διαδικασία θα ήταν δεοντολογικά σωστότερο να γίνει μετά το Σεπτέμβριο, μετά δηλαδή την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης, παρόλο που στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για επανεκλογή της ίδιας, αλλά η σχετική πρόταση της ΚΕΔΕ για όλους τους δήμους απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.

Παρά, όμως, και αυτά τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που ορίστηκαν, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών όχι μόνο κατάφερε να ολοκληρώσει τον κύκλο της διαβούλευσης, αλλά να έχει και μεγαλύτερη συμμετοχή από κάθε άλλη φορά, γεγονός που μας δίνει μια ελπίδα αφού όλοι, φορείς και πολίτες, αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή τους. Ωστόσο δεν επαναπαυόμαστε. Θέλουμε ενεργότερη παρουσία. Ευχαριστώ και μπράβο σε όλους σας γιατί πήρατε μέρος», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «κάποια στιγμή όλοι πρέπει να προβληματιζόμαστε για το αν με τη στάση και τα λεγόμενά μας απομακρύνουμε τον κόσμο. Για παράδειγμα, από τους 500 και πλέον υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, στις διαδικασίες διαβούλευσης δεν είδαμε κανέναν, ούτε καν τους επικεφαλής των συνδυασμών.

Πάντως, όσο κι αν χρειάστηκε να κουραστούμε, φτάσαμε να είμαστε ο πρώτος δήμος από τους 325 της χώρας που ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες και πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος για να πάμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και να θέσουμε προς έγκριση το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό μας για το 2015» τόνισε ο κ. Δανιηλίδης.


«Είμαστε ένας δήμος με οικονομική αυτοδυναμία και τεράστιο ταμειακό απόθεμα. Το ταμείο μας είναι το “βαρύ πυροβολικό” και το “σωσίβιό” μας για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να υλοποιήσουμε, ακόμα και εν μέσω ενός εξαιρετικά δυσμενούς κλίματος εξαιτίας των συνεπειών της κρίσης, το πρόγραμμά μας και να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στους συμπολίτες μας, οι οποίοι πρόσφατα ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στη διοίκησή μας για έκτη συνεχή θητεία. Το πετύχαμε τηρώντας κατά γράμμα τους όρους διαφάνειας και νομιμότητας, παλεύοντας ακόμη και για το ένα ευρώ στα έσοδα και πετυχαίνοντας να μειώσουμε τα έξοδα εξασφαλίζοντας, μεταξύ άλλων, μεγάλες εκπτώσεις στο κόστος των έργων, όχι βέβαια σε βάρος της ποιότητας, και πετυχαίνοντας χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων» ανέφερε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών παρουσιάζοντας το σχέδιο Προϋπολογισμού 2015, εξηγώντας τους λόγους της επιτυχίας

Στο σχέδιο Προϋπολογισμού του 2015 το σύνολο των εσόδων ανέρχεται σε 73.479.243,70€, στα οποία περιλαμβάνονται τακτικά έσοδα: 22.213.487,51€, έκτακτα έσοδα: 15.140.340,08€, έσοδα ΠΟΕ: 3.346.031,30€, εισπράξεις υπέρ του δημοσίου: 3.551.230€ και χρηματικό υπόλοιπο: 29.228.154,81€.
Το σύνολο των εξόδων ανέρχεται σε 73.479.243,70€, με γενικά έσοδα και επιχορηγήσεις: 22.703.112,86€, επενδύσεις και έργα: 42.547.109,32€, πληρωμές ΠΟΕ και αποδόσεις στο δημόσιο: 7.118.347,14€ και αποθεματικό: 1.110.674,38€.

«Έχουμε τα οράματά μας και παλεύουμε να τα πραγματοποιήσουμε», είπε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών παρουσιάζοντας εν τάχει ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος για την επόμενη χρονιά, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί. Κάθε καλή πρόταση, καθετί σωστό, όμορφο και αναπτυξιακό, πρέπει να το αξιοποιούμε».


Ειδική αναφορά έκανε στο μείζον ζήτημα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της δημοτικής αρχής για την εξασφάλιση γης για την κατασκευή υποδομών προς όφελος αποκλειστικά και μόνο της τοπικής κοινωνίας και ειδικά της νέας γενιάς. «Θαρρετά πριν και μετά τις εκλογές είπαμε ότι θα συνεχίσουμε τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις οικοπέδων για σχολική στέγη, γιατί πάνω από τα συμφέροντα οικοπεδούχων, καταπατητών και εργολάβων, και παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις με την κατά καιρούς στήριξη των πολέμιών μας από την αντιπολίτευση, εμείς δεν διακόψαμε τις προσπάθειές μας και επιμένουμε παρά το όποιο πολιτικό κόστος. Εμείς, υπηρετούμε τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι τα συμφέροντα», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: