Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Vergeef ons, Nederlands en... naar de hel Μary (Συγχώρεσέ μας, Ολλανδία και... πήγαινε στον διάολο Μαρία)


Η αντιπολιτευτική ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta βγήκε την Παρασκευή με πρωτοσέλιδο μία φωτογραφία από τη μεταφορά των σορών των θυμάτων της MH17, έπειτα από την παράδοσή τους στο αεροδρόμιο του Αϊντχόβεν της Ολλανδίας και με τίτλο: «Vergeef ons, Nederlands» (Συγχώρεσέ μας, Ολλανδία).

Ο λόγος αυτής της ενέργειας της εφημερίδας, η οποία έκανε διεθνώς εντύπωση, είναι η αντιπολιτευτική στάση που κρατά διαχρονικά απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν και στην άποψη που έχει πως υπάρχουν ευθύνες της Ρωσίας πίσω από την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία.



Για την Ολλανδία αυτή η εβδομάδα ήταν εβδομάδα πένθους καθώς την περασμένη Τετάρτη έφτασαν τα 40 πρώτα φέρετρα με τις σωρούς των αδικοχαμένων επιβατών της άτυχης πτήσης, απο το Χάρκοβο της Ουκρανίας. Κατα την άφιξη των λιτών φέρετρων, Ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος και ο πρωθυπουργός Mark Rute τέθηκαν επικεφαλής των αξιωματούχων που υποδέχτηκαν, με στρατιωτικές τιμές και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, όχι μόνο στο αεροδρόμιο αλλά επίσης και σε γραφεία, σε εργοστάσια, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, ακόμη και στους δρόμους, στρατιώτες και πεζοναύτες ανέβηκαν στο ολλανδικό Hercules C-130 και στο αυστραλιανό Boeing C-17 για να μεταφέρουν στις 40 νεκροφόρες τα φέρετρα. Πολλοί συγγενείς θυμάτων ήταν επίσης παρόντες στο αεροδρόμιο.


Ο Ολλανδός πρωθυπουργός σημείωσε ότι «μολονότι ορισμένοι από τους επιβάτες μπορεί να αναγνωριστούν αμέσως, ενδέχεται να περάσουν πολλές εβδομάδες ή ακόμη και μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο των ιατροδικαστών». Ενώ απο την μεριά του, ο Ολλανδός υπουργός εξωτερικών Frankrijk Timmermans τόνισε πως: «σχεδόν κάθε οικογένεια στη χώρα των 15 εκατομμυρίων κατοίκων ξέρει κάποιον που σκοτώθηκε ή γνωρίζει τους συγγενείς του».



Πάντως οι πρώτες ολλανδικές, έμμεσες μέχρι στιγμής, αντιδράσεις δεν άργησαν να φανούν καθώς η κόρη του Βλαδιμήρ Πούτιν, Μαρία, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ολλανδία, όπου παραθέριζε μαζί με τον σύντροφό της Τζόριτ Φάασεν, πρώην ανώτερο στέλεχος της Gazprom, καθώς έγινε γνωστό σε ουκρανικά μέσα ο τόπος της προσωρινής της κατοικίας.

η πιθανολογούμενη προσωρινή κατοικία της Μαρία Πούτινα
Μάλιστα, ο Peter Brortzes, δήμαρχος της πόλης του Hilversum όπου φερόταν ότι διέμενε η Μαρία, δήλωσε πως: «θα μπορούσαμε να απελάσουμε την κόρη του Πούτιν. Θα δίναμε ένα διαφορετικό μήνυμα», μια δήλωση για την οποία αργότερα στον λογαριασμό του στο twitter επέκρινε λέγοντας πως «δεν ήταν σοφή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: