Τη βεβαιότητα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να τολμήσει μεγαλύτερο άλμα και να πετύχει ενδυνάμωση του ρόλου της και καλύτερη αποτελεσματικότητα στο έργο της για τον πολίτη, εξέφρασε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης μιλώντας σήμερα (9.7) στη διάρκεια της ημερίδας ενημέρωσης νεοεκλεγέντων αιρετών των περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατ.Μακεδονίας-Θράκης, που οργανώνουν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.
«Το μόνο που χρειάζεται είναι να ασχοληθείτε, να δείξετε ενδιαφέρον, να αξιοποιήσετε κάθε δυνατότητα που παρέχεται με τα σημερινά δεδομένα και από το ΕΣΠΑ 2 και να διεκδικήσετε περισσότερα. Έτσι θα αποδείξετε και πως όλα όσα υποσχεθήκατε προεκλογικά στους πολίτες μπορείτε να τα πραγματοποιήσετε», είπε ο Σ.Δανιηλίδης, ο οποίος μετέχει στην ημερίδα, εκτός από δήμαρχος και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, και με τις ιδιότητες του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Απασχόλησης της ΚΕΔΕ.
Ο Σ.Δανιηλίδης τόνισε ότι στη διάρκεια των τελευταίων 3-4 χρόνων «της πιο κρίσιμης και προβληματικής περιόδου για τη χώρα μας, ο μόνος τομέας που αναπτύχθηκε και κατάφερε να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια και καθημερινή υποστήριξη στην πληττόμενη οικογένεια ήταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση», προσθέτοντας ότι οι δήμοι λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα 4.646 δομές κοινωνικής πολιτικής που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και οι οποίες «έσωσαν τη χώρα». «Την ίδια στιγμή που οι κρατικές κοινωνικές δομές υποβαθμίζονταν ή καταργούνταν, από το 2010 έως και το 2013 σημειώθηκε εκτίναξη του αριθμού των δημοτικών κοινωνικών δομών και επομένως αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των ωφελούμενων σε δεκάδες χιλιάδες παιδιά, άτομα με αναπηρία και πολίτες ειδικών κατηγοριών σε όλη τη χώρα», επισήμανε.
Αναλυτικά αναφέρθηκε σε τρία από τα πλέον μείζονα ζητήματα που απασχολούν την τρέχουσα περίοδο την Αυτοδιοίκηση στον τομέα άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Το πρώτο σχετίζεται με το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», το οποίο αφορά τη δωρεάν συμμετοχή παιδιών σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, και απευθύνεται σε παιδιά μητέρων που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ή είναι ελεύθερες επαγγελματίες ή είναι άνεργες ή έχουν αναπηρία, καθώς και σε πατέρες που έχουν την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών τους. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και για τη σχολική χρονιά 2014-2015 έχουν εξασφαλιστεί προς το παρόν 160 εκατομμύρια ευρώ, με την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, όμως, να διεκδικεί συνολικά τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί το 100% των αυξημένων λόγω οικονομικής κρίσης αναγκών των οικογενειών.
Οι δήμοι οφείλουν να καταθέσουν στην ΕΕΤΑΑ έως τις 21 Ιουλίου τις απαιτούμενες αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα των κοινωνικών τους δομών, ενώ από τις 25 Ιουλίου έως και τις 4 Αυγούστου οι ενδιαφερόμενοι γονείς καλούνται να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής στους κατά τόπους δήμους.
Ο Σ. Δανιηλίδης, αναγνωρίζοντας τις όποιες δυσκολίες προκαλεί η μεταβατική περίοδος δεδομένης της αλλαγής σκυτάλης σε πολλούς δήμους μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών, κάλεσε τους συναδέλφους του, παλιούς και νεοεκλεγέντες δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, να κινητοποιηθούν. «Απευθύνω έκκληση σε όλους να έχουν αγαστή συνεργασία για να μην χαθεί καμία δωρεάν θέση στις σημαντικές αυτές για την ελληνική οικογένεια κοινωνικές δομές. Βέβαια, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος μπορεί να δυσκολευτεί, αλλά και ο απερχόμενος που δεν θα δεχθεί να βοηθήσει με τη γνώση και την εμπειρία του, είτε από σκοπιμότητα είτε από άλλο λόγο, θα είναι εκτεθειμένος, κυρίως απέναντι στους συμπολίτες του», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, κάλεσε όλους να αξιοποιούν κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό πακέτο ενόψει και του ΕΣΠΑ2, ώστε να μην επαναληφθούν αρνητικές καταστάσεις του παρελθόντος όταν οι δήμοι έχαναν κονδύλια εξαιτίας της άγνοιας ή της αδυναμίας τους να τα διεκδικήσουν.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε ότι η υλοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», μέσω του οποίου εξυπηρετούνται περίπου 100.000 ηλικιωμένοι σε όλη τη χώρα, θα συνεχιστεί για ένα χρόνο, αφού μόλις χθες ελήφθη η απόφαση για ετήσια παράταση έως το Σεπτέμβριο του 2015, με το ίδιο καθεστώς και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και της χρηματοδότησης με 120 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Ανέφερε ακόμη ότι η Επιτροπή αγωνίζεται καιρό «κάτω από την ομπρέλα του “Βοήθεια στο Σπίτι” να ισχύσουν και να ενταχθούν υποδιαιρέσεις», εκτός του διάδοχου προγράμματος «Κατ’ Οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» που αναμένεται να ακολουθήσει μετά το 2015, κι άλλες που θα αφορούν ανασφάλιστους άνω των 65 ετών, καθώς και πολίτες ανεξαρτήτου ηλικίας με αναπηρία που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και για τους οποίους προτείνεται να ισχύει ποσοστό αναπηρίας ακόμα και κάτω από το 50%.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι και για τα 70 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) στη χώρα, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκονται «μια βαθμίδα πιο ψηλά από το “Βοήθεια στο Σπίτι”», είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση, καλώντας μάλιστα περισσότερους δημάρχους να δημιουργήσουν τέτοιες δομές.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα Κέντρα Πρόληψης, τα οποία χαρακτήρισε ως «μια υπηρεσία που έβγαλε ασπροπρόσωπη τη χώρας μας σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα», γνωστοποίησε ότι εξασφαλίστηκε η χρηματοδότησή τους και τα επόμενα 7 χρόνια.
«Στην πλειονότητά τους τα 71 Κέντρα Πρόληψης λειτουργούν άριστα. Έχουμε 4-5 προβληματικά, από τα οποία τα 3 στη βόρεια Ελλάδα για τα οποία πρέπει να προχωρήσει η εξυγίανσή τους και να αποδοθούν ευθύνες, για να μην πέφτει η ρετσινιά σε όλη την Αυτοδιοίκηση», κατέληξε ο Σίμος Δανιηλίδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου