Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

8.000 ετών κρανίο βρέθηκε στην Νορβηγία που πιθανών θα ρίξει φως στο πως ήταν η ζωή στην Λίθινη Εποχή


Νορβηγοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κατα την διάρκεια ανασκαφής στην Stokke, νοτιοδυτικά του Όσλο, ένα κρανίο ηλικίας 8.000 ετών, πιθανός ανθρώπινο, στο οποίο υπάρχει και ίχνος εγκεφαλικού ιστού. Μάλιστα, οι επιστήμονες πιστεύουν πως αυτή του η ανακάλυψη θα μππορούσε να βοηθήσει να εξηγηθούν οι συνθήκες διαβίωσης της Λίθινης Εποχής.

Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Gaute Reitan, πραγματοποιούσε ανασκαφή στην περιοχή Stokke για δύο μήνες και οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι στην περιοχή βρίσκονταν δύο οικισμοί της Λίθινης Εποχής. Ανάμεσα στα πολλά άλλα ευρήματα της ανασκαφής είναι και ένα ανθρώπινο κρανίο, στο οποίο φαίνεται ότι έχει διασωθεί ίχνος εγκεφαλικού ιστού και ελπίζουν οι επιστήμονες  ότι η ανακάλυψη αυτή  θα τους πει κάτι για το πώς ήταν η ζωή στη Λίθινη Εποχή.

«Είναι πολύ νωρίς να πούμε αν το συγκεκριμένο κρανίο ανήκει σε άνθρωπο ή ζώο. Για να μάθουμε θα χρειαστούμε την βοήθεια οστεολόγων. Όταν σκάψαμε για μερικά τετράγωνα εδώ, στείλαμε δείγμα για ανάλυση για να δούμε με τη έχουμε να κάνουμε. Το έδαφος ήταν πλούσιο σε άνθρακα, σύμφωνα με την ανάλυση. Επίσης, και τα οστά τα οποία βρήκαμε είναι το ίδιο παλιά όσο ο άνθρακας. 

Είναι αρκετά σπάνιο να έχουμε την ευκαιρία να σκαύουμε σε ένα χώρο της Λίθινης Εποχής που πραγματικά δεν ξέρουμε πολλά πράγματα, αλλά το γεγονός ότι μας αποκαλύπτει ένα σωρό πράγματα που θα είναι σημαντικά σε εθνική και διεθνή βάση, το κάνει αυτό το πολύ ιδιαίτερο.


Άλλο θραύσμα οστού που βρέθηκε στο χώρο και η ανάλυση θα καθορίσει κατά πόσον αυτό είναι από άνθρωπο ή ζώο ήταν ένα αρκετά μεγάλο οστό, ίσως ένας ώμος ή ισχίου οστού.

Τώρα χρειαζόμαστε την βοήθεια των ειδικών να αναλύσουν και να χρονολογήσουν τα ευρύματα. Αλλα είμαι αρκετά βέβαιος ότι χρονολογούνται από την Εποχή του Λίθου. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό τότε θα μας βοηθήσουν να μάθουμε περισσότερα για το πως ήταν να ζείς στη Λίθινη Εποχή στη Νορβηγία» δήλωσε ο κ. Reitan.

Πρόσφατη εξέταση έχει χρονολογήσει το κρανίο γύρω στο 5.900 π.Χ., που σημαίνει ότι είναι 8.000 ετών

Δεν υπάρχουν σχόλια: