Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Atletico Madrid

Η υπογραφή του Griezmann είναι μια τεράστια προσθήκη για την καλύτερη δυνατή υπεράσπιση της La Liga


του Δημήτρη Βαρσάνη

Ο Antoine Griezmann μπορεί να θεωρηθεί πλέον παίκτης της Atletico Madrid μετά την επιβεβαίωση της Real Sociedad ότι ήρθαν σε συμφωνία για τη παραχώρησή του. 

Η μεταγραφή του νεαρού μεσοεπιθετικού φημολογείται ότι θα φτάσει στα 30 εκατομμύρια ευρώ και οι “Rojiblancos” είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν τη πρώτη κίνηση τους,χωρίς να έχουν την ανάγκη να τη κάνουν επειδή έφυγε ένας βασικός τους παίκτης. Όπως φαίνεται θέλουν να υπερασπιστούν τον τίτλο της La Liga και ο Griezmann όχι μόνο πρόκειται να αποδειχθεί μια ποιοτική προσθήκη,αλλά και ένας παίκτης που μπορεί να τους κρατήσει κοντά στη κορυφή ακόμα και αν η συμπολίτισσα της Real Madrid και η Barcelona έχουν ξοδέψει τα διπλάσια και παραπάνω για επιθετικούς.


Ο ρολίστας Griezmann
Στη Sociedad πέρυσι ο Griezmann έπαιξε σε διάφορους θέσεις,με τη βασική του να είναι κυρίως του αριστερού εξτρέμ. Στο ξεκίνημα της σεζόν αγωνίστηκε σε πιο κεντρικό ρόλο,ακόμα και σε αυτόν του σέντερ φορ όταν η ομάδα του τον είχε ανάγκη,καθώς με τη κίνηση και το ρυθμό του μπορεί να ξεφύγει πίσω από την άμυνα της αντιπάλου και να παρέχει ευκαιρίες στους συμπαίκτες του.

Φυσικά μπορεί να παίξει και από τα δεξιά και να κόβει στη μικρή περιοχή(το έκανε και με τη Γαλλία στο Παγκόσμιο κύπελλο),αλλά πάνω απ’ όλα ο συνδυασμός της ντρίμπλας,της διείσδυσης και της προθυμίας να επιτεθεί σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός,ειδικά όταν χρησιμοποιείται από τα αριστερά που είναι το αγαπημένο του πόδι.


Η επιθετική λειτουργία της Atletico
Η επίθεση της Atletico πέρυσι αναπτυσσόταν με δύο τρόπους. Είτε με ένα καθαρό 4-4-2 έχοντας δύο εξτρέμ - Arda Turan και Koke -  και μπροστά τους Diego Costa και Villa ή αλλιώς ο Diego Simeone έβαζε τον Raul Garcia στον αγωνιστικό χώρο ως πέμπτο μέσο,είτε στη δεξιά πτέρυγα είτε πίσω από τον μοναδικό επιθετικό. Φυσικά κατά καιρούς έπαιρναν και άλλοι παίκτες χρόνο συμμετοχής όπως οι αποχωρούντες Diego Ribas και Adrian Lopez και ο πολυτελής Cristian Rodriguez,όμως σε γενικές γραμμές είναι μια πάγια πλευρά.

Με τις μεταγραφές των Mandzukic και Griezmann φαίνεται αρκετά πιθανό ότι η Atletico θα παίζει συχνότερα το 4-2-3-1 από το αρχικό σύστημα του 4-4-2 του Simeone. Ο Γάλλος μάλλον θα χρησιμοποιείται πιο πίσω από τον Κροάτη,μάλλον σε ένα από τα δύο άκρα και οι Arda Turan και Koke θα καταλαμβάνουν τις άλλες δύο θέσεις. Ο Ισπανός λογικά θα παίξει σε ένα πιο κεντρικό ρόλο την επόμενη σεζόν,αλλά σπάνια έφτανε σε υψηλό επίπεδο όσες φορές αγωνίστηκε εκεί.

Είτε έτσι είτε αλλιώς,είναι σαφές ότι η Atletico έχει μια ρευστή επιθετική γραμμή και η προσθήκη του Griezmann θα φέρει τη ταχύτητα και το γκολ,πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μεσοεπιθετικό των “Roja” τη περασμένη σεζόν,ενώ η ατομικότητα και η ικανότητα για τη τακτική βελτίωση του κάτω από έναν από τους πιο καταξιωμένους προπονητές της Ευρώπης θα είναι επίσης σημαντικό. Τέλος ο Griezmann δουλεύει πολύ σκληρά στις προπονήσεις και θα φέρει περισσότερα χαρακτηριστικά και σταθερότητα στην Atletico Madrid.


Μια χαμένη ευκαιρία για τους υπόλοιπους
Μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε τη δραστηριότητα των ομάδων στην μεταγραφική αγορά,αλλά η Atletico φαινόταν ότι ήταν η μοναδική υποψήφια που προσπάθησε να αποκτήσει τον Griezmann και να κλείσει τη συμφωνία το ταχύτερο δυνατό. Κοιτώντας σε ολόκληρη την Ευρώπη και τους συλλόγους του Champions League,οι οποίοι αγοράζουν ή στοχεύουν επιθετικούς με 25 ή 30 εκατομμύρια ευρώ,φαίνεται μια χαμένη ευκαιρία για κάποιους που δεν προσπάθησαν να πάρουν τον 22άχρονο μεσοεπιθετικό. Ένας ταλαντούχος ποδοσφαιριστής που ήδη έχει διαπρέψει σε ένα μεγάλο πρωτάθλημα και έχει τα εχέγγυα να γίνει ένας από τους καλύτερους τα επόμενα δύο χρόνια στον κόσμο.

Αν και τα 30 εκατομμύρια ευρώ είναι σίγουρα υπερβολικό ποσό θα μπορούσαν κάλλιστα στη πορεία να βγουν “λίγα” όπως έχει γίνει το ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: