Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

100 χρόνια απο την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου


Την Δευτέρα 4 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν σε Βρετανία και Βέλγιο εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους νεκρούς του Α' Παγκοσμίου Πολέμου καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια απο την επίσημη έναρξη της πρώτης μεγάλης ανθρωποσφαγής στην Ιστορία.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 10:00 το πρωί με την κατάθεση στεφάνων και παρέλασης στην Γλασκώβη προς τιμήν των πεσόντων της Βρετανικής Κοινοπολιτείας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρόντες θα είναι ο Δούκας του Rothesay, ο Πρίγκιπας της Ουαλίας, 1.400 προσκεκλημένοι, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων των Χωρών - μελών της Κοινοπολιτείας, ανώτεροι υπουργοί Άμυνας και στρατιωτικοί αξιωματούχοι. 

Την ίδια μέρα, στις 10:45, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο Folkestone του Kent προς τιμή των αναχωρούντων στρατιωτών που ξεκινούσαν απο το λιμάνι αυτό την μεγάλη τους περιπέτεια στα πεδία μάχης του Α' Π.Π. Την παρέλαση θα παρακολουθήσει ο πρίγκιπας Henry της Ουαλίας, ο οποίος θα εγκαινιάσει και το σχετικό μνημείο Leas.


Ο δούκας του Cambridge, η δούκισσα του Cambridge και ο πρίγκιπας Ερρίκος της Ουαλίας θα παρακολουθήσουν στις 19:30, την διεθνής επετειακή εκδήλωση στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο του St Symphorien στο Βέλγιο. Η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι ιδιαίτερα συμβολική, καθώς στο νεκροταφείο περιέχει σχεδόν ίσο αριθμό Βρετανών στρατιωτών και στρατιωτών χωρών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και Γερμανών στρατιωτών. Ο πρώτος Βρετανός στρατιώτης που σκοτώθηκε στο Δυτικό Μέτωπο και ο πρώτος παρασημοφορημένος στρατιώτης με τον Σταυρό της Βικτωρίας στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο είναι επίσης θαμμένοι στο συγκεκριμένο νεκροταφείο.



Κατα την διάρκεια της εκδήλωσης θα ακουστεί το «Flowers of the Forest»


Η τελευταία εκδήλωση μνήμης θα πραγματοποιηθεί στις  22:00 απο την υπηρεσία κεριών του Αβαείου του Westminster σε ανάμνηση της ώρας που ο τότε υπουργός εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας υπέγραψε την κύρηξη πολέμου προς την Γερμανία λέγοντας πως: «οι λάμπες ανάβουν έξω σε όλη την Ευρώπη. Δεν θα τις ξαναδούμε ξανά αναμμένες κατα την διάρκεια της ζωής μας».



Κατα την διάρκεια της εκδήλωσης ένα - ένα τα κεριά θα βγαίνουν έξω αναμμένα, μέχρι να μείνει μόνο ένα στο κοιμητήριο του Αγνώστου Στρατιώτη η οποία θα σβήσει στις 23.00, όταν η Βρετανική Αυτοκρατορία εντάχθηκε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα το Αβαείο ζητά και απο όλους του πολίτες μεταξύ 22:00 και 23:00 να ανάξουν κεριά και να σβήσουν τα άλλα φώτα απο τα σπίτια τους, ως ένα είδος κοινής μνήμης και περισυλλογής για εκείνες τις μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: