Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Στην Αίγυπτο κλεμμένο αρχαίο ταφικό ανάγλυφο απο την Γερμανία


Η Αίγυπτος την περασμένη Τετάρτη παρέλαβε απο την Γερμανία ένα ζωγραφισμένο ασβεστολιθικό ανάγλυφο το οποίο κλάπηκε τον περασμένο αιώνα απο τον τάφο του αρχιερέα Sobekhotep, της 18ης Δυναστείας, στην Νεκρόπολη της Nobles στην δυτική όχθη του Λούξορ.

Ο Αιγύπτιος υπουργός αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς, Mamdouh El-Damati δήλωσε για το θέμα πως: «η επαναφορά του αναγλύφου στην Αίγυπτο ξεκίνησε όταν ο Αιγύπτιος μορφωτικός ακόλουθος στην Γερμανία και οι επιμελητές του Μουσείου της Βόννης οργάνωναν μια έκθεση η οποία θα παρουσιαζόταν στην Βόννη.

Κατά την προετοιμασία, μια επιμελήτρια του μουσείου εντόπισε και επιβεβαίωσε ότι το ανάγλυφο είχε κλαπεί και είχαν ληφθεί παράνομα από τον τάφο του Sobekhotep της 18ης δυναστείας, έναν τάφο ενός υψηλά ιστάμενου ιερέα κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φαραώ Tuthmose IV. 

Το ασβεστολιθικό ανάγλυφο είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Είναι 30 εκατοστά ύψος και 40 εκατοστά πλάτος. Απεικονίζει δύο φιγούρες του Sobehotep να στέκονται και να προσφέρουν θυσίες στους θεούς. Οι ιδιοκτήτες του αναγλύφου ήταν ένα ζευγάρι Γερμανών, το οποίο δεν ήξερε ότι είχε κλαπεί επειδή το είχαν αποκτήσει μετά απο δημοπρασία, από μια βρετανική ιδιωτική συλλογή το 1986 και το πρόσφεραν στο University Museum της  Βόννης.

Όταν ανακάλυψαν ότι ήταν ένα κλεμμένο και παράνομα αρχαιολογικό εύρημα, οι δύο Γερμανοί απέδωσαν την κατοχή του στην Αίγυπτο αλλά ζήτησαν να παραμείνει στη Γερμανία, στο Μουσείο Friderish στην περιοχή Al-Rin στη Βόννη. Η Αίγυπτος απέρριψε το αίτημα και είπε ότι θα πρέπει να επιστραφεί σύμφωνα με τη νομοθεσία περι αρχαιοτήτων 117 του 1983 και την τροποποίησή της το 2010. 

Ως εκ τούτου, το ζευγάρι συμφώνησε να επιστρέψει το ανάγλυφο μετά τη διάθεση του για τρεις εβδομάδες στην έκθεση της Βόννη» Η Πρεσβεία της Αιγύπτου στη Γερμανία, ανέφερε στην ιστοσελίδα της ότι ο Αιγύπτιος Πρέσβης Mohamed Hegazy πραγματοποίησε μια γιορτή με την ευκαιρία της επιστροφής του αντικειμένου και εξήρε το ζευγάρι για την προθυμοποίησή του να το επιστρέψει».

Απο την μεριά του, ο κ. Hegazy ζήτησε απο όλους του συλλέκτες αιγυπτιακών αρχαιοτήτων να τις επιστρέψουν, εθελοντικά, εκεί όπου ανήκουν. Κάλεσε επίσης τις γερμανικές αρχές να συνεργαστούν με τις αιγυπτιακές αρχές για την προστασία της πολιτιστικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς της, σύμφωνα με τη Σύμβαση της UNESCO για τα μέσα απαγόρευσης και πρόληψης της παράνομης εισαγωγής αρχαιολογικών αντικειμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: