Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Ημέρες παραιτήσεων και κυβερνητικού ανασχηματισμού στην Βρετανία


«Κατέστη προφανές τις τελευταίες ημέρες ότι πολλοί είναι αυτοί, κυρίως στους κόλπους των ενώσεων των θυμάτων, που πιστεύουν ότι δεν είμαι ο σωστός άνθρωπος για να προεδρεύσει αυτής της έρευνας", σημειώνει σε ανακοίνωσή της η πρώην δικαστής, η οποία διορίστηκε από την υπουργό Εσωτερικών Τερέζα Μέι για να πραγματοποιήσει αυτήν την ευρεία έρευνα.

"Επίσης μου κατέστη σαφές ότι δεν έλαβα επαρκώς υπόψη μου την άποψη ότι το παρελθόν μου ή το γεγονός ότι ο αδελφός μου ήταν γενικός εισαγγελέας εκείνη την εποχή θα μπορούσε να θέτει κάποιο πρόβλημα.

Αφού άκουσα τις ανησυχίες των θυμάτων και τις επικρίσεις των κοινοβουλευτικών και των μέσων ενημέρωσης κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν θα πρέπει να προεδρεύσω αυτής της έρευνας», καταλήγει στην ανακοίνωση της παραίτησής της, ευχόμενη την επιτυχημένη διεξαγωγή των ερευνών, η πρώην δικαστής και υπεύθυνη των ερευνών για την υπόθεση παιδεραστίας η οποία ταλανίζει αυτές τις μέρες την Βρετανία, Elizabeth Butler-Schloss.

Η κ. Butler-Schloss παραιτήθηκε την Δευτέρα (14/07) από τα καθήκοντα που της ανατέθηκαν πριν από μια εβδομάδα με τον διορισμό της ως επικεφαλής της έρευνας που θα διεξαχθεί για το σκάνδαλο παιδεραστίας τις δεκαετίες του '80 και '90 στο οποίο εμπλέκονται πολιτικοί αξιωματούχοι.

Ο διορισμός της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς ο αδελφός της, Michael Cheivers, ο οποίος ήταν γενικός εισαγγελέας την δεκαετία του '80, κατηγορείται ότι προσπάθησε να εμποδίσει έναν πρώην βουλευτή να δημοσιοποιήσει στο κοινοβούλιο τις κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα.

Για «μια γυναίκα με την μέγιστη ακεραιότητα» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της για το θέμα, η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Theresa May η οποία δήλωσε επίσης πως «το όνομα του ή της αντικαταστάτριάς της θα ανακοινωθεί το ταχύτερο δυνατό».

Απο την μεριά της η δικηγόρος του γραφείου Leigh Day, το οποίο υπερασπίζεται τα φερόμενα ως θύματα σεξουαλικής κακοποίησης της συγκεκριμένη υπόθεσης, Alison Millar τονίζει πως: «μας ανακουφίζει το γεγονός ότι η κα Elizabeth Butler-Schloss πήρε την απόφαση να παραιτηθεί. Το θέμα δεν ήταν ποτέ η ακεραιότητα της κας Butler-Schloss αλλα ο διορισμός της δεν ήταν αποδεκτός για μια έρευνα, η οποία δεν απαιτείται μόνον να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, αλλά και να γίνεται αντιληπτή ως τέτοια από αυτούς που προδόθηκαν στο παρελθόν από τις αρχές».


«Ένας από τους αστέρες του Συντηρητικού Κόμματος, ένας άνθρωπος εμπιστοσύνης, ένας οξυδερκής σύμβουλος και ένας μεγάλος φίλος» σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό David Cameron, ο William Hague παραιτήθηκε απο υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας, σε μια παραίτηση έκπληξη.

Η συγκεκριμένη παραίτηση έγινε στα πλαίσια κυβερνητικού ανασχηματισμού με στόχο την ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος της Βρετανίας και την είσοδο περισσότερων γυναικών σε υπουργικούς θώκους, δέκα μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Η αλλαγή στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά και απο την εκλογή στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απο τον Jean-Claude Juncker, ένα πρόσωπο το οποίο δεν είναι αρεστό στην βρετανική κυβέρνηση.

Ο κ. Cameron έχει υποσχεθεί στους Βρετανούς ότι θα επιτύχει μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και στις σχέσεις της Βρετανίας με την Ενωση, σε περίπτωση όμως ανεπιτυχούς έκβασεις αυτών των μεταρρυθμίσεων θα προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος το 2017 για την παραμονή ή μη της χώρας στο κλαμπ των 28.


Στην θέση του William Hague θα βρίσκεται ο μέχρι πρότινος Βρετανός υπουργός Άμυνας Philip Hammond ο οποίος μετά τον διορισμό του τόνισε πως :«Το μήνυμα που οι εταίροι μας στην Ε.Ε. θα έπρεπε να εξάγουν από τον διορισμό μου είναι η ενθουσιώδης δέσμευσή μου στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ένωσης. Ελπίζω ότι θα πετύχουμε να διαπραγματευτούμε μια μεταρρύθμιση της Ε.Ε. η οποία θα λειτουργεί για τον βρετανικό λαό, για τα βρετανικά εθνικά συμφέροντα και για τους πολίτες της Ευρώπης, διότι έχουν ανάγκη μια μεταρρύθμιση τόσο όσο και εμείς.

Θα συνεργαστώ στενά με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών σε αυτή τη διαδικασία της μεταρρύθμισης ώστε να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τη Μ. Βρετανία. Πιστεύω ότι μπορούμε να μεταρρυθμίσουμε την Ε.Ε., απαντώντας στις ανησυχίες που έχουν οι Βρετανοί και πολλοί άλλοι άνθρωποι στην Ευρώπη όσον αφορά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Μπορούμε να επιτύχουμε μια συμφωνία την οποία ο βρετανικός λαός θα επικυρώσει με ένα δημοψήφισμα. Όμως η θέση μας είναι απολύτως ξεκάθαρη. Δεν θα αποφασίσουν οι πολιτικοί σε κάθονται καπνισμένες αίθουσες αν η συμφωνία είναι καλή ή όχι. Ο βρετανικός λαός μέσω δημοψηφίσματος θα αποφασίσει αν η συμφωνία είναι καλή και προς το βρετανικό εθνικό συμφέρον».

Όσον αφορά στα άλλα υπουργεία της βρετανικής κυβέρνησης Ο Μάικλ Γκοβ, υποβιβάστηκε από τη θέση του ως γραμματέας εκπαίδευσης, την ώρα που ο Κάμερον προσπαθεί να εξουδετερώσει τις όλο και πιο τοξικές σχέσεις των Συντηρητικών με τους εκπαιδευτικούς.

Ενώ, με στόχο να παρουσιάσει ένα νέο πρόσωπο στους ψηφοφόρους του πριν τις εκλογές, ο Μάικλ Γκοβ, από υπουργός Παιδείας, χάνει πλήρως τη θέση του στο υπουργικό συμβούλιο, και τη θέση του παίρνει η Νίκι Μόργκαν, διατηρώντας τη θέση της ως υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων και Ισότητας.

Εν τω μεταξύ, η Λιζ Τρους, θα διαδεχθεί τον Όουεν Πάτερσον ως υπουργός Περιβάλλοντος, Γεωργίας και Τροφίμων, την ώρα που ο Κάμερον πραγματοποιεί το πολυαναμενόμενο σχέδιό του για την προώθηση των γυναικών σε ανώτερες θέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: