Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Συνέδριο για την πειρατεία του 15ου - 19ου αιώνα


«Κουρσάροι και Πειρατές στην Ανατολική Μεσόγειο, 15ος-­19ος αι.» είναι ο τίτλος του 2ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνέδρίου Περιήγησης και Χαρτογράφησης του Ελληνικού Χώρου, το οποίο διοργανώνει το Sylvia Ioannou Foundation και θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα, από τις 17 έως και τις 19 Οκτωβρίου 2014.

Τις εργασίες του Συνεδρίου θα εγκαινιάσει ο Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, Καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και η εναρκτήρια ομιλία θα πραγματοποιηθεί από τον David J. Starkey, Καθηγητή Ιστορίας στο University of Hull.

Περισσότεροι από 20 διεθνούς κύρους πανεπιστημιακοί και ερευνητές, από έξι χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Μάλτα, Τουρκία) θα ρίξουν φως στο πολυδιάστατο φαινόμενο της πειρατείας και των κουρσάρικων καταδρομών στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Ξεκινώντας από τον 15ο αιώνα και καταλήγοντας στον 19ο, έμφαση θα δοθεί επίσης στην παρουσία και τον αντίκτυπο της πειρατείας στη σύγχρονη εποχή και πραγματικότητα.

Οι προσεγγίσεις των ομιλητών θα καλύψουν έξι θεματικές ενότητες: «Τόποι της Πειρατείας», «Κλίμακα και Είδος επιδρομών σε εμπορικά πλοία», «Πολιτική και Νομιμότητα», «Πειρατεία και Κράτος», «Απεικονίσεις της Πειρατείας», «Πειρατεία: Παρελθόν και Παρόν – Συμπεράσματα Συνεδρίου».

Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι ομιλίες του συνεδρίου μπορείτε να τις δείτε ΕΔΩ

Στο Συνέδριο θα παρουσιαστεί, επίσης, η έντυπη έκδοση επιλεγμένων ανακοινώσεων από τα Πρακτικά του 1ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Περιήγησης και Χαρτογράφησης του Ελληνικού Χώρου, που οργάνωσε τον Οκτώβριο του 2012 το Sylvia Ioannou Foundation σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, με θέμα «Η Κύπρος στο σταυροδρόμι των αναζητήσεων χαρτογράφων και περιηγητών από τον 15ο έως τον 20ό αιώνα».

Για την εγγραφή θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, δεδομένου ότι ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: