Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Atletico Madrid

Πόσο καλά έχει αντικαταστήσει τα βασικά της “γρανάζια” ώστε να διατηρήσει τα σκήπτρα στην Ισπανία;


του Δημήτρη Βαρσάνη

Η έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου στη La Liga απέχει έξι εβδομάδες,αλλά η μεταγραφική αγορά είναι σε πλήρη εξέλιξη με τα ρόστερ να αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά σιγά σιγά.

Η Atletico Madrid έκανε απίστευτα πράγματα τη τελευταία χρονιά,και ακόμη και αν δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το εκπληκτικό της επίτευγμα με τη κατάκτηση του Champions League,οι οπαδοί της πρέπει να νιώθουν ικανοποιημένοι. Η οικονομική κατάσταση του συλλόγου υπαγορεύει ότι θα πρέπει να πουλάει παίκτες και ότι αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι το εγγύς μέλλον,καθώς αποσκοπεί να εξοφλήσει τα τεράστια της χρέη.


Οι “Rojiblancos” έχουν χάσει αυτό το καλοκαίρι τρεις ενδεκαδάτες επιλογές παικτών και μερικές εναλλακτικές λύσεις από τον πάγκο. Η Chelsea επωφελήθηκε περισσότερο,με τη λήξη του δανεισμού του Courtois και το ξόδεμα πολλών χρημάτων για να έρθουν στην ομάδα του Jose Mourinho οι Diego Costa και Filipe Luis. Άλλες σημαντικές αποχωρήσεις ήταν αυτές του Adrian,του Villa και  του Diego Ribas. Μια άλλη πηγή εισόδων δημιουργήθηκε επίσης από τις πωλήσεις των τερματοφυλάκων της,ο Sergio Asenjo για τη Villareal και ο Roberto για τον Ολυμπιακό.


Οι αντικαταστάτες δεν θα είναι στο ίδιο επίπεδο κατά την άφιξη τους,όμως ο Diego Simeone έχει την ικανότητα να βελτιώνει τεχνικά και ψυχικά τους ποδοσφαιριστές του. Το τέλειο παράδειγμα είναι του Falcao όταν έφυγε για τη Monaco. Η Atletico απέκτησε τον Villa από τη Barcelona σε μια χαμηλή τιμή και φαινόταν ότι αυτός θα ήταν ο άμεσος αντικαταστάτης του κορυφαίου σκόρερ όλων των εποχών στους “Rojiblancos”.

Αντιθέτως αυτόν τον ρόλο τον ανέλαβε ο Costa,ο οποίος μετά από τις βελτιωμένες εμφανίσεις του τη προηγούμενη χρονιά ήταν αξιόπιστος να καθοδηγήσει την επίθεση των “Roja”. Ο Villa διαδραμάτισε και αυτός ένα σημαντικό ρόλο αλλά δεν ήταν η βασική επιλογή. Η μείωση της απόδοσης του 33άχρονου επιθετικού εξηγεί και τα πέντε εκατομμύρια μόλις που καταβλήθηκαν στους Καταλανούς.


Η ιστορία της Atletico για την αντικατάσταση των επιθετικών της είναι γνωστή,με τους Aguero και Fernando Torres παλαιότερα να συμπληρώνουν τη λίστα. Αυτή τη φορά ο Κροάτης Mario Mandzukic θα έχει πάνω του το βάρος για το σκοράρισμα. Ο 28άχρονος επιθετικός έβαλε πάνω από 20 γκολ στις δύο χρονιές του με τη Bayern Munich και δεν είναι ξένος προς τη συλλογή τίτλων. 

        


Ο τερματοφύλακας Jan Oblak αποκτήθηκε από τη Benfica με το δύσκολο έργο να αναπληρώσει το κενό που άφησε ο Courtois. Υπάρχουν ερωτηματικά γύρω από τη προσωπικότητα του όμως ο Simeone δεν θα έθετε ποτέ σε κίνδυνο τη πειθαρχία της ομάδας του,η οποία είναι το τέλειο μέρος αναπαραγωγής για τους νεαρούς τερματοφύλακες. Μαζί του ήρθε και ο Siqueira που πήρε μόνιμη μεταγραφή από τη Granada για να αντικαταστήσει τον Filipe Luis. Ο 28άχρονος αριστερός μπακ πέρυσι ήταν κοντά στην άλλη ομάδα της πρωτεύουσας της Ισπανίας,αλλά η μεταγραφή του δεν ολοκληρώθηκε ποτέ γιατί ο Fabio Coentrao δεν έφυγε από τη Real Madrid.

Εν ολίγοις η Atletico μέχρι στιγμής έχει ένα ισορροπημένο μεταγραφικό παζάρι,αν και οι αποχωρήσεις ενός επιθετικού και ενός τερματοφύλακα που αυτή τη στιγμή συγκαταλέγονται στους πέντε κορυφαίους στις αντίστοιχες θέσεις τους αναμφίβολα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις,ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι άμεσες ανταγωνίστριες της για το πρωτάθλημα έχουν πάρει παίκτες Παγκόσμιου διαμετρήματος.


Τόσο η Barcelona όσο και η Real Madrid θα είναι πολύ καλύτερες,τουλάχιστον στο επιθετικό τρίο του αγωνιστικού χώρου. Ο Αργεντινός τεχνικός και το προσωπικό του λογικά θα συνεχίσουν να ενισχύουν την ομάδα τους,με την προϋπόθεση ότι θα βρουν παίκτες με τη κατάλληλη χρηματιστηριακή αξία. Για τα αριστερά της άμυνας έχει προταθεί ο Alberto Moreno της Sevilla,η οποία δεν μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία με τη Liverpool. Ως αντικαταστάτης του Diego για το ρόλο του λεγόμενου “δεκαριού” ακούγεται ο Pastore της PSG,ενώ φημολογείται έντονα ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί και μια συναισθηματική επιστροφή του Fernando Torres στο “Vicente Calderon”.

Με τον Simeone στο τιμόνι η Atletico θα συνεχίσει να παλεύει για μεγάλους τίτλους παρά τη προφανής μειονεκτική της θέση. Ενώ αυτή τη στιγμή φαντάζει απίθανο να ξαναπάρει το πρωτάθλημα(ακόμα και να το διεκδικήσει για μερικούς)ο 44άχρονος τεχνικός μας έχει διδάξει να περιμένουμε το απροσδόκητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: