Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

To PlanetSolar στο σπήλαιο της Φράγχθι


«Το μεγαλύτερο ηλιακό σκάφος στον κόσμο, το καταμαράν PlanetSolar, θα συμμετάσχει σε μια ερευνητική αποστολή στην Ελλάδα για να βρει μία από τις αρχαιότερες κατοικίσιμες τοποθεσίες από τον άνθρωπο στην Ευρώπη» ανέφερε ο διοργανωτής της επιστημονικής - ερευνητικής αποστολής τη Δευτέρα.

«Ξεκινώντας στις 11 Αυγούστου, με μια ομάδα Ελλήνων και Ελβετών επιστημόνων, θα επιδιώξει μια προϊστορική εξερεύνηση στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο» τόνισε ο Julien Beck ερευνητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης στο AFP. Η αποστολή, που οργανώθηκε από κοινού με την Ελβετική σχολή της αρχαιολογίας και το ελληνικό υπουργείου Πολιτισμού, θα ψάξει γύρω από το σπήλαιο Φράγχθι του Αργολικού κόλπου, όπου η πρώτοι Ευρωπαίοι έζησαν μεταξύ της Παλαιολιθικής και Νεολιθικής περιόδου.


Το σπήλαιο το οποίο αν και εγκαταλείφθηκε γύρω στο 3000 π.Χ., οι επιστήμονες υποθέτουν ότι οι κάτοικοι πρέπει να είχαν δημιουργήσει ένα χωριό. «Το σπήλαιο ήταν κατοικήσιμο συνεχώς για περίπου 35.000 χρόνια ... και έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι προς το τέλος της νεολιθικής εποχής, οι κάτοικοι μετακινήθηκαν σε γειτονικές περιοχές που είναι τώρα κάτω από το νερό. Αν μπορούσαμε να βρούμε αυτό το χωριό, θα είναι από τις παλαιότερες στην Ελλάδα και την Ευρώπη», είπε ο κ. Beck.



Το PlanetSolar, ναυπηγήθηκε στη Γερμανία, είναι 31 μέτρα (100 πόδια) και τροφοδοτείται από πάνω από 500 τετραγωνικά μέτρα ηλιακών συλλεκτών. Το 2012 έγινε το πρώτο πλοίο που έκανε τον περίπλου της γης αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια. Έχει μια μέση ταχύτητα 7,5 κόμβων, ή 14 χιλιόμετρα (8,6 μίλια) ανά ώρα. Ενώ στην Ελλάδα θα διεξάγει επίσης γεωφυσική έρευνα και να βοηθήσει υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες στο Αιγαίο Πέλαγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: