Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Η διεθνής Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης «CYPUSA-01/14»


Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 16/7/2014 η διεθνής Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης (Ε-Δ) με την ονομασία “CYPUSA-01/14”.

Η άσκηση διεξήχθη από τις 11:00 π.μ. μέχρι τις 2:30 μ.μ., σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου - Λιβάνου εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) με τη συμμετοχή Αεροναυτικών (Α/Ν) δυνάμεων της ΚΔ και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ).

Τον πλήρη συντονισμό και τον επιχειρησιακό έλεγχο των Α/Ν Μέσων που έλαβαν μέρος στην άσκηση, είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με τη Διοίκηση Task Force-65, του 6ου Στόλου του Ναυτικού των ΗΠΑ.


Κύριος σκοπός της άσκησης είναι η προαγωγή του επιπέδου εκπαίδευσης και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των δυνάμεων των συμμετεχόντων κρατών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αντίδρασης και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος Ε-Δ σε περιπτώσεις σοβαρών ατυχημάτων σε εμπορικά ή επιβατηγά πλοία που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και σε συναφείς ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε σε «Ναυτικό Ατύχημα στην Ανοιχτή Θάλασσα». Το Εθνικό Σχέδιο Ε-Δ «ΝΕΑΡΧΟΣ» τέθηκε σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ Λάρνακας για την αντιμετώπιση του περιστατικού. Συγκεκριμένα, οι ασκήσεις Ε-Δ περιλάμβαναν εντοπισμό και διάσωση «ναυαγών» (απεικόνιση από ανδρείκελα), αεροδιακομιδή τραυματία - ασθενή (MEDEVAC Οperations), καθώς και εκπαιδευτικές προσνηώσεις Ελικοπτέρων Ε-Δ στο ελικοδρόμιο του Πλοίου του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Η εν λόγω άσκηση αποτελεί τη δεύτερη προγραμματισμένη συνεργασία που έλαβε χώρα εντός του 2014, σε θέματα Ε-Δ μεταξύ των δυνάμεων της ΚΔ και των ΗΠΑ. Η πρώτη συνεργασία στο πεδίο, διεξήχθηκε στις 10 Απριλίου 2014, στο πλαίσιο της Πολυεθνικής Άσκησης «ΝΕΜΕΣΙΣ-2014» στην οποία συμμετείχαν, επίσης, η Ελλάδα και το Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: