Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

ΠΕΥΦΑ: «Όχι στην εθελοντική εργασία κατα την διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων την νύχτα της αυγουστιάτικης πανσελήνου»


Την άρνησή της στην εθελοντική εργασία κατα την διάρκεια των εκδηλώσεων με αφορμή την Πανσελήνου του Αυγούστου που θα πραγματοποιηθούν σε  αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας μας διατύπωσε σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ). Μάλιστα, στην ανακοίνωσή της η Ένωση τονίζει προς τα μέλη της «να μην συμμετέχουν χωρίς αμοιβή και σε κάθε άλλη εκδήλωση που πραγματοποιείται εκτός ωραρίου (π.χ. κρουαζιέρες, πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις κ.ά.)».

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει πως: «Όπως είναι γνωστό, κάθε χρόνο από το 2010 και μετά, οι αρχαιοφύλακες προσφέρουν εθελοντικά στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες μοναδικές και ιδιαίτερες βραδιές, ανοίγοντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία τη βραδιά της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου.

»Από τότε όμως έχει ξεκινήσει και η προσπάθεια του Σωματείου μας (ΠΕΥΦΑ), ώστε να υπάρχει αποζημίωση για την απασχόληση των αρχαιοφυλάκων που εργάζονται υπερωριακά, ώστε να πραγματοποιούνται οι διάφορες εκδηλώσεις εκτός ωραρίου λειτουργίας των Αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων.

»Έκτοτε, παρότι έχουν ψηφιστεί στη Βουλή τρεις διατάξεις (επί Υπουργίας των κυρίων Γερουλάνου, Τζαβάρα, Παναγιωτόπουλου), ποτέ δεν εκδόθηκε η απαραίτητη Κοινή Υπουργική Απόφαση, ώστε να καθορίζεται το ύψος της αμοιβής και η ακριβής διαδικασία καταβολής της, που σημειωτέον θα γίνεται κύρια από ιδιώτες.

»Τελευταία ξεκίνησε και υπάρχει σε εξέλιξη καινούρια προσπάθεια, με τον χαρακτήρα του κατ’ επείγοντος για να εκδοθεί η ΚΥΑ. Εκτιμάμε ότι και αυτή δεν θα έχει ευτυχή κατάληξη, για το εξής απλό λόγο: Οι εμπλεκόμενοι φορείς (Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Πολιτισμού, ΤΑΠΑ), δεν συνεργάζονται από κοινού στη δημιουργία της και αυτό θα έχει το γνωστό αποτέλεσμα που είχαν και οι προηγούμενες ανάλογες προσπάθειες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: