Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Ψήφισμα του Δήμου Νεάπολης - Συκεών για την κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας και ναύλωση πλοίου ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Παλαιστίνη


Την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την απόσυρση του ισραηλινού στρατού κατοχής από τα παλαιστινιακά εδάφη ζητά με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών, καλώντας ταυτόχρονα τη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς να αναλάβουν αποφασιστικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.

Ταυτόχρονα, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, «ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, σε συνεργασία με την Παλαιστινιακή Παροικία στη Θεσσαλονίκη, προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι πρώτες συντονιστικές δράσεις για τη συγκέντρωση φαρμακευτικού και ιατρικού-χειρουργικού υλικού για το οποίο υπάρχει άμεση ανάγκη και παρουσιάζει μεγάλη έλλειψη λόγω του συνεχιζόμενου αποκλεισμού της περιοχής από το κράτος του Ισραήλ».

Παράλληλα, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), και σε στενή συνεργασία με την Παλαιστινιακή Παροικία στην Θεσσαλονίκη, προωθείται η ναύλωση πλοίου για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στο δοκιμαζόμενο, χειμαζόμενο και παλαιστινιακό λαό, προκειμένου αυτή να παραδοθεί με ασφάλεια. Να σημειωθεί, ότι με πρωτοβουλία της ΠΕΔ-ΚΜ, και σε συνεργασία με την Παροικία, το Εργατικό Κέντρο, την ΕΔΟΘ και την ΕΣΗΕΜ-Θ, διοργανώθηκε πριν λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη μεγάλο συλλαλητήριο συμπαράστασης στους Παλαιστίνιους και διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη εισβολή.

Αναλυτικά το ψήφισμα έχει ως εξής: «Οι εικόνες φρίκης που κάνουν το γύρο του κόσμου με τις εκατόμβες των νεκρών, με τα χιλιάδες αθώα θύματα παιδιών και άμαχου πληθυσμού, συγκινούν, εξοργίζουν και προβληματίζουν. Η Γάζα γίνεται για ακόμη μία φορά η λωρίδα της έντασης και του πολέμου, το σημείο μηδέν ενός κράτους που ψάχνει την υπόστασή του, ενός λαού που αναζητά το δικαίωμα στην πατρίδα και την ευημερία, ενός τόπου όπου δεν επιτρέπονται τα όνειρα της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας. Η Γάζα του περήφανου παλαιστινιακού λαού χτυπιέται ανελέητα, με βαρβαρότητα και ωμότητα. Οι στόχοι των επιθέσεων το αποδεικνύουν: αθώα παιδιά, φτωχόσπιτα άμαχων, νοσοκομεία, σχολεία, παιδικές χαρές», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Η επίδειξη δύναμης της πανίσχυρης πολεμικής μηχανής του Ισραήλ, η δήθεν αυτοάμυνα των ρουκετών, των ελεύθερων σκοπευτών και του αίματος ξεπερνούν τα όρια του παραλογισμού. Οι εικόνες φρίκης που κάνουν τον γύρο του κόσμου με τις εκατόμβες των νεκρών, με τα χιλιάδες αθώα θύματα παιδιών και άμαχου πληθυσμού, συγκινούν, εξοργίζουν και προβληματίζουν.
Η Γάζα γίνεται για ακόμη μία φορά η λωρίδα της έντασης και του πολέμου, το σημείο μηδέν ενός κράτους που ψάχνει την υπόστασή του, ενός λαού που αναζητά το δικαίωμα στην πατρίδα και την ευημερία, ενός τόπου όπου δεν επιτρέπονται τα όνειρα της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας.
Η Γάζα του περήφανου παλαιστινιακού λαού χτυπιέται ανελέητα, με βαρβαρότητα και ωμότητα. Οι στόχοι των επιθέσεων το αποδεικνύουν: αθώα παιδιά, φτωχόσπιτα άμαχων, νοσοκομεία, σχολεία, παιδικές χαρές. 

♦ Ως πότε οι άμαχοι και τα παιδιά θα πληρώνουν το τίμημα της αδιαλλαξίας ενός άλλου κράτους που αρνείται να αναγνωρίσει και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα ενός άλλου λαού;
♦ Ως πότε η ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών, με σεβασμό των δικαιωμάτων και των ιδιαιτεροτήτων τους θα δυναμιτίζεται από την ακρότητα της άποψης του «ή αυτοί ή εμείς»; 
♦ Ως πότε η διεθνής κοινότητα θα παρατηρεί από μακριά, θα σφυρίζει αδιάφορα, θα αρκείται σε δηλώσεις αυτοσυγκράτησης και ταυτόχρονα θα κλείνει το μάτι σε κάθε Νεντανιάχου;
♦ Ως πότε το Ισραήλ θα απολαμβάνει την ιδιότυπη προστασία των διεθνών οργανισμών; Ως πότε θα απολαμβάνει την υποστήριξη των κρατών εκείνων που επιλέγουν ανάλογα με τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα να μοιράζουν οικονομικές και άλλες κυρώσεις στους μη αρεστούς;
»Το Ισραήλ και οι προστάτες του πρέπει να αντιληφθούν πως ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ελεύθερο, ανεξάρτητο, οργανωμένο, συντεταγμένο και ανεπτυγμένο παλαιστινιακό κράτος. Όσο υπονομεύεται η προσπάθεια συγκρότησης ενός τέτοιου κράτους, τόσο η αστάθεια και η ένταση θα κυριαρχούν στην ευρύτερη περιοχή.
»Η Ελλάδα ήταν πάντα στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού. Ο ελληνικός λαός είναι πάντα κοντά στους παλαιστίνιους που αγωνίζονται για το αυτονόητο. Να έχουν πατρίδα. Να ζουν ειρηνικά στη γη που γεννήθηκαν. Να οργανώσουν την κοινωνία και την οικονομία τους. 

»Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Γάζα είναι ντροπή για τον πολιτισμένο κόσμο και πρέπει να σταματήσει τώρα. Πρέπει, επιτέλους:
♦ να αναληφθεί μια σοβαρή και υπεύθυνη διεθνής πρωτοβουλία που θα δώσει λύση και όχι ευχές, που θα σταματήσει την αιματοχυσία και τη γενοκτονία σε βάρος ενός λαού που το μόνο «αμάρτημά» του είναι η επιθυμία και το δικαίωμά του να ζήσει ελεύθερα και ειρηνικά στο δικό του τόπο, σε ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο και αυτόνομο κράτος.
♦ να δρομολογηθούν συνθήκες συνεννόησης και συνύπαρξης, με αποφασιστικότητα και όχι απλές υποδείξεις.
♦ να επιβληθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός και να σταματήσουν οι ανελέητοι βομβαρδισμοί που σκορπούν το θάνατο, το ξεκλήρισμα και την καταστροφή.

»Με δεδομένα όλα αυτά, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Νεάπολης-Συκεών:
Καταδικάζουμε την άκρως εγκληματική και άνανδρη νέα ισραηλινή επίθεση ενάντια στον άμαχο παλαιστινιακό λαό, και ιδιαίτερα σε όσους ζουν ως άλλοι «ελεύθεροι πολιορκημένοι» στη Λωρίδα της Γάζας, αρνούμενοι να δεχθούμε την οποιαδήποτε δικαιολογία που μπορούν να επικαλεσθούν οι εγκληματίες.
Εκφράζουμε τη λύπη, την αγανάκτηση και τον αποτροπιασμό μας για την αιματοχυσία που συντελείται σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.
Αξιώνουμε και απαιτούμε την άμεση κατάπαυση των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, ζητούμε να σταματήσουν οι επιθέσεις του θανάτου και της καταστροφής. 
Καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο κάθε πράξη βίας κατά των αμάχων αθώων παιδιών και γυναικών. 
Καταγγέλλουμε ως ηθικούς αυτουργούς των επιθέσεων και της άνανδρης αυτής σφαγής όλους όσοι με τις αντιπαλαιστινιακές και φιλοϊσραηλινές πολιτικές τους, χάριν των δικών τους πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, ενθαρρύνουν και υποθάλπουν την ισραηλινή επιθετικότητα, εγκληματικότητα και τη γενοκτονία ενός λαού.
Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσει όλα τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ, να αναλάβει πρωτοβουλίες για την κατάπαυση του πυρός και την ειρήνευση στην περιοχή.
Απαιτούμε από τη διεθνή κοινότητα, τους διεθνείς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση να προστρέξουν, επιτέλους, και να αποδείξουν έμπρακτα και αποφασιστικά ότι δεν είναι συνένοχοι, να καταδικάσουν άμεσα τις εγκληματικές ενέργειες του κράτους του Ισραήλ, να λάβουν αποφάσεις για την παραδειγματική τιμωρία του Ισραήλ που επανειλημμένα έχει προβεί σε πράξεις βίας και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ειρήνη και τα δίκαια του Παλαιστινιακού Λαού.
Απαιτούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει την υποκρισία και να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλίες για την εκεχειρία στην περιοχή, να διασφαλίσει και να εγγυηθεί την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους Παλαιστίνιους.
Απαιτούμε από την Ισραηλινή Κυβέρνηση να σεβασθεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, να αποσύρει άμεσα το στρατό κατοχής από τα εδάφη των Παλαιστινίων και να άρει άμεσα κάθε μορφή αποκλεισμού της παλαιστινιακής γης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: