Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Bundesliga

Δεν είναι μόνο η Bayern και η Dortmund


του Δημήτρη Βαρσάνη

Η Bundesliga είναι μια κούρσα για δύο άλογα που δεν μπορεί να τη κατακτήσει κανένας άλλος,εκτός από τη Bayern Munich και τη Borussia Dortmund. Αυτή είναι η άποψη που ακούμε συχνά από τους ειδικούς του Γερμανικού πρωταθλήματος.

Ωστόσο ενώ η ομάδα του Pep Guardiola μπορεί να φαίνεται ανίκητη σε εγχώριο επίπεδο όσο ποτέ άλλοτε και η αντίστοιχη του Jurgen Klopp είναι πεινασμένη για επιτυχία,υπάρχουν και άλλες πολύ καλές ομάδες σε αυτή τη κατηγορία που έχουν τα εχέγγυα να χωθούν στο δίπολο. Από τη πλευρά μας θα σας παρουσιάσουμε τις τέσσερις υποψήφιες,οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στη Bayern και τη Dortmund φέτος,και γιατί όχι να βγάλουν εκτός μια από τη κορυφαία δυάδα.


Borussia Monchengladbach 
Η Gladbach μπορεί να μην είναι η μεγαλύτερη  αντίπαλος για να ανταγωνιστεί καθόλα τη χρονιά τις Dortmund και Bayern,αλλά έχει μια ιδιαίτερη ικανότητα να παίρνει βαθμούς από αυτές τις δύο. Τη περασμένη σεζόν τα “πουλάρια” κατάφεραν να κάνουν το 2/2 στις νίκες απέναντι στους “Βεστφαλούς” κερδίζοντας τους με 2-0 στο “Borussia Park” και με 1-2 μέσα στο “Signal Iduna Park”. Συνολικά εκείνη τη χρονιά έχασαν μόνο ένα παιχνίδι από τα τέσσερα εναντίον του Top 2.

Παρόλο που δεν διαθέτει το καλύτερο ρόστερ για να αντιμετωπίσει το ανυπέρβλητο ταλέντο τους,η Gladbach έχει έναν προπονητή από τους καλύτερους της κατηγορίας,ιδιαίτερα στη τακτική και τη ψυχολογική προετοιμασία που είναι το φόρτε του 56άχρονου Lucien Favre. Ένα φίνις στη πρώτη δυάδα φαντάζει μια αδύνατη αποστολή,όμως δεν μπορεί να της απορρίψει κανείς το δικαίωμα να κόψει βαθμούς τόσο από τη Bayern όσο και από τη Dortmund κατά τη διάρκεια του νέου πρωταθλήματος.


Bayer Leverkusen
Τα τελευταία δύο χρόνια ο απολογισμός της Leverkusen απέναντι στους “Βαυαρούς” και τους “Βεστφαλούς” σε 8 αγώνες είναι δύο νίκες,δύο ισοπαλίες και τέσσερις ήττες. Όχι και το πιο εντυπωσιακό ρεκόρ όμως υποδηλώνει ότι μπορεί να τους κλέψει μερικούς βαθμούς τη φετινή σεζόν.

 Τη περασμένη χρονιά κάτω υπό τη καθοδήγηση του Sami Hyypia στις 13 από τις 34 αγωνιστικές,οι “ασπιρίνες” αμφιταλαντευόταν μεταξύ δεύτερης και πρώτης θέσης μέχρι να πραγματοποιήσει ένα κάκιστο δεύτερο γύρο και να τερματίσει τελικά τη τελευταία αγωνιστική στη τέταρτη θέση και να λάβει μέρος στα προκριματικά του Champions League.

Όπως και πολλές ομάδες που αποτελούνται από νεαρούς και άπειρους ποδοσφαιριστές,έτσι και η Leverkusen τα τελευταία χρόνια καταστρέφει τις δικές της πιθανότητες για το πρωτάθλημα,πριν κάποιος τη πλησιάσει στη πρώτη θέση. Τώρα με τον ερχομό των νέων αστέρων της,Hakan Calhanoglu από Hamburg,Vladlen Yurchenko από Shakhtar Donetsk και Josip Drmic από Nurnberg μαζί με τον φιλόδοξο τεχνικό της Roger Schmidt θα κυνηγήσει τη πρώτη υπέρβαση,η οποία είναι να πάρει τη δεύτερη από τη Dortmund.


Schalke
Παρότι οι Draxler,Huntelaar και Max Meyer έχουν συνδεθεί ως μεταγραφικοί στόχοι από διάφορες ομάδες της Ευρώπης ο μοναδικός που έχει αφήσει τη Schalke μέχρι στιγμής είναι ο Adam Szalai,ο Ούγγρος επιθετικός που ήταν απλά μια καλή εναλλακτική λύση. Οι “Βασιλικοί μπλε” για ακόμα μια χρόνια επένδυσαν αρκετά χρήματα και πραγματοποίησαν ορισμένες αξιοπρεπείς μεταγραφές για να ενισχύσουν ήδη ένα ανταγωνιστικό υλικό.

Ο Sidney Sam ήρθε από τη Leverkusen ως ένας από τους πιο δοκιμασμένους μεσοεπιθετικούς,ενώ ο Choupo-Moting(Mainz)και ο Aogo(Hamburg)θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι εξαιρετικές επιλογές από τον πάγκο όταν τους ζητηθεί. Το μελανό σημείο της Schalke είναι ότι καθοδηγείται από έναν περιορισμένων ικανοτήτων προπονητή,τον Jens Keller που όταν βρίσκει τα δύσκολα από μια καλύτερη ομάδα δεν μπορεί να βρει λύσεις για να αντιδράσει η ομάδα του.

 Όσον αφορά τα αποτελέσματα της απέναντι στις Bayern και Dortmund τη τελευταία χρονιά δεν ήταν καθόλου καλά,παίρνοντας μόλις ένα βαθμό σε τέσσερις αγώνες.


Wolfsburg
Στα χαρτιά τουλάχιστον η Wolfsburg είναι αναμφισβήτητα μια από τις καλύτερες ομάδες της Bundesliga αυτή τη χρονιά. Με πολύ καλούς παίκτες να έχουν ήδη στο δυναμικό τους όπως ο Luiz Gustavo,ο Ricardo Rodriguez,ο Ivica Olic και ο Kevin De Bruyne,οι “λύκοι” ενισχύθηκαν περαιτέρω με τους Sebastian Jung(Eintracht Frankfurt)και Aaron Hunt(Werder Bremen). Η πιο μεγάλη “μεταγραφή” του συλλόγου όμως τα τελευταία χρόνια να είναι η πρόσληψη του Dieter Hecking στον πάγκο της.

Παρά το γεγονός ότι ο πρώην προπονητής της Nurnberg και του Hannover δεν έχει μεγάλη εμπειρία στον πρωταθλητισμό,είναι ένας λάτρης της πειθαρχίας και έχει κάνει θαύματα μεταλλάσοντας μια ομάδα ασόβαρη γεμάτο σκαμπανεβάσματα σε σταθερή,συμπαγής και αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τον κάθε αντίπαλο. Ενδεικτικό είναι ότι από τον Δεκέμβριο του 2012 που ανέλαβε η Wolfsburg μετράει μόνο μια ήττα από τη Dortmund.

Με όλα αυτά τα δεδομένα ο στόχος της δεύτερης θέσης μοιάζει εφικτός φέτος για τους “λύκους”,πόσο μάλλον της τετράδας που είναι ο πρωταρχικός τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: