Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Premier League

Η μεταγραφή του Bojan τονίζει τη σταθερή άνοδο της Stoke και την βαθμιαία πτώση του παίκτη


του Δημήτρη Βαρσάνη

Κάπου γύρω στα μέσα του 2008 ο Bojan Krkic έπαιζε ένα σημαντικό ρόλο στην ανανεωμένη ομάδα της Barcelona και μαζί με τον Messi ήταν τα επόμενα αστέρια που έβγαιναν από τη “Masia”,καθώς ο Ronaldlinho περνούσε τις τελευταίες του μέρες ως το νούμερο “10” τους.

Αν έλεγε κάποιος ότι μετά από έξι χρόνια ο 23άχρονος επιθετικός θα ολοκλήρωνε τη μεταγραφή του στη Stoke η συντριπτική πλειοψηφία είτε θα τον ειρωνευόταν είτε θα τον αγνοούσε. Ποιος να πίστευε ότι το άλλοτε “Next Big Thing” της Διεθνής σκηνής όντως θα γινόταν κάτοικος του “Britannia”; και όμως τη Τρίτη επέλεξε τη Stoke για τον επόμενο προορισμό του που δύο εβδομάδες περίπου πριν γράψαμε από τη πλευρά μας ότι θα ήταν η καλύτερη επιλογή αν θέλει να έχει πιθανότητες να ξαναχτίσει τη καριέρα του. Αυτή η κίνηση αντιπροσωπεύει περισσότερο τις φιλοδοξίες των “Potters”,ενώ τονίζει τη τεράστια αποτυχία του παίκτη να ξεπεράσει τις δυνατότητες του.


Από τη καταξίωση στην απαξίωση
Πριν προχωρήσουμε να πούμε ότι σε αυτό το άρθρο μας θέλουμε να αναδείξουμε με τι προσδοκίες ξεκίνησε ο Krkic,πώς έχει καταλήξει τελικά και τι μπορεί να καρπωθεί από την εμπειρία του στη Stoke,η οποία από τη πλευρά της κάνει βήματα προόδου χρόνο με το χρόνο. Μετά από μια εξαιρετική ντεμπουτιακή σεζόν με τη πρώτη ομάδα της Barcelona λοιπόν όπου σημείωσε 12 γκολ στη La Liga,ο Bojan αναμενόταν να ήταν στην αποστολή της Ισπανίας για το Euro του 2008. Ωστόσο λόγω κόπωσης δεν συμπεριλήφθηκε και έλειψε σε ένα επιτυχημένο τουρνουά της Εθνικής του ομάδας,η οποία ξεκίνησε τότε τη περίοδο κυριαρχία της.

Αν ήταν μέρος αυτής παρασυρόμενος από τους πανηγυρισμούς εκείνης της επιτυχίας και από την απόκτηση του πνεύματος νικητή θα είχαν πάρει διαφορετική τροπή τα πράγματα; μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος σωστά. Έπειτα και την επόμενη χρονιά σκόραρε μόλις δύο φορές. Παρά τη καλύτερη εικόνα του το 2009 - 2010 γινόταν φανερό ότι ο Bojan δεν μπορούσε να φτάσει τους αριθμούς της πρώτης του χρονιάς και δεν ήταν ποτέ στις σκέψεις του Vicente Del Bosque για το Μουντιάλ του 2010,αφού απέτυχε να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του με τους “Furias Rojas” τον Ιούνιο του 2008.

Στη συνέχεια ακολούθησε ακόμα μια χρονιά με τους “Blaugrana”,πριν πάει στη Roma σε μια περίεργη διετής συμφωνία. Οι “Giallorossi” έπρεπε να πληρώσουν σχεδόν 30 εκατομμύρια ευρώ για να τον κρατήσουν πέρα από αυτό το χρονικό διάστημα,ή αλλιώς η Barcelona θα μπορούσε να τον πάρει πίσω. Στη Serie A ο Bojan πέτυχε μόνο 10 τέρματα στα δύο χρόνια του με τις φανέλες της Roma και αργότερα της Milan που είχε πάει με τη μορφή του δανεισμού. Τον Ιούνιο του 2013 οι Καταλανοί τελικά τον πήραν πίσω και τον έστειλαν κατευθείαν δανεικό στον Ajax. Ακόμα και στην Eredivisie όμως δεν αγωνιζόταν τακτικά και σκόραρε μόλις τέσσερις φορές.


Η νέα εποχή στη Stoke
Αφού πάρθηκε η απόφαση να παίζει η Stoke πιο επιθετικό,όμορφο και τεχνικό ποδόσφαιρο υπήρχε μόνο ένα αποτέλεσμα,να φύγει ο Tony Pulis. Ο αντικαταστάτης του Mark Hughes έκανε σταδιακές αλλαγές στο στιλ παιχνιδιού της διατηρώντας το επιθετικό αμυντικό παιχνίδι της στη θέση του,ενώ παράλληλα ζήτησε από τους παίκτες του να βγαίνουν από την άμυνα. Οι μεταγραφές του Muniesa και του Arnautovic υπέδειξαν ότι ο 50άχρονος  τεχνικός ήθελε την ομάδα του πιο δημιουργική,τεχνική και επιθετικογενής,όμως τα πράγματα πήραν λίγο χρόνο για να μπουν στη θέση τους. Η μεταγραφή του Odemwingie τον Ιανουάριο ήταν κομβική καθώς έφερε το ρυθμό και τη ταχύτητα στην επιθετική λειτουργία της.

Κατά κάποιο τρόπο η σχετικά πετυχημένη μεταγραφή του Arnautovic θα μπορούσε να δώσει ελπίδες στον Bojan και στους οπαδούς του ότι μπορεί να αναστήσει τη καριέρα του. Ο Arnautovic θεωρήθηκε ως εξαιρετικά προικισμένος,αλλά και αναξιόπιστος παίκτης μερικές φορές με τη συμπεριφορά του και το εγωιστικό του παιχνίδι. Ο Hughes ωστόσο αποκόμισε τις καλύτερες εμφανίσεις από τον 23άχρονο μεσοεπιθετικό με την εντυπωσιακή αφοσίωση του στις προπονήσεις,και συγχρόνως έδωσε στον Αυστριακό την πλατφόρμα για να δείξει το καλύτερο επιθετικό ένστικτό του.


Bojan… ο “Potter”
Μπορεί να πάρει τα παραπάνω και από τον Krkic; κάποτε ήταν ένας επιθετικός με μια μεγάλη κίνηση και ψυχραιμία στο κουτί του πέναλτι. Τώρα φαίνεται εντελώς στερημένος από την εμπιστοσύνη και το ένστικτο. Υπάρχει σίγουρα σαν παίκτης ακόμα,αλλά πρέπει να κάνει μια υπέρογκη προσπάθεια για να μας πείσει ότι μπορεί να παίξει ξανά σε ανταγωνιστικό επίπεδο.

Ξεκινώντας ως αριστερός εξτρέμ στη Barcelona,ο Bojan χρησιμοποιούσε την ικανότητα του να ξεφεύγει πίσω από τους αντίπαλους αμυντικούς και να αξιοποιεί τους χώρους που θα δημιουργούνταν,μέσω και από τις μακρινές πάσες. Δεν είναι σίγουρα ένας πιο ευρύς μέσος,και αν η Stoke θέλει να τον χρησιμοποιήσει έτσι θα λάβει άσκοπα τρεξίματα,ασφαλές παιχνίδι στον αγωνιστικό χώρο και λίγη κάλυψη στην άμυνα της,ο οποίος θα είναι υποχρεωμένος να παρακολουθεί πίσω.

Μπορεί να το αντέξει οικονομικά να τον έχει ως κεντρικό επιθετικό; μάλλον όχι,εκτός αν αποδείξει κάποια σοβαρή αποφασιστικότητα και βελτίωση στη προετοιμασία. Είναι ένα ζήτημα τακτικής για τον Hughes,ο οποίος πρέπει να βγάλει και μια έξτρα αυτοπεποίθηση από το ποδοσφαιριστή. Αν ο Bojan κάνει μια επιτυχημένη σεζόν στα επόμενα ένα ή δύο χρόνια,θα αυξήσει τουλάχιστον τη πιθανότητα του να πάει ξανά σε μια μεγαλύτερη ομάδα και να πραγματοποιήσει ένα βήμα προς τα πίσω,εκεί που οι ποδοσφαιρόφιλοι είχαν την εντύπωση ότι θα καταλήξει αλλιώς η έκδοση του 16άχρονου τότε Krkic.

Για τη Stoke αντίθετα η προσθήκη ενός από τα μεγαλύτερα ονόματα της Ευρώπης πριν από λίγα χρόνια,είναι ένα σημάδι της συνεχής πρόοδος της ως ομάδα και έχει πάρει ένα περίεργο στοίχημα με την ελπίδα να αποκομίσει ισχυρές ανταμοιβές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: