Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Αστικά υπεύθυνη η Ολλανδία για την σφαγή της Στρεμπένιτσα


Το 1995 κατα την διάρκεια του Σερβο - Βοσνιακού πολέμου, σερβικές δυνάμεις με Διοικητή τον Ράτκο Μλάντιτς εισήλθαν στον μουσουλμανικό θύλακα της Στρεμπένιτσα και εκτέλεσαν μαζικά 8.000 μουσουλμάνους, ανάμεσα στους εκτελεσθέντες ήταν και 300 Βόσνιοι μουσουλμάνποι που προτήτερα είχαν βρεί καταφύγιο στο στρατόπεδο των Ολλανδών κυανόκρανων στο Ποτοτσάρι, τους οποίους το απόγευμα της 13η Ιουλίου 1995, οι κυανόκρανοι επέτρεψαν την αποχώρηση τους από τη βάση.

Επίσης, οι ελαφρά οπλισμένοι Ολλανδοί κυανόκρανοι, της ολλανδικής δύναμης Dutchbat, που είχαν καταφύγει σε στρατιωτική βάση μαζί με 5.000 Μουσουλμάνους κατοίκους των γειτονικών χωριών, κυρίως γυναίκες, δεν αντιστάθηκαν στην προέλαση των σερβικών δυνάμεων της Βοσνίας.

Για πολλά χρόνια οι συγγενείς των 300 αυτών εκτελεσθέντων ζητούσαν δικαιοσύνη απο το ολλανδικό κράτος για την πλημμελή προστασία που προσφερε στους αδικοχαμένους συγγενείς τους. Η δικαιοσύνη ήρθε, έστω και αργά, όταν πριν λίγες μέρες το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Χάγης αποφάσισε πως η Ολλανδία έχει αστική ευθύνη για τα 300 αυτά θύματα.

Σύμφωνα με την απόφαση, το ολλανδικό κράτος επέδειξε πλημμελή φροντίδα για την προστασία των 300 ανδρών και παιδιών που είχε υπο την προστασία του. Οι Ολλανδοί κυανόκρανοι απέτυχαν να προστατεύσουν τους 300 Βοσνίους όταν η πόλη έπεσε στον σερβοβοσνιακό στρατό και όφειλαν να είχαν αναγνωρίσει τον κίνδυνο γενοκτονίας, αναφέρει το δικαστήριο υπογραμμίζοντας ότι το κράτος πρέπει να αποδεχθεί μερίδιο ευθύνης για τα γεγονότα και να καταβάλλει αποζημιώσεις στις οικογένειες των 300 θυμάτων.

Το κλίμα ήταν συναισθηματικά φορτισμένο στη δικαστική αίθουσα στη Χάγη, καθώς η ετυμηγορία που εκδόθηκε για την προσφυγή που κατέθεσαν οι «Μητέρες της Σρεμπρένιτσα» συνιστά δικαίωση μόνο για κάποιες από τις οικογένειες των ανδρών και αγοριών που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στη Σρεμπρένιτσα.

«Το Κράτος είναι υπεύθυνο για την απώλεια που υπέστησαν οι συγγενείς των ανδρών που μεταφέρθηκαν από τους Σέρβους της Βοσνίας από τα κτίρια του Ντούτσμπατ στο Ποτοτσάρι το απόγευμα της 13ης Ιουλίου 1995» ανακοίνωσε στη Χάγη η δικαστής Λαρίσα Ελβιν.

Να σημειωθεί πως στην ετυμηγορία, το δικαστήριο απάλλαξε ουσιαστικά την Ολλανδία από την ευθύνη και την υποχρέωση καταβολής αποζημιώσεων για τη μεγάλη πλειονότητα των 8.000 θυμάτων της γενοκτονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: