Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Monaco

Ήδη αρχίζουν να εμφανίζονται οι αδυναμίες του πρότζεκτ της αυτό το καλοκαίρι


του Δημήτρη Βαρσάνη

Το ποδόσφαιρο είναι γεμάτο κλισέ,ένα από τα καλύτερα είναι:”12 μήνες είναι πολύς καιρός στο ποδόσφαιρο” και για τη Monaco οι 14 μήνες είναι ακόμα μεγαλύτερος.


Στις 31 Μαΐου του 2013 ο Radamel Falcao απεικονιζόταν με την άσπρη και κόκκινη λωρίδα των Μονεγάσκων και στεκόταν μπροστά από ένα όμορφο σκηνικό μιας Γαλλικής Ριβιέρας. Περνώντας σε αυτό το καλοκαίρι οι παρελάσεις παικτών έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο και έχει εγείρει αμφιβολίες για το αν ο Ρώσος ιδιοκτήτης Dmitry Rybolovlev είναι ακόμα αφιερωμένος στο πρότζεκτ,που σε μεγάλο βαθμό χρηματοδοτείται από τότε που ήρθε στη Γαλλία πριν από τρία χρόνια.

Μετά τη γρήγορη επιστροφή της στη Ligue 1 το περασμένο καλοκαίρι επικρατούσαν μόνο χαμόγελα,αφού η Monaco έδειξε γρήγορα το σκοπό της. Οι έμπειροι Abidal και Ricardo Carvalho αποκτήθηκαν για να ενισχύσουν την άμυνα και στον τότε προπονητή της Claudio Ranieri παραδόθηκε ένα τρίο σούπερ σταρ. Ο Joao Moutinho και ο James Rodriguez αποκτήθηκαν από τη Porto για ένα ποσό που έφτασε τα 70 εκατομμύρια ευρώ και στη συνέχεια πήραν από την Atletico Madrid τον Falcao για 60 εκατομμύρια ευρώ. Οι δαπάνες όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Έπειτα ήρθαν ο Kondogbia(Sevilla),ο Toulalan(Malaga),ο Nicolas Isimat-Mirin(Valenciennes) και ο Anthony Martial(Lyon).

Συνολικά οι μεταγραφές ξεπέρασαν τα 150 εκατομμύρια ευρώ τη περασμένη σεζόν και έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το σύνολο του Ranieri τερμάτισε δεύτερο στη Ligue 1,ένα εκπληκτικό κατόρθωμα για μια ομάδα που μόλις είχε ανέβει στη μεγάλη κατηγορία. Ενόχλησε πάρα πολύ τη PSG για το πρωτάθλημα,αλλά τελικά οι πρωτευουσιάνοι περιείχαν περισσότερη εμπειρία και βάθος σε κάθε θέση με αποτέλεσμα να το κατακτήσουν με διαφορά εννέα βαθμών στο τέλος της χρονιάς.
Ένας ακόμη στόχος που οριοθέτησε η Monaco ήταν να τα πάει καλά και στο Champions League. Να αξιοποιήσει την περσινή επιτυχία της και να δημιουργήσει μια ομάδα που όχι μόνο θα πολεμούσε τη PSG για το πρωτάθλημα,αλλά να αντιπροσωπεύσει και με το καλύτερο τρόπο τους Γαλλικούς συλλόγους στην Ευρώπη.

Με λιγότερο από ένα μήνα να απομένει να ξεκινήσει το Γαλλικό πρωτάθλημα η Monaco μέχρι στιγμής έχει αποκτήσει μόνο δύο παίκτες. Τον 24άχρονο κεντρικό αμυντικό της Toulouse Aymer Abdennour με μόνιμη μεταγραφή,καθώς ήταν με τη μορφή του δανεισμού από τον Ιανουάριο στο σύλλογο του πριγκιπάτου,έτσι τεχνικά μπορεί να θεωρηθεί ότι ήταν ήδη μέλος της ομάδας. Η άλλη μεταγραφή είναι ο νεαρός τερματοφύλακας της Under 20 της Γαλλίας Paul Nardi,όμως τον κράτησε στην ομάδα από όπου τον πήρε τη Nancy με τη μορφή του δανεισμού για να συνεχίσει την ανάπτυξη του. Αυτό αφήνει το κατάλογο της Monaco με τους νεοαποκτηθέντες παίκτες εντελώς άδειο για τη νέα σεζόν.


Μια ολόκληρη σειρά από παίκτες έχουν επιστρέψει από δανεισμούς όμως πολλοί δεν είναι αρκετά καλοί για να βρίσκονται στο ρόστερ της πρώτης ομάδας. Η κατάσταση περιέπλεξε ακόμα περισσότερο με τη πώληση του Riviere στη Newcastle και την αποχώρηση του Abidal για τον Ολυμπιακό. Αυτές οι δύο κινήσεις μπορεί να είναι η αρχή μιας μαζικής εξόδου ποδοσφαιριστών. Ο James Rodriguez είναι με το ένα πόδι στη Real Madrid ενώ ο Falcao θα μπορούσε επίσης να ψαχτεί για μια νέα εμπειρία. Αυτό αφήνει το σύλλογο του πριγκιπάτου με τον Dimitar Berbatov και τους νεαρούς Martial και Germain ως επιθετικούς. Δεν είναι μια εμπνευσμένη λίστα παικτών για μια ομάδα που θα προσπαθήσει να έχει ένα αντίκτυπο στο Champions League.


Ο πάμπλουτος ιδιοκτήτης της δέχτηκε ένα τεράστιο χαστούκι τον Μάιο με το ποσό των τρεισήμισι δισεκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να καταβάλει ως αποζημίωση στη γυναίκα του Elena Rybolovlev για το διαζύγιο τους,ένα ποσό που υπολογίζεται στο μισό της περιουσίας του. Παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος ολιγαρκής ποτέ δεν δήλωσε ότι θα έχει επίδραση στις δραστηριότητές του στη Monaco,βλέποντας ότι η PSG ξοδεύει πολλά χρήματα για να γίνει μια δύναμη στην Ευρώπη,χάνοντας τη μισή του περιουσία μπορεί να μπήκαν αμφιβολίες στο μυαλό του.

Είναι ενδιαφέρον ότι λίγες μόνο ώρες πριν από την ανακοίνωση του διαζυγίου του η Monaco πήρε την απόφαση να ανακοινώσει την αποχώρηση του Ranieri ως προπονητής της ομάδας. Δημοσιεύθηκε ότι ήταν μια κοινή απόφαση με τον αντιπρόεδρο του συλλόγου Vadim Vasilyev να αναφέρει ότι:«Έκανε πολύ καλή δουλειά,ήταν μια δύσκολή απόφαση. Δεν είναι ποτέ εύκολο όταν τα αποτελέσματα είναι καλά,αλλά πιστεύουμε ότι σε αυτό το στάδιο το έργο μας θα πρέπει να βρει μια νέα δυναμική».


Ο Leonardo Jardim είναι ο νέος εκλεκτός της Monaco και φαίνεται ότι η πρώτη του δουλειά θα είναι να μαζέψει τα κομμάτια,αν μια σειρά από τα αστέρια της φύγουν τις επόμενες εβδομάδες. Οι πωλήσεις του James και του Falcao θα φέρουν πολλά χρήματα στα ταμεία του συλλόγου για ξόδεμα σε καινούργιους ποδοσφαιριστές,αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να τους αντικαταστήσει με ίδιας ποιότητας παίκτες. Δεν έχει σημασία ποιους θα φέρει,αν φύγουν αυτοί οι δύο παίκτες η Monaco θα είναι πολύ πιο αδύναμη από τη περασμένη σεζόν.
Ένα άλλο κλισέ λέει ότι:«Αν δεν έχεις να πεις τίποτα καλό μη λες τίποτα». Ωστόσο αυτό το καλοκαίρι η σιωπή από το “πριγκιπάτο” σχετικά με την υπογραφή νέων παικτών και τη συνέχεια του πρότζεκτ της είναι εκκωφαντική. Παίζοντας σε μια πόλη που ο πληθυσμός είναι 30.000 άτομα,είναι σχεδόν αδύνατο για τη Monaco να μαζεύει πάνω από 10.000 κόσμο στο γήπεδο της σε κάθε αγωνιστική.

Η αποτυχία να μεγαλώσει τη περσινή της επιτυχία μπορεί να μην είναι η μοναδική σιωπή που θα βιώσει φέτος ο φιλόδοξος σύλλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: