Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Συνάντηση Λοβέρδου - Δανιηλίδη για θέματα παιδείας που άπτονται της αυτοδιοίκησης


Τη δέσμευση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου για την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να επιλυθούν δυο καυτά προβλήματα, που απασχολούν έντονα τους δήμους και σχετίζονται με την εκπαίδευση, απέσπασε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο.

Το πρώτο αφορά στην ενεργοποίηση του προγράμματος ΣΔΙΤ το οποίο έχει «παγώσει» με αποτέλεσμα πολλά σχολικά συγκροτήματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κεντρική Μακεδονία και την Θεσσαλονίκη να «έχουν τιναχθεί στον αέρα». Για την επαναφορά του στο προσκήνιο ο κ.Λοβέρδος δεσμεύθηκε να αναζητήσει λύσεις σε συνεργασία με τον πρώην ΟΣΚ, νυν Κτιριακές Υποδομές, και το συναρμόδιο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Σχετικά, δε, με το δεύτερο θέμα, το οποίο έχει σχέση με την ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση των παιδιών με αναπηρία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θέμα που αναδείχθηκε πανελληνίως με την υπόθεση του 18χρονου αριστούχου τυφλού μαθητή από τα Πεύκα Αργύρη Κουμτζή, ο υπ. Παιδείας δεσμεύθηκε για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που θα λύνει δια παντός το πρόβλημα.

Παράλληλα, όμως, θα «τρέξουν» οι λύσεις που επιλέχθηκαν για την προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος, μετά τις προσωπικές του παρεμβάσεις, που ήρθαν ως αποτέλεσμα της επιστολής του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών.


«Τα 16 σχολικά συγκροτήματα στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη, που το 2006 εντάχθηκαν στο ΣΔΙΤ και δημοπρατήθηκαν το 2008, έπρεπε μέχρι σήμερα να έχουν κατασκευασθεί, τα σχολεία έπρεπε να είχαν παραδοθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες και να λειτουργούν. Τα σχολεία αυτά είναι απολύτως αναγκαία και πάση θυσία πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν 6.000 παιδιά και μαθητές να συνεχίζουν να δίνουν τον αγώνα της εκπαίδευσης παρακολουθώντας μαθήματα σε διπλοβάρδια, να στοιβάζονται σε υπόγειες αίθουσες και σε διαδρόμους και να είναι αναγκασμένοι να φιλοξενούνται σε ακατάλληλα ενοικιαζόμενα κτίρια που βαφτίζονται σχολεία, και μαζί τους να ταλαιπωρούνται 3.000 οικογένειες. Μπορούμε κάτω από τέτοιες συνθήκες να μιλούμε για σύγχρονη και ουσιαστική εκπαίδευση;», τόνισε στον υπουργό ο κ.Δανιηλίδης.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, παρέδωσε στον υπουργό την ομόφωνη απόφαση των δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, ενημερώνοντάς τον ταυτόχρονα για όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση εδώ και χρόνια προς όλες τις κατευθύνσεις, φθάνοντας μάλιστα μέχρι και τον πρωθυπουργό.

Μετά την αναλυτική, εμπεριστατωμένη και πλήρως τεκμηριωμένη ενημέρωση που είχε ο κ.Λοβέρδος από τον Σ.Δανιηλίδη, δεσμεύθηκε να ασχοληθεί με το θέμα του ΣΔΙΤ ώστε να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα που μέχρι σήμερα μόνο αρνητική πρόοδο έχει να παρουσιάσει με ορατό τον κίνδυνο της ματαίωσής του. Όπως είπε ο υπουργός, θα ασχοληθεί άμεσα και θα αναζητήσει λύσεις σε συνεργασία με τις Κτιριακές Υποδομές (πρώην ΟΣΚ) και το συναρμόδιο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ενώ θα ασκηθεί παρέμβαση προς το τραπεζικό σύστημα για την εξασφάλιση των εγγυήσεων που απαιτούνται ώστε η κοινοπραξία να αναλάβει δράση και να αρχίσει την κατασκευή των σχολικών συγκροτημάτων.

«Πρόκειται για μια κατ’ αρχήν θετική εξέλιξη, την οποία οφείλουμε να αναγνωρίσουμε. Ο υπουργός κατανόησε την αναγκαιότητα της άμεσης ενεργοποίησης του προγράμματος ΣΔΙΤ και δεσμεύθηκε για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Εμείς, όμως, δεν επαναπαυόμαστε σε αυτά. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε από κοντά το θέμα, να αγωνιζόμαστε, να διεκδικούμε και να απαιτούμε λύσεις, να απαιτούμε σχολεία. Απαιτούμε από την Πολιτεία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της και να υπερασπίσει επιτέλους την αξιοπιστία της», δηλώνει ο κ.Δανιηλίδης.

«Με αλλεπάλληλες αποφάσεις, που είχα προκαλέσει ως πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, είχαμε πολύ έγκαιρα τονίσει προς την ηγεσία του πρώην ΟΣΚ, νυν Κτιριακές Υποδομές, και τις ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων εδώ και χρόνια, ότι υπάρχει κίνδυνος ματαίωσης του προγράμματος, και να καταδικαστεί σε μαρασμό η εκπαίδευση στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς δικαιωθήκαμε, αν και μέχρι την τελευταία στιγμή θα προτιμούσαμε να διαψευστούμε και η κατάσταση να ανατραπεί», υπογραμμίζει, και προσθέτει: «Σε περίοδο παρατεταμένης και πλήρους ανομβρίας επενδύσεων στην παιδεία, και γενικότερα σε εποχές μηδενικών δημοσίων επενδύσεων, η μοναδική ελπίδα για να κατασκευασθούν και να παραδοθούν αυτά τα 16 σχολεία ήταν αυτό το σχέδιο με τα ΣΔΙΤ. Ας αντιληφθούμε ότι εάν ακόμη και σήμερα ξεκινήσει μια άλλη διαδικασία με άλλους τρόπους και όχι ΣΔΙΤ, ούτε σε πέντε χρόνια θα έχουμε στη διάθεσή μας τα σχολεία αυτά που χρειαζόμαστε άμεσα. Οπότε, είναι περιττό να τονίσουμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση τώρα και να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα και στην κατεύθυνση αυτή οι πάντες οφείλουν να κινηθούν με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα».



Ιδιαίτερα θετικός υπήρξε ο υπ.Παιδείας για το θέμα της ελεύθερης και ανεμπόδιστης πρόσβασης των παιδιών με αναπηρίες στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, θέμα που αναδείχθηκε με αφορμή την υπόθεση του τυφλού μαθητή από τα Πεύκα Αργύρη Κουμτζή, ο οποίος βρήκε κλειστές τις πόρτες του τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μετά τον πανελλήνιο θόρυβο που προκάλεσε η επιστολή του κ.Δανιηλίδη προς τον υπουργό Παιδείας, τα εμπόδια αυτά φαίνεται να καταρρίπτονται, μετά και τις προσωπικές παρεμβάσεις του κ.Λοβέρδου, ο οποίος με επιστολή του προς τους πρυτάνεις των ΑΕΙ και τους προέδρους των ΤΕΙ ζήτησε «να αρθούν οποιεσδήποτε αντισυνταγματικές διατάξεις που υπάρχουν σε εσωτερικούς κανονισμούς λειτουργίας τμημάτων και σχολών, ή απορρέουν από συγκεκριμένες αποφάσεις οργάνων, οι οποίες παραβιάζουν την αρχή της ισότητας στην πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση». 

Νωρίτερα ανακοινώθηκε η προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος για την παρακολούθηση μαθημάτων και συμμετοχής των φοιτητών στα εργαστήρια με τη βοήθεια συνοδού, ενώ ανάλογες λύσεις αναζητήθηκαν κατά τη συνάντηση της πρυτανείας του ΑΠΘ με τον τυφλό αριστούχο απόφοιτο, πλέον, του λυκείου Πεύκων, και τον πατέρα του.

Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Παιδείας, αφού συνεχάρη τον κ.Δανιηλίδη για τον αγώνα και τις πρωτοβουλίες του για το ευαίσθητο αυτό θέμα, προώθησε άμεσα νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για την οριστική λύση του προβλήματος, που θα συζητηθεί αμέσως με την έναρξη του Β’ Θερινού Τμήματος, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα των ίσων ευκαιριών και της ισότιμης, ελεύθερης και απρόσκοπτης φοίτησης στα πανεπιστήμια για τα παιδιά με αναπηρία. Ταυτόχρονα, όμως, εξετάσθηκε η δυνατότητα φοίτησης κατά το μεταβατικό διάστημα να γίνεται με τη βοήθεια συνοδών με το κόστος να καλύπτεται σε συνεργασία με τα υπάρχοντα και λειτουργούντα ιδρύματα.


«Το θέμα είναι τόσο σοβαρό και κρίσιμο που δεν μπορεί κανείς να στρουθοκαμηλίζει. Μια σύγχρονη κοινωνία, πολύ περισσότερο ένα δημοκρατικό κράτος που θέλει να λέει ότι διαθέτει κοινωνικές ευαισθησίες, δεν δικαιούται να αντιμετωπίζει τους νέους με διαφορετικά μέτρα και σταθμά. Είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δεν προσπερνιούνται με αδιαφορία. Χαίρομαι που ο υπουργός το αντιμετώπισε με ευαισθησία και δρομολόγησε άμεσα τις λύσεις. Θα χαρούμε, όμως, περισσότερο όταν δούμε όλα αυτά τα ικανά και άξια παιδιά μας, με όποια αναπηρία κι αντιμετωπίζουν, να σπουδάζουν στα ελληνικά πανεπιστήμια συμμετέχοντας σ’ ένα περιβάλλον αξιών και ίσων ευκαιριών», δηλώνει ο Σίμος Δανιηλίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: