Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Barcelona

Πώς θα ταιριάξει το “εκρηκτικό” της τρίο μαζί;


του Δημήτρη Βαρσάνη

Με τον ερχομό του Luis Suarez από τη Liverpool,η Barcelona έχει ενδεχομένως μια από τις πιο εκρηκτικές επιθετικές γραμμές στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Ανεξάρτητα από το αν θα πρέπει να τοποθετηθεί στην ίδια βαθμίδα με τον Maradona,τον Pele κλπ,το γεγονός ότι οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου βάζουν το όνομα του Messi στην ίδια πρόταση με θρύλους που έχουν γράψει ιστορία τονίζει πόσο ιδιαίτερος είναι ο Αργεντίνος σταρ. Έπειτα υπάρχει ο Neymar που ο άσχημος τραυματισμός του επηρέασε ψυχολογικά τη Βραζιλία στη συνέχεια του Παγκόσμιου κυπέλλου και έφερε την ολική καταστροφή στη χώρα του καφέ.

Πλέον μπαίνει και ένας τρίτος στη παρέα,από τη Νότιο Αμερική και αυτός. Ο Suarez θα λέγαμε ότι είναι πιο κεντρικός επιθετικός από τους άλλους δύο,ενώ έρχεται και με μια ειδική τιμή στη Βαρκελώνη,αυτή του χρυσού παπουτσιού και αναμένεται να βοηθήσει τους Καταλανούς να επανέλθουν από μια αποτυχημένη χρονιά. Αν και δεν σκέφτονται όλοι ότι αυτοί οι τρεις σούπερσταρ θα είναι η σίγουρη συνταγή για την επιτυχία.


Ο πρώην παίκτης και προπονητής της Barcelona Johan Cruyff έχει τις αμφιβολίες του σχετικά με το πώς θα λειτουργήσουν στην ομάδα του Luis Enrique. Μέσω της Ολλανδικής εφημερίδας De Telegraaf τοποθετήθηκε για αυτό το θέμα: «Δεν καταλαβαίνω πώς η Barcelona θα παίξει ένα συμμετοχικό παιχνίδι με τους Messi,Neymar και Suarez να είναι όλοι στην ομάδα. Και οι τρεις είναι ατομικοί παίκτες,αυτό σημαίνει ότι αυτός ο σύλλογος ξεκάθαρα προτιμά τα άτομα και όχι μια ομάδα να παίζει καλό ποδόσφαιρο»


Τα λόγια του μοιάζουν σαν έναν μάγειρα που θέλει να χαλάσει το ζωμό της θεωρίας. Μόνο ο χρόνος θα αποδείξει αν ο Cruyff είναι σωστός η λάθος,αλλά φαίνονται ήδη αρκετά πράγματα πώς οι τρεις “amigos” θα συμβαδίσουν στην ενδεκάδα των “Blaugrana”. Ο Neymar έχει βρει ήδη τη θέση του στο αριστερό άκρο της επίθεσης,μια θέση που στη Βραζιλία έβγαλε το καλύτερο του εαυτό,αν και με τον Fred και τον Hulk ως συμπαραστάτες δεν είχε να ανταγωνιστεί για τα φώτα της διασημότητας στη πατρίδα του. Ο 22άχρονος λογικά κατά τη διάρκεια ενός αγώνα θα κινείται ελεύθερα και θα αλλάζει θέσεις με τον Messi και τον Suarez,όμως ο βασικός του ρόλος στα αριστερά φαίνεται να είναι ο πιο ξεκάθαρος από τους τρεις μπροστά.


Ο Suarez θα αγωνίζεται ως κεντρικός επιθετικός και αυτό αφήνει τεχνικά τον Messi να παίζει από τα δεξιά στο σχήμα του Enrique. Βέβαια αυτό είναι και λίγο παραπλανητικό αφού δεν αναμένουμε από τον Messi να κάνει σέντρες και να προσθέτει πλάτος. Αυτά θα είναι δουλειά του Dani Alves ή του Juan Cuadrado αν αποκτηθεί από τη Fiorentina. Αντίθετα ο Messi θα χώνεται μέσα στη περιοχή και θα δημιουργεί φάσεις κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Ο πρόεδρος της Barcelona Josep Maria Bertomeu ζήτησε από τον 27άχρονο επιθετικό να καθοδηγήσει την “επανάσταση” των Καταλανών,και εναπόθεσε στον Enrique να βρει μια θέση για αυτόν,όπου θα είναι άνετος για να το πραγματοποιήσει ακριβώς.


Ο δημοσιογράφος του Talksport Lee Roden σε ένα πρόσφατο άρθρο του σύγκρινε τη τωρινή επίθεση της Barca με την αρχική του Guardiola που γνώρισε τις μεγαλύτερες του επιτυχίες. Τότε έπαιζε ο Henry στα αριστερά,τώρα ο Neymar,ο Eto’o αγωνιζόταν στη κορυφή της επίθεσης,τώρα ο Suarez και ο Messi όπως και τότε έτσι και τώρα στο δεξί “φτερό”. Ο Γάλλος είχε σκοράρει 26 τέρματα,ο Καμερουνέζος 36 και ο Αργεντινός 38.

Στα χαρτιά η νέα έκδοση της Barcelona μπορεί να κάνει ανάλογα στατιστικά,αν και πρέπει να βεβαιωθεί ότι δεν θα υπάρξουν άτομα που θα γίνουν μεγαλύτερα από την ομάδα,κάτι το οποίο κατά γενική ομολογία είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στη πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: