Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Μουντιάλ

Η τελευταία παράσταση της ελπιδοφόρας Ολλανδίας και της αξιολύπητης Βραζιλίας


του Δημήτρη Βαρσάνη

Η Ολλανδία ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο Παγκόσμιο κύπελλο της Βραζιλίας κερδίζοντας με 3-0 τους οικοδεσπότες για τον αγώνα της τρίτης θέσης,και το Έθνος με τη περισσότερη τρέλα για το ποδόσφαιρο είναι επίσημα σε πένθος. Και οι δύο ομάδες τελείωσαν τη διοργάνωση με πολύ διαφορετικά συναισθήματα,οι Ολλανδοί παρουσίασαν ένα άπειρο,νεαρό και φιλόδοξο σύνολο και η “Selecao” διαλύθηκε σαν χάρτινος πύργος όταν ήρθε αντιμέτωπη με τις πραγματικά αντίξοες συνθήκες.

Φαίνεται ασφαλές να υποθέσουμε ότι και οι δύο Εθνικές θα έχουν νέους προπονητές στο εγγύς μέλλον,καθώς ο Louis Van Gaal είναι στο δρόμο του για τη Manchester United,ενώ ο Luiz Felipe Scolari πιθανότατα θα απολυθεί μετά τις καταστροφικές συνέπειες που δέχτηκε η χώρα του σε αυτό το Παγκόσμιο κύπελλο. Οι δύο νέοι εκλέκτορες(ήδη ξέρουμε αυτόν της Ολλανδίας που θα είναι ακόμα ένας πολύπειρος τεχνικός ο Guus Hiddink με μεγάλη επιτυχία παλαιότερα και σε Εθνικές με μικρή ιστορία στο Παγκόσμιο κύπελλο) θα έχουν αρκετό χρόνο να εξετάσουν το τι άφησαν πίσω τους οι δύο Εθνικές σε αυτό το Μουντιάλ.


Η Βραζιλία δεν είχε ένα “Plan B”
Είναι εύκολο να επισημάνουμε τον τραυματισμό του Neymar ως το βασικό σημείο καμπής  στην πορεία της Βραζιλίας,αν και το αστέρι της βοήθησε λίγο επιθετικά στον τελευταίο του αγώνα εναντίον της Κολομβίας. Αν ανατρέξουμε λίγο παλαιότερα το χρόνο όμως θα διαπιστώσουμε ότι δεν είναι ακριβώς έτσι η κατάσταση. Το σύνολο της Βραζιλίας έχει χτιστεί γύρω από τον Neymar, και όταν οι αντίπαλες ομάδες βρήκαν το συντομότερο δυνατό να εξαλείψουν την απειλή του,οι οικοδεσπότες έχασαν τη ταυτότητα τους μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Το Μεξικό πήρε εύκολα λευκή ισοπαλία,η Χιλή σχεδόν την απέκλεισε και τα δύο γκολ της Βραζιλίας απέναντι στη Κολομβία προήλθαν από στημένες φάσεις. Ο Fred,ο Hulk και ο Jo απογοήτευσαν κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου κυπέλλου χωρίς καμία αμφιβολία. Κανένας από αυτούς δεν ήταν σε θέση να αναλάβει το ρόλο του Neymar,αλλά το πρόβλημα τους άρχισε να εμφανίζεται πριν από το γύρο των νοκ - άουτ. Ο Scolari ήταν πολύ πιστός στο σύστημα του και στο ρόλο που είχε αναθέσει στον επιθετικό της Barcelona,κάτι που τελικά κόστισε με τον πιο οδυνηρό τρόπο στην ομάδα του.


Ο David Luiz δεν μπορεί να καθοδηγήσει μια άμυνα
Ο “κύριος 50 εκατομμύρια ευρώ” είχε μακράν τη χειρότερη επίδοση στη καριέρα του στη ντροπιαστική ήττα με 7-1 από τη Γερμανία στον ημιτελικό,και δεν φάνηκε πολύ βελτιωμένος απέναντι στην Ολλανδία,ακόμα και με έναν άστατο Thiago Silva να παίζει δίπλα του. Ναι,οι συχνές κούρσες του στο αντίπαλο μισό είναι εντυπωσιακές και περιστασιακά εκτελεί υπέροχα φάουλ. Ωστόσο ως κεντρικός αμυντικός δεν είναι αυτός ο πρωταρχικός του στόχος. Η δουλειά του είναι να υπερασπίζεται το δικό του μισό και όταν φοράει το περιβραχιόνιο να καθοδηγεί την άμυνα.

Απέναντι στη Γερμανία η ηγεσία του δεν ήταν πουθενά,οι τοποθετήσεις του δραματικά φοβερές,δεν είχε επικοινωνία με τους συμπαίκτες του και ποτέ δεν κατάφερε να σταματήσει τους αντιπάλους του. Η ασίστ του στο γκολ του Blind χθες το βράδυ είναι ένα είδος λάθους από έναν Rookie που απλά δεν πρέπει να το κάνει. Ο Luiz έχει όλες τις δυνατότητες να πρωταγωνιστήσει αλλά σε πνευματικό επίπεδο δεν είναι αρκετά δυνατός να καθοδηγήσει μια αμυντική γραμμή.


Ο Vlaar και ο De Vrij μπορούν να αντιμετωπίσουν τους πάντες
Είναι σχεδόν ιεροσυλία να το αναφέρουμε αλλά αυτό το Παγκόσμιο κύπελλο μας έδειξε ότι η Ολλανδία μπορεί να έχει βρει ένα αμυντικό δίδυμο,ικανό να αντιμετωπίσει τους καλύτερους επιθετικούς στον κόσμο. Ο Vlaar ήταν ο ηγέτης για την άμυνα των “Οράνιε” κατά τη διάρκεια του τουρνουά και ο De Vrij πήγαινε καλύτερα αγώνα ανά αγώνα. Ήταν πολύ σταθερός απέναντι στην Αργεντινή,όμως ο τρόπος που χειρίστηκε τους μεσοεπιθετικούς της Βραζιλίας σε έτριβε τα μάτια,και όλα αυτά τα πέτυχαν χωρίς τη προστασία από τους τραυματίες Strootman και Nigel De Jong.

Οι Ολλανδοί όποτε συμμετείχαν σε μια μεγάλη διοργάνωση παρήγαγαν πάντα υψηλού επιπέδου επιθετικό ποδόσφαιρο,αλλά η άμυνα ήταν ένα ερωτηματικό. Το τελευταίο δεν φαίνεται να είναι τώρα το μειονέκτημα τους,το δίδυμο του Vlaar και του De Vrij(ας μην ξεχνάμε και τον Bruno Martins Indi)είναι σταθερό και συμπαγές.


Το μέλλον είναι λαμπρό
Το τρίο του Robben,Van Persie και Sneijder για άλλη μια φορά απέτυχε να φέρει στη χώρα τους το τρόπαιο του Παγκόσμιου κυπέλλου και με δεδομένο την προχωρημένη ηλικία τους είναι απίθανο ότι θα συμβεί ποτέ. Ο καθένας από αυτούς θα είναι στα 35 στο επόμενο Παγκόσμιο κύπελλο και ακόμα και αν κληθούν,δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικοί όσο ήταν στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας τους. 

Η Ολλανδική χρυσή γενιά βαδίζει σιγά - σιγά στο τέλος της και η φετινή ομάδα χαρακτηρίστηκε από μια σειρά από παίκτες που οι περισσότεροι οπαδοί δεν τους είχαν ακούσει ποτέ. Ποδοσφαιριστές όπως ο Depay,ο De Vrij,ο Blind,ο Indi,ο Janmaat και ο Clasie άφησαν το στίγμα τους στο Μουντιάλ και οι περισσότεροι από αυτούς θα ανταμειφθούν με μια μεταγραφή με πολλά χρήματα στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου.

Λέγοντας ότι αυτή η ομάδα πέτυχε παραπάνω από όσα μπορούσε δεν είναι προσβολή,αλλά μια τεράστια φιλοφρόνηση. Η εμπειρία της μαγικής τριάδας θα βοηθήσει μόνο τους νεαρούς,οι οποίοι μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνοι όταν ξεκινήσει το Παγκόσμιο κύπελλο του 2018 στη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: