Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Σοβαρός τραυματισμός μικρού επισκέπτη στο ανακτόρου της Κνωσού


Σύμφωνα με δημοσίευμα του ekriti.gr ένα αγοράκι, περίπου πέντε ετών, χτύπησε στο κεφάλι, απο άγνωστη αιτία, ενώ επισκεπτόταν με τους γονείς του το Ανάκτορο, και άρχισε να αιμορραγεί. Ο πατέρας του αγοριού το μετέφερε στην αγκαλιά του μέχρι την είσοδο των αρχαιοτήτων όπου κινητοποιήθηκαν οι φύλακες αλλά και οι ξεναγοί για να σταματήσουν, έστω προσωρινά, την αιμορραγία, που όμως δεν υποχωρούσε και το γεγονός έθεσε σε συναγερμό τους πάντες .

Άμεσα κλήθηκε το ΕΚΑΒ όπου όμως απάντησε πως ασθενοφόρο δεν μπορεί να βρεθεί στο σημείο νωρίτερα από 10 λεπτά. Επειδή εφημέρευε το Βενιζέλειο, που ήταν δίπλα στην Κνωσό, μια ξεναγός πήρε την πρωτοβουλία να μετακινήσει εκείνη με το όχημα της το αιμόφυρτο αγοράκι στο νοσοκομείο, καθώς κρίθηκε πως τα 10 λεπτά ήταν πολύς χρόνος όταν το αίμα του αγοριού έρεε άφθονο από το τραύμα του.

Η ξεναγός με το αυτοκίνητο της πήρε το ρόλο του ασθενοφόρου και μετέφερε το αγόρι στο Βενιζέλειο όπου και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες χωρίς ευτυχώς όπως προέκυψε το παιδάκι να κινδυνεύσει παρά το αρκετό αίμα που έχασε .

Το περιστατικό δημιουργεί φυσικά προβληματισμό σχετικά με την ανάγκη παρουσίας γιατρού σε αρχαιολογικούς χώρους με μεγάλη επισκεψιμότητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι ανάμεσα στους επισκέπτες υπάρχουν ηλικιωμένα άτομα και παιδιά αλλα και το κατα πόσον έχει εφαρμοστεί επιτυχώς το Eθνικό Πιλοτικό Πρόγραμμα Aναβάθμισης των αρχαιολογικών χώρων για τους 33 αρχαιολογικούς χώρους, μεταξύ αυτών και ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, να μπορούν να προσφέρουν τις απαραίτητες υπηρεσίες στους χιλιάδες επισκέπτες που δέχονται καθημερινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: