Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Ευρώπη

Οι 20 νέοι που θέλουν να γίνουν ωραίοι και μοιραίοι!(;) (PART 2)


του Δημήτρη Βαρσάνη

Ενώ πολλές ομάδες ψάχνουν τη συνέχεια και τη συνέπεια για να βελτιώνονται χρόνο με το χρόνο,μια πραγματικότητα της ζωής στα περισσότερα μεγάλα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα είναι ότι οι προπονητές αποτυγχάνουν ή θεωρούνται ότι έχουν αποτύχει να το εκτελέσουν και απολύονται αρκετά συχνά.

Κάθε καλοκαίρι αρκετές ομάδες από όλη την Ευρώπη αναζητούν το μέλλον με αισιοδοξία σε μια γενναία νέα εποχή στο πλαίσιο ενός νέου προπονητή. Για μερικούς πάνε όλα ρολόι,για άλλους οδεύουν θεαματικά λάθος τα πράγματα,αλλά σε κάθε περίπτωση έχουμε πολλά να αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο μας για τους 20 νέους προπονητές στην Ήπειρο μας σχετικά με τις πιθανότητες επιτυχίας τους για τη σεζόν 2014 - 2015.

Λαμβάνουμε υπόψη τη φήμη τους και τη πρόσφατη εμπειρία τους ως προπονητές,τη ποιότητα στη διάθεση τους και σε ποια επίπεδα αναμένεται να τη φτάσουν,τη θέση που τερμάτισε τη τελευταία χρονιά ο σύλλογος τους και το μεταγραφικό μπάτζετ που θα έχουν στη διάθεση τους.


Louis Van Gaal - Manchester United
Η Manchester United βρέθηκε σε αυτό το σημείο και πριν από ένα χρόνο. Η βασική διαφορά είναι ότι τη τελευταία φορά ήταν με τον David Moyes,ενώ αυτή με τον Louis Van Gaal. Ένα όνομα από μόνο δεν εγγυάται τίποτα αλλά ο 62άχρονος τεχνικός έρχεται με ένα πλούσιο βιογραφικό και με μια πεποίθηση σιδήρου στις μεθόδους και στις ικανότητες του. Δεν είναι ιδιαίτερα επιτυχής τον 21ο αιώνα από την άποψη των τίτλων,κατακτώντας μόλις δύο πρωταθλήματα και ένα κύπελλο Γερμανίας αυτό το διάστημα,ωστόσο έχει την αύρα του ονόματος του.

Όπως έδειξε και με την Εθνική Ολλανδίας είναι στρατηγικά έξυπνος και απαιτεί την κάθε δυνατή προσπάθεια από τους παίκτες του.

Άποψη: Έχει μια ανταγωνιστική ομάδα που χρειάζεται όμως ακόμα κάποιες βελτιώσεις,ειδικά στην αμυντική της γραμμή. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αναμένουμε να σουλουπώσει τα πράγματα και να δούμε τους “κόκκινους διαβόλους” πάλι στη τετράδα,γιατί όχι ίσως να κερδίσει και έναν τίτλο(π.χ. το Capital One Cup).


Mauricio Pochettino - Tottenham
Η Southampton βελτιώθηκε και εντυπωσίασε πάρα πολύ κάτω από τη τεχνική ηγεσία του Mauricio Pochettino. Η Tottenham βρήκε στο πρόσωπο του τον άνθρωπο που επιτέλους θα τη κάνει ανταγωνιστική και θελκτική και επιτέλους θα ανέβει ένα επίπεδο. Μπορεί να το πετύχει όμως αυτό; σίγουρα σε σχέση με την εποχή Andre Villas Boas και το μικρό διάστημα του Tim Sherwood,οι “Spurs” με τον Αργεντινό τεχνικό θα έχουν καλύτερη ρευστότητα στον επιθετικό τομέα και πιθανότατα θα βελτιώσει την αμυντική τους συμπεριφορά.

Το θέμα είναι ότι πρέπει να ενισχυθεί η ομάδα του με κάποιους ποδοσφαιριστές,ιδιαίτερα στο χώρο της αμυντικής γραμμής αν θέλει να διεκδικήσει μια θέση στη τετράδα,κάτι που θα είναι πολύ δύσκολο με τον άφθονο ανταγωνισμό φέτος.

Άποψη:Ο Pochettino μπορεί να κάνει την ομάδα του να παίζει αρκετά καλό ποδόσφαιρο σύντομα,όπως να βελτιώσει ακόμα και τη συγκομιδή βαθμών. Ωστόσο η Tottenham το ίδιο εύκολα μπορεί να τερματίσει και κάτω από την έκτη θέση σε περίπτωση αλλαγής στη τεχνική της ηγεσία.


Ronald Koeman - Southampton
Το κενό που άφησε ο Pochettino η Southampton το αντικατέστησε με τον Ronald Koeman,ο οποίος αναλαμβάνει για πρώτη φορά ομάδα στην Αγγλία ενώ ήδη το έχει πράξει σε Ολλανδία και Ισπανία. Ο 51άχρονος τεχνικός έχει κάνει καλές και κακές δουλειές στις ομάδες του μέχρι σήμερα. Στη PSV και τη Feyenoord είχε θετικό πρόσημο όμως στις Alkmaar και Valencia δεν θα τον θυμούνται με τις καλύτερες αναμνήσεις για το έργο του.

Στη Southampton κληρονομεί μια ομάδα με αυξημένες προσδοκίες και πολλά χρήματα για ξόδεμα,αλλά επίσης μετράει τρεις σημαντικές απώλειες και ενδεχομένως ακόμα περισσότερες τις επόμενες ημέρες. Η ανακατασκευή έχει ξεκινήσει και ο Dusan Tadic είναι μια καλή μεταγραφή,αλλά ο Koeman πρέπει να κατευθύνει γρήγορα τους “Άγιους” στο μέσο του βαθμολογικού πίνακα για να αποφευχθεί τυχόν πανικός στο τέλος.

Άποψη: Δεν είναι μια αδύνατη αποστολή αλλά θα είναι σαφώς πολύ δύσκολο να βγάλει ξανά τη Southampton στη πρώτη 10άδα. Αν δεν ξεκινήσει καλά είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να μπλέξει σε περιπέτειες υποβιβασμού. Σε κάθε περίπτωση οι “Άγιοι” θα είναι ευχαριστημένοι αν τερματίσουν μεταξύ δέκατης και 14ης θέσης στη πρώτη του χρονιά.


Alan Irvine - West Brom
Η West Brom έχει κάνει εξωφρενικές διακυμάνσεις στις τελευταίες προσλήψεις προπονητών. Από τον παλαιάς σχολής Roy Hodgson στον “Rookie” ως πρώτο προπονητή Steve Clarke και έπειτα στον ξένο με το Αγγλικό πρωτάθλημα Pepe Mel και τώρα στον άγνωστο Alan Irvine. Ο Σκοτσέζος τεχνικός έχει προπονήσει στις μικρότερες κατηγορίες της Αγγλίας τη Preston και τη Sheffield Wednesday,με την πιο προβεβλημένη δουλειά του να είναι η πρόσφατη θητεία του στις ακαδημίες της Everton. Τώρα αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση στη καριέρα του,να ανυψώσει από τα χαμηλά στρώματα της Premier League τους “Baggies”,οι οποίοι πέρυσι έφτασαν πολύ κοντά στον υποβιβασμό.

Άποψη: Ένα τεράστιο ρίσκο για τη West Brom και μια ευκαιρία για τον Irvine.  Επιτυχία θα είναι να επιβιώσει για λίγες θέσεις,ας πούμε 15η ή υψηλότερα να βγει. Μπορεί; ίσως,αλλά χρειάζεται περισσότερη ποιότητα και ο Irvine πρέπει να βελτιώσει τις αμυντικές επιδόσεις της ομάδας του σε σύγκριση με τη περασμένη σεζόν.


Leonardo Jardim - Monaco
Το αστέρι του Jardim αναδύεται γρήγορα και με φωτεινό τρόπο με αποκορύφωμα τον διορισμό του ως προπονητής της Monaco αυτό το καλοκαίρι. Η ομάδα του Ryobolovlev τερμάτισε δεύτερη στη Ligue 1 μετά την επιστροφή της από τη δεύτερη κατηγορία,αλλά επέλεξε να μην συνεχίσει τη συνεργασία της με τον Claudio Ranieri.

Ο Jardim πέτυχε σε όσες ομάδες ανέλαβε. Τη Braga την έβγαλε τρίτη στο Πορτογαλικό πρωτάθλημα,στον Ολυμπιακό που απολύθηκε μετά από έξι μήνες ήταν αήττητος και με δέκα βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο,ενώ πέρυσι και στην επιστροφή του στη Πορτογαλία με τη Sporting Lisbon βγήκε δεύτερος,διεκδικώντας μέχρι τέλους το πρωτάθλημα από τη Benfica.

Παρόλο που δεν έχει κατακτήσει ακόμα κάποιον τίτλο ο 39άχρονος τεχνικός θεωρείται ένας από τους πιο πολλά υποσχόμενους προπονητές στην Ευρώπη.

Άποψη: Από τη φετινή της πορεία όλα θα κριθούν από το πως θα επανεπενδυθούν τα 80 εκατομμύρια ευρώ του James Rodriguez και το πόσο ταλέντο θα έχει στα χέρια του ο Jardim. Σε αρνητική περίπτωση η Monaco όχι μόνο δεν θα κάνει την υπέρβαση σε Γαλλία και Ευρώπη,αλλά πρόκειται και να δεινοπαθήσει να λάβει συμμετοχή στο επόμενο Champions League.


Hubert Fournier - Lyon
Μετά την εμπειρία του ως παίκτης ο Hubert Fournier τώρα θα δοκιμάσει τη τύχη του και ως προπονητής στη Lyon. Ο 46άχρονος τεχνικός πήρε τη θέση του Remy Garde,ο οποίος μετά από τρεις χρονιές αποχώρησε από τον σύλλογο. Η Lyon μαζί του για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πέρυσι ήταν στη μέση του βαθμολογικού πίνακα μετά από ένα άσχημο ξεκίνημα,αλλά χάρης ένα δυνατό comeback στο δεύτερο μισό τερμάτισε στην 5η θέση. Από την άλλη ο Fournier ήταν στην Reims,με την οποία αντίθετα πραγματοποίησε ένα πολύ καλό πρώτο γύρο χάνοντας μόλις τέσσερις φορές μέχρι την αλλαγή του χρόνου,ωστόσο ολοκλήρωσε τελικά στην 11η θέση.

Άποψη:Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιες θα είναι οι προσδοκίες της Lyon φέτος. Οι τρεις πρώτες θέσεις φαίνονται ανέγγιχτες και δεν πρόκειται να έχει λεφτά για ξόδεμα ο ιδιοκτήτης της Jean-Michel Aulas για να καλύψει τη διαφορά. Οι θέσεις πέντε μέχρι οκτώ είναι μια ρεαλιστική εξέταση,ανάλογα και με το πόση βελτίωση θα έχουν οι άμεσες ανταγωνίστριες της Marseille,Bordeaux,Rennes και Toulouse.


Marcelo Bielsa - Marseille
Ο Αργεντινός Marcelo Bielsa μπήκε στον πειρασμό να μεταναστεύσει στη Γαλλία,ύστερα από ένα χρόνο απόσυρσης του από το ποδόσφαιρο μετά τη λήξη του συμβολαίου του με την Athletic Bilbao. H Marseille πέρυσι τερμάτισε έκτη και ελπίζει να βελτιωθεί με τον Bielsa στο πόστο της. Οι μεταγραφές του Romain Alessandrini και του Michi Batshuayi είναι καθαρά δικές του επιλογές για τις μεθόδους που θέλει να ακολουθήσει. Ο έμπειρος τεχνικός δεν έχει παίξει και προπονήσει ποτέ στη Γαλλία,όμως η συμφωνία είχε κλείσει πριν από μερικούς μήνες,έχοντας τον απαραίτητο χρόνο να εξοικειωθεί με τους μελλοντικούς του αντιπάλους.

Άποψη:Είναι συναρπαστικό να δούμε τον Bielsa πίσω στη δράση και με μια ομάδα που φιλοδοξεί να επιστρέψει στα μεγάλα “σαλόνιᨔ της Ευρώπης,αλλά θα έχει ένα δύσκολο έργο μπροστά του για να υλοποιήσει τον στόχο της εξόδου στο επόμενο Champions League. Η τακτική διορατικότητα του και οι μεταγραφές στον επιθετικό τομέα θα πρέπει πάντως να γεφυρώσουν την απόσταση των 10 βαθμών από τη τελευταία χρονιά.


Willy Sagnol - Bordeaux
Η Bordeaux πέρυσι τερμάτισε στην έβδομη θέση με ισχνή διαφορά όμως ανάμεσα στην έκτη και τη 13η. Έπειτα επιχείρησε μια ζαριά και αφού αρνήθηκε τη θέση ο Zidane αυτή χορηγήθηκε σε έναν άλλο πρώην Διεθνή τον Willy Sagnol. Ο πρώην δεξιός μπακ της Εθνικής Γαλλίας ήταν υπεύθυνος στην Under 21 των “Tricolor”,αλλά αυτή είναι η πρώτη του δουλειά σε συλλογικό επίπεδο.

Άποψη: Η Bordeaux θα δυσκολευτεί να δυναμώσει το υλικό της οικονομικά και τεχνικά,οπότε βασίστηκε στις επιπτώσεις ενός μαθητευόμενου προπονητή. Δεν λέμε ότι ο Sagnol δεν είναι ικανός αλλά θα είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Τερματίζοντας στην ίδια θέση με πέρυσι θα είναι μια καλή αρχή στη πρώτη του χρονιά.


Julen Lopetegui - Porto
Ο δεύτερος πρώην τερματοφύλακας στη λίστα μας. Ο Julen Lopetegui ανέλαβε αυτό το καλοκαίρι τη Porto,η πρώτη σημαντική πρόσληψή του καθώς μέχρι τότε δούλευε στους μικρούς της Εθνικής και στην δεύτερη ομάδα της Real Madrid. Όντας συνηθισμένη να κατακτά ή τουλάχιστον να παλεύει για το πρωτάθλημα,ήταν ένα σοκ που τη περασμένη σεζόν η Porto έμεινε εκτός δυάδας και τερμάτισε 13 βαθμούς πίσω από τη κορυφή.

Ένας νέος προπονητής και οι αρκετά καλές κινήσεις στην μεταγραφική αγορά(Indi,Tello,Adrian Lopez) είναι η απάντηση των “δράκων”,και αν κρίνουμε από την επιτυχία του Lopetegui σε επίπεδο ακαδημιών και τις συνεχείς πωλήσεις της Benfica θα μπορούσε να είναι σωστή.

Άποψη: Είναι δύσκολο να κρίνουμε το πόσο επιτυχής θα είναι στο ανώτερο επίπεδο ένας προπονητής που έχει εμπειρία μόνο με νεαρούς παίκτες,όμως ο Lopetegui για κάποιο χρονικό διάστημα θεωρούνταν ένας από τους πιο ανερχόμενους προπονητές της Ευρώπης. Η Porto είναι ένα καλό μέρος για να το αποδείξει,έχει υποστηριχθεί με νέες μεταγραφές και σε μια κούρσα τριών αλόγων δεν θα είναι μια κακή αρχή αν βρεθεί στη κορυφαία δυάδα.


Marco Silva - Sporting Lisbon
Με τον Jardim να αναχωρεί για τη Γαλλία,η Sporting διόρισε έναν άλλο πολλά υποσχόμενο προπονητή στη θέση του,τον Marco Silva. Ο 37άχρονος τεχνικός αγωνίστηκε στην Estoril μέχρι το 2011 και την επόμενη σεζόν πήρε μετάθεση ως προπονητής της. Τη πρώτη του χρονιά την ανέβασε ως πρωταθλήτρια στη πρώτη κατηγορία. Έκτοτε την οδήγησε στην πέμπτη θέση στη κορυφαία κατηγορία προτού ακολουθήσει μια εντυπωσιακή τέταρτη πέρυσι. 

Με τη πρώτη τριάδα να είναι ουσιαστικά κλειδωμένη στη Πορτογαλία από τις Benfica,Porto και Sporting είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα να καταφέρει κάποιος όσα αυτός σε μια περίοδο τριών ετών.

Άποψη: Θα υπάρχει μεγαλύτερη πίεση και προσδοκία από τον Marco Silva αλλά προς το παρόν φαίνεται να έχει ένα ανταγωνιστικό υλικό. Ο νεαρός τεχνικός είναι ένας ωραίος αναλυτής του ποδοσφαίρου και οι ομάδες του αποδίδουν με συνέπεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: