Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Αναστήθηκε η βρετανική οικονομία;


Σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας ONS και εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η βρετανική οικονομία μετά από έξι και πλέον χρόνια αφότου η παγκόσμια τραπεζική κρίση προκάλεσε μια βαθιά ύφεση στο νησί, κατόρθωσε τελικά να ξεπεράσει το πριν από την κρίση υψηλό στο β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Αναλυτικά σύμφωνα με την έκθεση της ONS, η βρετανική οικονομία διευρύνθηκε 0,8% στο β΄ τρίμηνο, και 3,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το ΑΕΠ στο τέλος του Ιουνίου ήταν κατά 0,2% υψηλότερα από το peak προ κρίσης (α΄ τρίμηνο 2008), λίγο πριν η οικονομία εισέλθει σε ύφεση

Η αύξηση στην παραγωγή β΄ τριμήνου είναι η έκτη συνεχόμενη τριμηνιαία ανάπτυξη μετά από μια βαθιά ύφεση και μια μακρά στασιμότητα. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αν αναπτυχθεί με ρυθμό 3,2% στο 2014, τοποθετώντας την Βρετανία μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών με την ταχύτερη ανάπτυξη φέτος.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απο την μεριά του, προβλέπει ότι η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος κατά 3,2%, δηλαδή με το μεγαλύτερο ρυθμό από οιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη οικονομία.

Οι Financial Times σχολιάζουν αυτή την εξέλιξη τονίζοντας: «ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Βρετανίας είναι κατά 4% χαμηλότερο από τα προ κρίσης επίπεδα, οι πραγματικοί μισθοί συνεχίζουν να μειώνονται και η παραγωγικότητα παραμένει παραδόξως αδύναμη». Ενώ ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, George Osborne, δήλωσε περιχαρής πως: «χάρη στην σκληρή δουλειά του λαού της Βρετανίας, φτάσαμε σε ένα ορόσημο του μακροπρόθεσμου οικονομικού μας σχεδιασμού. Έχο8υμε όμως, ακόμη πολύ δρόμο… οφείλουμε στους σκληρά εργαζόμενους φορολογούμενους πολίτες να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος και να συνεχίσουμε με το σχεδιασμό που αποφέρει οικονομική ασφάλεια και πιο λαμπρό μέλλον για όλους»

Δεν υπάρχουν σχόλια: