Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Liverpool

Ο Rodgers πρέπει να αποφύγει τα λάθη της Tottenham για την αντικατάσταση του Suarez


του Δημήτρη Βαρσάνη

Πρέπει να είναι μια περίεργη στιγμή να είσαι οπαδός της Liverpool αυτή τη στιγμή. Η τελευταία χρονιά ήταν η καλύτερη εδώ και χρόνια.


Έφτασε πολύ κοντά να κατακτήσει τη Premier League και έπαιξε πολύ όμορφο ποδόσφαιρο με μια συλλογή νεαρών παικτών που ανέδειξαν ότι το μέλλον είναι φωτεινό. Ωστόσο ο Suarez έκανε τη μεταγραφή που φαινόταν αναπόφευκτη παρά τις υποσχέσεις του για το αντίθετο. Οι σκέψεις θα στραφούν στο περασμένο καλοκαίρι της Tottenham,η οποία όπως και η Liverpool πούλησε τον καλύτερο της παίκτη. Στη θεωρία τα χρήματα πώλησης του θα μπορούσαν να ξοδευτούν για μια καινούργια ουσιαστικά ομάδα,που θα ήταν δυνατότερη ακόμα και χωρίς τον Bale,αλλά τα πράγματα δεν δούλεψαν καθόλου σωστά.

Ο Brendan Rodgers γνωρίζει πολύ καλά τους κινδύνους. Αυτό είναι σαφές όταν σχολίασε για αυτό το θέμα το Δεκέμβριο του 2013,όταν εκείνη τη χρονιά ήταν πολύ κοντά να φύγει ο Suarez από τη Liverpool. Σας παραθέτουμε ακριβώς τις δηλώσεις του: «Προφανώς υπάρχουν δυσκολίες από τότε που έφυγε ο Bale. Όταν έχεις έναν παράγοντα Χ,ακόμα και οκτώ,εννέα ή δέκα παίκτες μπορεί να μην τον αντικαταστήσουν επάξια. Και αυτός ήταν ο λόγος που προσπαθήσαμε σαν τίγρεις να κρατήσουμε τον Luis εδώ γιατί είναι ένας κορυφαίος παίκτης και εκτελεστής. Υπάρχουν πολλοί καλοί ποδοσφαιριστές,αλλά πολύ λίγοι που σκοράρουν κάθε εβδομάδα σε αυτό τον βαθμό».


Ο Rodgers παραδέχτηκε ότι η ομάδα της Liverpool ήταν στημένη γύρω από τον Suarez για να πάρει το καλύτερο του,το οποίο είναι φυσικά κατανοητό για το ταλέντο του όμως τώρα που έφυγε σημαίνει ότι θα αναγκαστεί να αλλάξει τον τρόπο που παίζει. Φυσικά με τους Lallana και Markovic να συμπληρώνουν τους Sterling και Coutinho,οι “κόκκινοι” θα έχουν ένα αξιοπρεπές επιθετικό ταλέντο στο οποίο θα βασιστούν για άλλη μια μάχη τίτλου,αλλά κανένας από αυτούς δεν έχει την ικανότητα του Ουρουγουανού επιθετικού να αλλάξουν ένα παιχνίδι και μάλιστα με συνέπεια.


Το καλύτερο σενάριο για τη Liverpool είναι να πετύχει παρόμοια αποτελέσματα με τη περασμένη σεζόν αλλά με διαφορετικό τρόπο. Μπορεί να μην είναι τόσο συναρπαστική να τη παρακολουθήσεις όσο πέρυσι και ενδέχεται να χρειαστεί να κερδίζει τα παιχνίδια έχοντας τον έλεγχο τους,αντί να ψάχνει τον Suarez να παράγει κάτι όμορφο και λαμπρό.


Ο 41άχρονος τεχνικός θα πρέπει επίσης να είναι δύσπιστος όσον αφορά το αν πρέπει όλα τα χρήματα να ξοδευτούν για την επίθεση. Ενώ ο Suarez φυσικά πρέπει να αντικατασταθεί με κάποιο τρόπο,είτε με ένα γκρουπ νέων παικτών είτε με ένα μεγάλο αστέρι η αμυντική λειτουργία της Liverpool ήταν ένα πρόβλημα τη περασμένη χρονιά. Επιβάλλεται να αποκτηθεί ένας κεντρικός αμυντικός,καθώς και ένας αριστερός μπακ και ίσως ένας αμυντικός μέσος.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του στη Daily Mail ο Rodgers επιβεβαίωσε ότι οι μεταγραφές που έκαναν μέχρι στιγμής δεν έχουν καμία σχέση με τον Suarez λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: «Οι μεταγραφές που κάναμε δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τη παραχώρηση του Luis. Αυτούς τους παίκτες πάντα προορίζαμε να τους πάρουμε. Πέρυσι αισθανθήκαμε ότι δεν είχαμε ποτέ το βάθος στο ρόστερ μας. Φέτος είμαστε στο Champions League και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε όσο το δυνατόν ισχυρότερη ομάδα. Προφανώς τα λεφτά του Luis θα μας δώσουν την οικονομική ευμάρεια για να ξοδέψουμε περισσότερα και να φέρουμε σωστούς παίκτες».

Φυσικά το ξόδεμα πολλών χρημάτων για καινούργιους παίκτες θα είναι ωραίο,όμως ο φόβος πάντα θα υπάρχει για την αντικατάσταση ενός χαρισματικού ποδοσφαιριστή με μια συλλογή από άλλους,που δεν θα είναι τόσο καλοί στο επικίνδυνο παιχνίδι.

Ο Rodgers σαφώς το γνωρίζει και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς πρόκειται να αποφύγει να επαναλάβει τα λάθη της Tottenham.

Δεν υπάρχουν σχόλια: