Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Chelsea

Θα χτυπάει το κεφάλι της με τη πώληση του Lukaku


του Δημήτρη Βαρσάνη

Ο Jose Mourinho είναι ένας πονηρός και έξυπνος προπονητής αλλά τι στο καλό έγινε και σκέφτηκε να πουλήσει τον Lukaku στην Everton; ο Βέλγος επιθετικός αυτή τη φορά επέστρεψε με μόνιμη μεταγραφή στο Goodison Park,με τους “εφοπλιστές” να δίνουν 28 εκατομμύρια λίρες(κοντά στα 35 εκατομμύρια σε ευρώ)και να τον κάνουν δικό τους για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Μιλώντας για τη μεταγραφή του ο Lukaku τόνισε ότι ήταν απογοητευμένος που η σύντομη καριέρα του στη Chelsea δεν έλαβε καρπούς,όμως δεν ήταν και πεπεισμένος με την ιδέα του πάγκου. Σας μεταφέρουμε αυτούσιες τις δηλώσεις του: «Δεν έχω καμία λύπη,είμαι πολύ χαρούμενος με τις επιλογές που έχω πάρει. Μερικές φορές πράγματα όπως αυτά συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο και δεν είναι γραφτό να γίνουν. Η Chelsea είναι ένας μεγάλος σύλλογος και όταν ήρθα ήμουν 18 και πολύ φιλόδοξος. Μου δίδαξε πώς να είμαι επαγγελματίας,να δουλεύω ακατάπαυστα και να έχω τη νοοτροπία του νικητή. Είναι μια μεγάλη ομάδα και δεν έχω να πω τίποτα κακό για αυτήν,αλλά δεν ήθελα να κάθομαι στον πάγκο και για 10 χρόνια».



Για μια ομάδα που το μεγαλύτερό της πρόβλημα τη περασμένη σεζόν ήταν η έλλειψη ταλαντούχων επιθετικών,φαίνεται περίεργο το γεγονός που η Chelsea πούλησε έναν από τους πιο πολλά υποσχόμενους στον κόσμο. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι στον Diego Costa ο Mourinho θα πρέπει να βασιστεί στους Drogba και Fernando Torres,όχι και το πιο καθησυχαστικό πράγμα στις μέρες μας. Ο Lukaku είναι 21 χρονών και σκόραρε 32 γκολ τα τελευταία δύο χρόνια στη Premier League. Ο πιο κοντινός κάτω των 21 στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα έχει βάλει 19 τέρματα το διάστημα των δύο τελευταίων ετών.

Αυτό είναι μόνο ένα δείγμα των ικανοτήτων του,ο Lukaku μπορεί εύκολα να γίνει ένας από τους πέντε κορυφαίους επιθετικούς στον κόσμο. Η Chelsea όμως αποφάσισε για διάφορους λόγους ότι είναι καλύτερα να προχωρήσει χωρίς αυτόν. Τώρα πρέπει να ψάξει γύρω από το μεταγραφικό παζάρι και να ξοδέψει τα χρήματα που πήρε από την Everton για να αγοράσει έναν αντικαταστάτη του Lukaku,ώστε να προσθέσει βάθος στην επίθεσή της.


Ορισμένοι μπορεί να ισχυρίζονται ότι οι “Μπλε” θα ήταν ρίσκο να στηριχθούν σε έναν 21άχρονο επιθετικό για τη κατάκτηση της Premier League και του Champions League,ωστόσο έχουν πράγματι δίκαιο; με τα τωρινά δεδομένα η Chelsea θα πρέπει να βασιστεί σε ένα θρύλο δικό της και του ποδοσφαίρου αλλά πλέον 36 χρονών Drogba και χωρίς την απαραίτητη αντοχή για να αντεπεξέλθει σε όλους τους αγώνες,σε ότι έχει απομείνει ποδοσφαιρικά από τον Torres και στον Diego Costa,που δεν έχει παίξει ποτέ στο Αγγλικό πρωτάθλημα και ο οποίος έχει σκοράρει πάνω από 10 τέρματα μόνο μια χρονιά τη περσινή.


Με τον Lukaku η Chelsea είχε ένα αποδεδειγμένο προϊόν για επιτυχία και η πορεία της καριέρας του σημειώνει μόνο άνοδο. Σίγουρα έχει να μάθει πολλά ακόμα αλλά είναι μόλις 21 χρονών,δεν μπορούμε να περιμένουμε από έναν ποδοσφαιριστή να είναι ολοκληρωμένος σε αυτή την ηλικία. Ο μεγαλύτερος λόγος που αρκετοί οπαδοί της Chelsea ήταν ΥΠΕΡ στη μεταγραφή του Lukaku είναι η υποτιθέμενη έλλειψη κινήτρων,που την ανέφερε και ο Mourinho μετά το φιλικό με τη Vitesse και μετά τη γνωστοποίηση της πώλησης του.

Ο Πορτογάλος τεχνικός δήλωσε στο Sky Sports ότι:«Το σκεπτικό πίσω από αυτή τη μεταγραφή ήταν ότι ο Romelu ήταν πάντα ξεκάθαρος μαζί μας. Στη νοοτροπία του και στη προσέγγισή του δεν είχε τα ιδιαίτερα κίνητρα να αγωνιστεί σε μια ανταγωνιστική κατάσταση στη Chelsea. Ήθελε να παίξει για μας,αλλά ήθελε να είναι σαφώς και η πρώτη επιλογή,κάτι που σε ένα σύλλογο της διάστασής μας ήταν πολύ δύσκολο να του το υποσχεθούμε. Αυτό το γεγονός μείωσε αμέσως την επιθυμία να αγωνιστεί για μας. Η Everton ήρθε με μια σημαντική πρόταση και με αυτές τις συνθήκες δεν μπορούσαμε να την αρνηθούμε».

Το συγκεκριμένο απόσπασμα μας δίνει τροφή για δύο σκέψεις. Η πρώτη είναι ότι ο Mourinho είναι διάσημος για τα “mind games του” και χρησιμοποιεί τον Τύπο για να πετύχει το στόχο του. Είναι πολύ πιθανό ότι με τη στάση του ήθελε να περάσει τον Lukaku μεταφορικά ως πριμαντόνα των αποδυτηρίων για να εξηγήσει τη μεταγραφή του στην Everton. Είναι ο ίδιος τεχνικός που απεχθάνεται τις βουτιές και επέκρινε τη παθητική τακτική του Sam Allardyce ύστερα από το 0-0 της Chelsea με τη West Ham.


Στη West Brom τη σεζόν 2012 - 2013 ο Lukaku πραγματοποίησε 35 εμφανίσεις,εκ των οποίων οι 15 ως αλλαγή. Ο νεαρός επιθετικός ερχόταν με όρεξη από τον πάγκο και δεν τάραξε τα νερά στο Hawthorns γιατί δεν ξεκινούσε τακτικά. Εκείνη την εποχή χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του τότε προπονητή των “Baggies” Steve Clarke ότι: «αυτό θα τον κάνει άνδρα» και ότι:«θα αλλάξει τη ζωή του».


Η δεύτερη σκέψη είναι ότι ο Lukaku μπορεί να είδε την εξέλιξη των νεαρών παικτών που είτε έχουν παραμεριστεί είτε έχουν περιοριστεί στην Chelsea και να αισθάνθηκε ότι η καριέρα του δεν ήταν στα καλύτερα χέρια. Ο Kevin De Bruyne έπαιξε πολύ λίγο πριν πωληθεί στη Wolfsburg,ο Piazon πήγε πάλι δανεικός όπως και ο Wallace,οι McEachran και Bertrand παρέμειναν στάσιμοι,ενώ κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί με ταλαντούχους παίκτες όπως οι Atsu, Thorgan Hazard και Bertrand Traore.

Ο Courtois είναι ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο και έπαιξε σημαντικό ρόλο να κατακτήσει η Atletico Madrid τη La Liga και να φτάσει στο τελικό του Champions League. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορεί να έχει σίγουρη θέση στη πρώτη ομάδα της Chelsea με τον Cech να είναι ακόμα στο Stamford Bridge. Οικονομικά η Chelsea μπορεί να φαίνεται κερδισμένη με τις σχετικά φθηνές αγορές των Lukaku και De Bruyne και τα λεφτά που έβαλε στα ταμεία της. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ήταν σωστές κινήσεις ή ότι οι “μπλε” αντιμετωπίζουν το κάθε παίκτη με τη καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Ο Mourinho επίσης περιόρισε τον Mata πριν τον πουλήσει και αυτόν στη Manchester United,για να μην αναφέρουμε τη “φτωχή” διαχείρισή του στη Real Madrid τη τελευταία του χρονιά. Σε αυτή τη περίπτωση ίσως το πρόβλημα να μην είναι τόσο ο Lukaku όσο ο “Special One” που διόγκωσε ένα ενδεχομένως ανύπαρκτο ζήτημα.


Οι οπαδοί της Chelsea θα λάτρευαν σίγουρα να δουν για αντικαταστάτη του 21άχρονου επιθετικού έναν εκ των Cavani,Falcao,ή Ibrahimovic,και οι τρεις εξαιρετικά πετυχημένοι. Ωστόσο δεν αποδεικνύουν και αυτοί από την πλευρά τους μια παρόμοια έλλειψη φιλοδοξίας,όταν αφήνουν τη Serie A και τη La Liga για να επιλέξουν τον πλούτο της PSG και της Monaco; δεν είναι κάπως υποκριτικό να τιμωρείς τον Lukaku για να αποκτήσεις έναν από αυτούς;

Τα ρεκόρ του Mourinho μιλάνε από μόνα τους για την ικανότητα του ως προπονητής,είναι ένας από τους καλύτερους δίχως αμφιβολία. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πλήρως απαλλαγμένος από τα λάθη του και με τη πώληση του Lukaku μπέρδεψε ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: