Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Ευρώπη

Οι 20 νέοι που θέλουν να γίνουν ωραίοι και μοιραίοι!(;) (PART 1)


του Δημήτρη Βαρσάνη

Ενώ πολλές ομάδες ψάχνουν τη συνέχεια και τη συνέπεια για να βελτιώνονται χρόνο με το χρόνο,μια πραγματικότητα της ζωής στα περισσότερα μεγάλα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα είναι ότι οι προπονητές αποτυγχάνουν ή θεωρούνται ότι έχουν αποτύχει να το εκτελέσουν και απολύονται αρκετά συχνά.

Κάθε καλοκαίρι αρκετές ομάδες από όλη την Ευρώπη αναζητούν το μέλλον με αισιοδοξία σε μια γενναία νέα εποχή στο πλαίσιο ενός νέου προπονητή. Για μερικούς πάνε όλα ρολόι,για άλλους οδεύουν θεαματικά λάθος τα πράγματα,αλλά σε κάθε περίπτωση έχουμε πολλά να αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο μας για τους 20 νέους προπονητές στην Ήπειρο μας σχετικά με τις πιθανότητες επιτυχίας τους για τη σεζόν 2014 - 2015. Λαμβάνουμε υπόψη τη φήμη τους και τη πρόσφατη εμπειρία τους ως προπονητές,τη ποιότητα στη διάθεση τους και σε ποια επίπεδα αναμένεται να τη φτάσουν,τη θέση που τερμάτισε τη τελευταία χρονιά ο σύλλογος τους και το μεταγραφικό μπάτζετ που θα έχουν στη διάθεση τους.


Massimiliano Allegri - Juventus
Στην Ιταλία και στο περισσότερο κόσμο του ποδοσφαίρου έμειναν έκπληκτοι από την αποχώρηση του Antonio Conte από τη Juventus,και ακόμη περισσότερο όταν έγινε γνωστό το όνομα του αντικαταστάτη του. Ο Massimiliano Allegri απολύθηκε πέρυσι στα μέσα της σεζόν από τη Milan αφήνοντας την λίγο πιο πάνω από την επικίνδυνη ζώνη μετά από μια τραγική πορεία. Τώρα προσλήφθηκε για να συνεχίσει τη πορεία της Juventus,η οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα τη περασμένη χρονιά με 101 βαθμούς και με μόλις δύο ήττες στο ενεργητικό της.

Άποψη:Ο Allegri τα πήγε καλά στη πρώτη του χρονιά στη Cagliari και στη Milan,με την οποία κατέκτησε ένα πρωτάθλημα κυρίως λόγω του Ibrahimovic και την ανυπαρξία δυνατών αντιπάλων εκείνη τη χρονική περίοδο. Από εκεί και πέρα πολύ λίγα πράγματα και μόνο εκλάμψεις είχε να επιδείξει. Παραμένει το πρώτο φαβορί για το πρωτάθλημα η Juventus με το τωρινό της ρόστερ πάντα,το οποίο θα τη κατευθύνει την επόμενη σεζόν ελπίζοντας ο νέος της τεχνικός να κάνει τουλάχιστον τα βασικά. Όσο για την Ευρώπη κάτι περισσότερο από τη πρόκριση στους “16” του Champions League θα θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία.


Filippo Inzaghi - Milan
Όταν έφυγε ο Allegri από τη Milan πέρυσι,ο Clarence Seedorf ανέλαβε για το υπόλοιπο της σεζόν,αλλά πλέον ο Filippo Inzaghi προωθήθηκε από τη Πριμαβέρα για να πάρει τα ηνία της πρώτης ομάδας. Ο πρώην επιθετικός ήταν ένας θρύλος για τη Milan ως παίκτης και ελπίζει να λάβει τη φήμη και το σεβασμό και ως προπονητής. Στην πραγματικότητα βγαίνουν κάποια καίρια ερωτήματα με αυτή τη πρόσληψη. Πώς ένας προπονητής,ακόμα και με τη δική του φήμη θα αντέξει τους πρώτους μήνες στη δουλειά του; και ειδικά σε καταστάσεις υψηλής πίεσης σε ένα τέτοιο περιβάλλον;

Η Milan βρίσκεται σε ένα χάος. Χρειάζεται βελτιώσεις στο ρόστερ της,να μπει ένα τέλος στη κακή μεταγραφική πολιτική των προηγούμενων χρόνων και ο Inzaghi να έχει λίγη τύχη με το μέρος του,πέραν από τις τακτικές και τις τεχνικές ικανότητες που πιστεύουμε ότι τις κατέχει.

Άποψη:Αν ο Inzaghi ξεκαθαρίσει το σύστημα και το στιλ παιχνιδιού που θέλει να ακολουθήσει από νωρίς,θα μπορούσε να δώσει μια σημαντική βοήθεια για να σπρώξει τη Milan παραπάνω στη βαθμολογία. Με τους παίκτες που έχει στη διάθεσή του η εξάδα και η έξοδος στην Ευρώπη θα είναι μια επιτυχία.


Stefano Pioli - Lazio
Η Lazio διόρισε τον Stefano Pioli ως νέο της προπονητή,αφού είχε απολυθεί από τη Bologna στα μέσα της περασμένης σεζόν. Οι “Laziali” πέρυσι τερμάτισαν στην ένατη θέση και δύο βαθμούς κάτω από την έκτη Parma που βγήκε στο γήπεδο στην Ευρώπη. Είναι λίγο έκπληξη το γεγονός που ο Pioli επιλέχθηκε να καθοδηγήσει τους πρωτευουσιάνους φέτος,καθώς μέχρι σήμερα η Bologna ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια ομάδα που κάθισε στον πάγκο της,δυόμιση χρόνια συνολικά. Οι προηγούμενες εμπειρίες του σε Salernitana,Parma,Piacenza,Chievo και Palermo ήταν από μέτριες εώς κακές με λιγότερο από ένα χρόνο να μένει σε κάθε μια από αυτές.

Άποψη: Ο Pioli δεν έχει ένα σημαντικό ιστορικό ώστε να υποδηλώνει ότι θα βελτιώσει σημαντικά τη Lazio από τη περασμένη σεζόν και σίγουρα όχι μακροπρόθεσμα.


Luis Enrique - Barcelona
Η Barcelona είναι μια μεγάλη δουλειά. Μετά από το πέρασμα δύο προπονητών σε δύο χρόνια ύστερα από την αποχώρηση του Guardiola,ένας άλλος πρώην παίκτης της,ο Luis Enrique είναι η τελευταία επιλογή για να καθοδηγήσει τους “Blaugrana”,με την ελπίδα ότι όλες οι πλευρές θα αποκομίσουν οφέλη από τη γνώση του για το σύλλογο και για τους παίκτες από μέσα. Στη Celta τη περασμένη σεζόν ο 44άχρονος τεχνικός κατέβαζε στο γήπεδο μια ευχάριστη ομάδα στο μάτι,η οποία έπαιξε καλό ποδόσφαιρο και πετύχαινε γκολ με ευκολία.

Στη Barca φυσικά τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στη διάθεση του είναι σαφώς καλύτερα και πιο ικανά και οι προσδοκίες είναι η άμεση επιτυχία. Όντας ένας πρώην παίκτης του συλλόγου θα του χορηγηθεί περισσότερος χρόνος,αλλά θα αναμένεται να φέρει τίτλους.

Άποψη: Το κλειδί για τον Luis Enrique θα είναι να βρει την ισορροπία στη μεσαία γραμμή για να επιτρέψει την επίθεση να λάμψει,και να δουλέψει μαζί αφότου η “εκρηκτική” τριάδα θα είναι όλη διαθέσιμη. Θα αντιμετωπίσει μια μεγάλη δοκιμασία απέναντι στη πρωταθλήτρια Ευρώπης Real Madrid και τη πρωταθλήτρια Ισπανίας Atletico Madrid,όμως η επιστροφή στο πιο γρήγορο ποδόσφαιρο και στην αμείλικτη πίεση θα είναι ο βασικός παράγοντας για την επιτυχία.


Nuno - Valencia
Ο πρώην τερματοφύλακας της Porto και της Osasuna Nuno είναι ο νέος προπονητής της Valencia για τη νέα σεζόν.

Η Valencia θα μπορούσε να τερματίσει πέρυσι 13η ή 14η από τη τιμητική όγδοη θέση και στη πραγματικότητα με τους βαθμούς που συγκέντρωσε μέχρι ένα εύλογο χρονικό σημείο ήταν πιο κοντά στο να υποβιβαστεί - 10 πόντους πάνω από τον 18ο - από το να βγει στην Ευρώπη,το οποίο εν τέλει το προσπάθησε μέχρι τέλους αλλά η Real Sociedad ήταν τελικά αυτή που έκοψε το νήμα. Οι “νυχτερίδες” ήταν εξαιρετικά αναξιόπιστες στην άμυνα και γενικά ασταθείς και απρόβλεπτες κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Η πρώτη δουλειά του Nuno ως προπονητής ήταν στη Rio Ave,με την οποία τερμάτισε στην 11η θέση του Πορτογαλικού πρωταθλήματος και την οδήγησε στους τελικούς των εγχώριων κυπέλλων,που τους έχασε τελικά και τους δύο από τη Benfica.

Άποψη:Η Valencia κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο. Η ομάδα είναι σε κακή βαθμολογική και ψυχολογική κατάσταση και ζητάει πολλά από έναν άπειρο τεχνικό για να τη βγάλει από το αδιέξοδο της μετριότητας.


Eduardo Berizzo - Celta
Η αποχώρηση του Luis Enrique από τη Celta άνοιξε μια θέση για τον Eduardo Berizzo να πάρει τη πρώτη του δουλειά στην Ευρώπη. Ο Αργεντινός τεχνικός αγωνίστηκε με τη φανέλα των “κέλτων” στις αρχές του 2000,όπως επίσης και με αυτές τις Cadiz και Marseille αλλά μέχρι τώρα κοούτσαρε μόνο ομάδες από τη Νότιο Αμερική,την ομάδα της χώρας του Estudiantes και την O’ Higgins από τη Χιλή. Στη τελευταία άφησε πολύ καλές προδιαγραφές κατακτώντας το πρωτάθλημα της Apertura τη περασμένη σεζόν και εξασφαλίζοντας παράλληλα ένα εισιτήριο για το φετινό Copa Libertadores.

Άποψη:Η Celta ελπίζει να την εγκαταστήσει κάπου στη μέση της βαθμολογίας. Αν τη βγάλει από τη 14η θέση και πάνω ο Berizzo θα έχει κάνει μια πολύ καλή δουλειά στην πρώην ομάδα του.


Javi Gracia - Malaga
Ο Javi Gracia ανέβασε ξανά την Almeria στη La Liga στο τέλος της σεζόν 2012 -2013. Ωστόσο δεν κατάφερε να τη διαχειριστεί στη μεγάλη κατηγορία,αφού το συμβόλαιο του έληξε το περασμένο καλοκαίρι και οι δύο πλευρές επέλεξαν να μην το ανανεώσουν. Έπειτα δεν δυσκολεύτηκε να βρει ομάδα και στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη ανέλαβε την Osasuna,η οποία ήταν κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού και χωρίς βαθμό. 

Παρά τη σταδιακή βελτίωση και τη 13η θέση τον Μάρτιο,η Osasuna κέρδισε μόλις δύο από τα εναπομείναντα 13 παιχνίδια της και τελικά υποβιβάστηκε για ένα βαθμό πάρα τη νίκη της επί της Betis τη τελευταία αγωνιστική. Στην αντίπερα όχθη η Malaga αποφάσισε να απαλλαγεί από τις υπηρεσίες του Bernd Schuster αυτό το καλοκαίρι και ο Gracia πήρε τη θέση του με τον στόχο να είναι η πρώτη 10άδα.

Άποψη: Μια πολύ καλή δουλειά για τον Gracia,αλλά και μια επιλογή έκπληξη από τη Malaga κατά κάποιο τρόπο. Μπορεί να τη κατευθύνει ψηλότερα από την 11η θέση; πιθανόν. Οι “Boquerones” εξακολουθούν να μη ξοδεύουν,το ρόστερ χρειάζεται σημαντική ενίσχυση και ο ανταγωνισμός πάλι θα είναι σκληρός,όμως ο Gracia έχει δείξει ότι μπορεί να πάρει μια ομάδα και να αποδώσει καλά. Και τα δύο μέρη ελπίζουν ότι η αρνητική φόρμα της Osasuna από τον Μάρτιο και μετά ήταν κάτι το παροδικό και όχι μια τάση.


Roger Schmidt - Bayer Leverkusen
Ο πρωταθλητής Αυστρίας τη τελευταία χρονιά με τη Red Bull Salzburg είναι ο νέος προπονητής της Bayer Leverkusen. Ο στόχος είναι να τη διατηρήσει στη πρώτη τετράδα της Bundesliga και να βελτιώσει την Ευρωπαϊκή πορεία της. Ο αθλητικός διευθυντής των “ασπιρίνων” Rudi Voller δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Η πρόσληψη του ήταν άμεση και εμφανής. Η προσέγγισή του να παίζει ποδόσφαιρο ταιριάζει απόλυτα με τη δική μας στρατηγική». Μετά από δύο χρόνια στην Αυστρία είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον Schmidt να πετύχει σε μια μεγάλη ομάδα της γενέτειρας του.

Άποψη: Ο Schmidt έχει αποδείξει ότι είναι εξαιρετικά δαιμόνιος στη διαχείριση του υλικού του,όμως δεν μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο από μια άνοδο από τη τέταρτη στη τρίτη θέση. Η Bayern Munich και η Borussia Dortmund είναι πολύ πιο μπροστά ως ομάδες. Ένα κύπελλο ή μια παρουσία στα προημιτελικά του Champions League θα ήταν ένα σπουδαίο επίτευγμα.


Armin Veh - Stuttgart
Τη τελευταία φορά που η Stuttgart σήκωσε τη “σαλατιέρα” της Bundesliga ο Armin Veh ήταν υπεύθυνος. Επέστρεψε φέτος για να θητεύσει για δεύτερη φορά ως προπονητής της,μόνο που τώρα θα έχει να συναντήσει πολύ διαφορετικές συνθήκες μπροστά του,καθώς οι “κόκκινοι” απέφυγαν τους αγώνες μπαράζ για τη παραμονή δύο αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος.

Ο Veh οδήγησε την Eintracht Frankfurt στην 13η θέση πέρυσι,ενώ ένα χρόνο νωρίτερα την έβγαλε Ευρώπη με την έκτη θέση,ύστερα από την άνοδο από τη Zweitelliga στην πρώτη του χρονιά στον σύλλογο. Μετά από το πρωτάθλημα του 2007 η Stuttgart είχε πολλά σκαμπανεβάσματα στη βαθμολογία,όμως η πτώση τη περασμένη χρονιά στη 15η ήταν η χαμηλότερη στη τελευταία δεκαετία της και ο Veh πρέπει να αντιστρέψει γρήγορα τα πράγματα.

Άποψη: Ο Veh εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ποτέ δεν θα μπορέσει να λάβει ξανά τη χαρά του νταμπλ το 2007 με τη Stuttgart,αλλά είναι ένας δοκιμασμένος προπονητής που μπορεί να οργανώσει και να ανοικοδομήσει την ομάδα του. Ζητά μεγάλη συγκέντρωση από τους ποδοσφαιριστές του και στη χειρότερη περίπτωση θα επαναφέρει τον σύλλογο της Νότιας Γερμανίας στη μέση της βαθμολογίας.


Murat Yakin - Spartak Moscow
Ο Murat Yakin αποχώρησε από το Ελβετικό ποδόσφαιρο μετά από δύο φοβερές χρονιές με την Basel,όπου κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και εντυπωσίασε στην Ευρώπη φτάνοντας μέχρι και τα ημιτελικά του Europa League. Επόμενος σταθμός στη καριέρα του από φέτος θα είναι η Ρωσία και η Spartak Moscow,η οποία τα τελευταία τρία χρόνια έχει τερματίσει πέμπτη στη βαθμολογία και αποστολή του θα είναι να την επαναφέρει στο κορυφαίο επίπεδο.

Άποψη: Μακροπρόθεσμα ο Yakin θα μπορούσε να είναι ένας από τους πιο περιζήτητους Ευρωπαίους προπονητές. Ο 40άχρονος τεχνικός λογικά θα βελτιώσει τις επιδόσεις της Spartak,αλλά αν δεν κάνει θαύματα είναι πολύ δύσκολο να τη βγάλει πάνω από τη τρίτη θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: