Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Celtic

Ποιος είναι ο νέος της προπονητής και τι προσμονή πρέπει να έχουν οι οπαδοί της;


του Δημήτρη Βαρσάνη

Ο Ronny Deila είναι γνωστό εδώ και ενάμιση μήνα ότι είναι ο νέος προπονητής της Celtic. Ένας νεαρός τεχνικός με μια αυξανόμενη φήμη,μια ξεχωριστή φιλοσοφία και μια ακλόνητη πίστη στις ικανότητες του.

Παρά το γεγονός ότι δινόταν αουτσάιντερ στις στοιχηματικές εταιρίες,ο 38άχρονος Νορβηγός είναι ο διάδοχος του Neil Lennon υπογράφοντας μονοετές συμβόλαιο. Όμως πρέπει να είμαστε πραγματικά έκπληκτοι με τη πρόσληψη του; Ο “Νορβηγός Jurgen Klopp” όπως έχει βαπτιστεί στη χώρα του ενσωματώνει τους γενικούς στρατηγικούς στόχους της Celtic.

 Είναι νέος,έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο ως προπονητής και έχει ήδη την εμπειρία να δουλεύει με ένα κάπως περιορισμένο μπάτζετ μεταγραφών,επικαλούμενος το αποτελεσματικό σκάουτινγκ και όχι τις υπερβολικές δαπάνες.


Το παρελθόν του
Κατά τη διάρκεια της εξαετούς διάρκειας του ως προπονητής της Stromsgodset,ο Deila μετέτρεψε μια μικρομεσαία ομάδα του Νορβηγικού πρωταθλήματος που προσπαθούσε να παραμείνει στη πρώτη κατηγορία σε κυπελλούχο το 2010 και πρωταθλήτρια τρία χρόνια αργότερα. Η πρόοδος που έκανε είναι εύκολα ανιχνεύσιμη. Αφού τερμάτισε 11η και 12η σε ένα πρωτάθλημα με 16 ομάδες στις πρώτες δύο χρονιές του,την οδήγησε στην έβδομη και όγδοη θέση στις επόμενες δύο σεζόν. Στα τελευταία δύο χρόνια της θητείας του η Stromsgodset τερμάτισε δεύτερη και τη περασμένη σεζόν κατέκτησε το πρωτάθλημα.


Η φιλοσοφία του
Στον αγωνιστικό χώρο ο Deila έχει μια ξεχωριστή φιλοσοφία,γρήγορο και επιθετικό ποδόσφαιρο. Αγαπημένο του σύστημα είναι το 4-3-3 με επιθετικογενείς πλάγιους μπακ,ιδανικό για τους τρέχων αμυντικούς της Celtic Emilio Izaguirre,Adam Matthews και Mikael Lustig. O Deila δίνει σημαντική έμφαση στις ακαδημίες και στην ανάπτυξη για να πραγματοποιήσει το όραμα του με επιτυχία,όπως είπε και στη πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως προπονητής της Celtic.

Συγκεκριμένα είχε τονίσει ότι:«Είναι ένα σημαντικό ζήτημα η κατάκτηση τίτλων,η καλή παρουσία στην Ευρώπη,η ανάπτυξη των ποδοσφαιριστών και η δημιουργίας μιας κουλτούρας στο εσωτερικό του συλλόγου. Η κουλτούρα της ανάπτυξης είναι το παν. Πρέπει να σκεφτώ τη διαδικασία και τι πρέπει να κάνουμε στο γήπεδο. Στη συνέχεια τα αποτελέσματα θα έρθουν. Χωρίς ανάπτυξη δεν θα έχουμε αποτελέσματα. Θα συζητήσω με το Διοικητικό συμβούλιο για το τι πρέπει να κάνουμε. Αν τα πάω καλά και κάνω τους ανθρώπους χαρούμενος πατώντας τα σωστά κουμπιά θα έρθουν τα αποτελέσματα».

Ο μέσος όρος ηλικίας της Stromsgodset το 2013 με την οποία πήρε το δεύτερο πρωτάθλημα στην ιστορία της ήταν κάτω των 23 ετών. Ο Deila χρησιμοποίησε 26 παίκτες τη περασμένη σεζόν,εκ των οποίων μόνο οι τέσσερις ήταν πάνω από 30 ετών. Είναι ενθαρρυντικό για ποδοσφαιριστές που επιστρέφουν από δανεισμό στη Celtic όπως ο Tony Watt ότι αγωνίστηκαν κάτω από τη διαχείριση του 13 παίκτες κάτω των 21,εκ των οποίων οι έξι σε εφηβική ηλικία. Ένας από αυτούς  είναι ο Stefan Johansen,τον οποίο αγόρασε η Celtic τον Ιανουάριο και ο Deila τον μετέτρεψε από ένα εξτρέμ σε έναν κεντρικό μέσο με τάσεις και επιτελικού.

Φυσικά ο βαθύς κυνισμός του θα δημιουργήσει και ερωτήματα που βασίζονται στη πράξη,το πώς θα εφαρμόσει τη συγκεκριμένη φιλοσοφία στο περιβάλλον του Σκωτσέζικου ποδοσφαίρου. Μπορεί ακόμα και να οδηγηθεί στη περίπτωση του Tony Mowbray,του τελευταίου ιδεαλιστή ποδοσφαίρου που ανέλαβε στο “Celtic Park”,ο οποίος προσπάθησε να περάσει τη φιλοσοφία του στη πράξη και απέτυχε.

Σε αντίθεση με το Νορβηγικό πρωτάθλημα που οι μισές ομάδες παίζουν σε τεχνητό χλοοτάπητα,το Σκωτσέζικο δεν έχει τέτοια γήπεδα. Αυτό θα μπορούσε να κάνει κάποια παιχνίδια εκτός έδρας εγγενώς δύσκολα για έναν προπονητή,που η πρόθεσή του είναι να αναδείξει μια επιθετική και προσανατολισμένη στη κατοχή ομάδα ποδοσφαίρου. Ο Deila στη πρώτη του συνέντευξη είπε επίσης ότι στους εντός έδρας θα διασκεδάζουν τους οπαδούς τους,γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι πρόθυμος να υιοθετήσει μια ελαφρώς πιο κυνική μέθοδο,όπως οι αντεπιθέσεις όταν το απαιτεί μια κατάσταση.

Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδανικό και ιδεατό για τη Celtic στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις,όπου στους αγώνες απέναντι σε μεγαλύτερες ομάδες με πολύ πιο τεχνικά καταρτισμένους και έμπειρους παίκτες θα υπάρχει η ανάγκη για μια εξαιρετικά αμυντική της προσέγγιση.


Η πολιτική του στις μεταγραφές
Η απόφαση του Deila να φέρει πίσω στην Stromsgodset τον επιθετικό Peter Kovacs στην ηλικία των 33 ετών το 2012,επισημαίνεται σίγουρα ως μια διάνοια στο να εντοπίζει τις ελλείψεις της δικής του φιλοσοφίας. Ο Kovacs παρείχε μια διαφορετική επιλογή και αποζημίωσε τον προπονητή του με τα 22 τέρματα που έβαλε στη πρώτη του σεζόν κάτω από τις οδηγίες του. Ο Ούγγρος επιθετικός απέδειξε ότι είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας στις μεταγραφικές συμφωνίες του Deila.

Υπάρχουν άφθονα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι ο 38άχρονος τεχνικός θα ταυτιστεί με τη τωρινή πολιτική της Celtic. Για παράδειγμα προτιμά να ξοδεύει χρήματα μόνο όταν χάνει βασικούς παίκτες,και ακόμη και τότε τους αντικαθιστά με παίκτες σε μικρότερη ηλικία από εκείνους που έχουν φύγει. Το 2009 για παράδειγμα έδιωξε οκτώ παίκτες με μέσο όρο ηλικίας πάνω από 28 χρονών και σε αντάλλαγμα έφερε ισάριθμους παίκτες με μέσο όρο 23 έτη.

Αυτή η τάση συνεχίστηκε μέχρι να πάει στη Γλασκόβη το περασμένο μήνα. Σε κάθε μια από τις πέντε προηγούμενες χρονιές του στη Stromsgodset,ο Deila δεν έχει αποκτήσει περισσότερους από όσους έχει χάσει και πάντα ο μέσος όρος των νεοαποκτηθέντων είναι χαμηλότερος από αυτούς που αποχώρησαν.

Ενώ άλλοι υποψήφιοι όπως ο Henrik Larsson,ο Owen Coyle και ο Malky Mackay μπορεί να ήταν ασφαλέστερες επιλογές όπου οι οπαδοί ανέμεναν,η πρόσληψη του Deila δεν αποτελεί καμία έκπληξη αν συνυπολογίσουμε τη πρόσφατη φιλοσοφία του συλλόγου. Δεδομένου ότι θα έχει το δώρο του χρόνου οι συγκρίσεις με τον Mowbray μπορούν να καταστούν άνευ αντικειμένου. Φυσικά ο Νορβηγός τεχνικός παίρνει τη πρώτη του δουλειά σε μια ξένη χώρα και οι οπαδοί και η διοίκηση πρέπει να του δώσουν χρόνο,για να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον και να εφαρμόσει τη δική του φιλοσοφία.

Αν αυτοί και το πιο σημαντικό οι παίκτες αφομοιώσουν τις μεθόδους του,τότε το Σκωτσέζικο ποδόσφαιρο στο σύνολο θα ωφεληθεί από αυτό το παράδειγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: