Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Αδικημένοι απο την μοίρα και την ιστορία οι δεινόσαυροι τελικά;


«Οι δεινόσαυροι θα μπορούσαν να είχαν επιζήσει απο τα αποτελέσματα της πρόσκρουσης του αστεροειδή  που τους αφάνισε, αν αυό το γεγονός είχε γίνει λίγο νωρίτερα ή αργότερα στην ιστορία» λένε επιστήμονες οι οποίοι ισχυρίζονται πως οι δεινόσαυροι κατα πάσα πιθανότητα ήταν θύματα πολλών αρνητικών περιβαλλοντολογικών και καιρικών συνθηκών τα οποία με την πρόσκρουση του μετεωρίτη επιδεινώθηκαν.

Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο Biological Reviews υποστηρίχθηκε από το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Καθοδηγήθηκε μάλιστα, από τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και του Μπέρμιγχαμ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Imperial College του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο Baylor, και στο University College του Λονδίνου. Κορυφαία μουσεία παλαιοντολογίας και Φυσικής Ιστορίας στον κόσμο, όπως Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν, το Βασιλικό Μουσείο του Οντάριο, το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Επιστημών του Νέο Μεξικό, έλαβαν επίσης μέρος στην έρευνα.

Με την εκ νέου μελέτη των αρχείων των ορυκτών και τη βελτίωση των αναλυτικών εργαλείων οι παλαιοντολόγοι μπόρεσαν να οικοδομήσουν μια νέα εικόνα για την αιτία του αφανισμού των προϊστορικών αυτών πλασμάτων περίπου 66 εκατομμύρια χρόνια πριν. Βρήκαν ότι λίγα εκατομμύρια χρόνια πριν ο αστεροειδής 10 χιλιομέτρων χτυπήσει την Γη, ο πλανήτης μας βίωνε μια περιβαλλοντική αναστάτωση.

Αυτή η... αναστάτωση σύμφωνα με τους ειδικούς, περιλάμβανε εκτεταμένη ηφαιστειακή δραστηριότητα, αλλαγή της στάθμης της θάλασσας και αλλαγές στις θερμοκρασίες. Εκείνη την στιγμή, η τροφική αλυσίδα των δεινοσαύρων είχε αλλοιωθεί από την μείωση του πλήθους των μεγάλων φυτοφάγων δεινοσαύρων λόγω των αλλαγών στο κλίμα και το περιβάλλον. Αυτό δημιούργησε μια τέλεια «παγίδα» καθώς την επαύριο της πτώσης του αστεροειδούς οι δεινόσαυροι ήταν ευάλωτοι και απίθανο να επιβιώσουν.

Οι επιπτώσεις της πρόσκρουσης ήταν έντονες μεγάλα τσουνάμι, έντονοι σεισμοί, μεγάλες πυρκαγιές, ξαφνικές εναλλαγές της θερμοκρασίας και άλλες περιβαλλοντικές αλλαγές κατέκλυσαν τον πλανήτη κάνοντάς τον αφιλόξενο για τους δεινόσαυρους. Η αλυσίδα τροφίμων κατέρρευσε, με αποτέλεσμα το ένα είδος μετά το άλλο απο το βασίλειο των δεινοσαύρων να χάνεται. Το είδος του δεινοσαύρου το οποίο φάνηκε ικανό να επιβιώσει ήταν εκείνο το οποίο μπορούσε να πετάξει, απο το οποίο κατάγονται τα σημερινά πουλιά.



Οι ερευνητές μάλιστα τονίζουν ότι εάν ο αστεροειδής είχε χτυπήσει μερικά εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα, όταν το φάσμα των ειδών των δεινοσαύρων ήταν πιο ποικιλόμορφο και αλυσίδες τροφίμων ήταν πιο ισχυρές, ή αργότερα, όταν τα νέα είδη είχαν το χρόνο να εξελιχθούν, τότε πολύ πιθανόν θα είχαν επιζήσει.

Η διεθνής ομάδα παλαιοντολόγων με επικεφαλής ερευνητές απο το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου μελέτησαν ένα ενημερωμένο κατάλογο απολιθώματα δεινοσαύρων, κυρίως από τη Βόρεια Αμερική, για να δημιουργήσουν μια εικόνα για το πώς οι δεινόσαυροι είχαν εξελιχθεί τα λίγα εκατομμύρια χρόνια πριν από το χτύπημα του αστεροειδή. Ελπίζουν επίσης, ότι οι εν εξελίξει μελέτες στην Ισπανία και την Κίνα θα βοηθήσει ακόμα καλύτερη κατανόηση του τι συνέβη.

Ο Δρ Steve Brusatte, του Πανεπιστημίου της Σχολής Γεωεπιστημών του Εδιμβούργου, δήλωσε πως: «Οι δεινόσαυροι ήταν τα θύματα μιας κολοσσιαίας κακής τύχης η οποία δεν ήταν τόσο το χτύπημα του αστεροειδή, όσο το ότι αυτό έγινε όταν το οικοσύστημά τους τους ήταν ευάλωτο. Πιστεύουμε πως τα συμπεράσματα μας θα βοηθήσουν να διευκρινίστει ένα από τα διαχρονικά μυστήρια της επιστήμης».

Ενώ, ο Δρ Richard Butler της Σχολής Γεωγραφίας, της Γης και Περιβαλλοντικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, τονίζει πως:. «Υπήρξε μεγάλη και έντονη επιστημονική συζήτηση σχετικά με την αιτία της εξαφάνισης των δεινοσαύρων Αν και η έρευνα μας δείχνει ότι οι δεινόσαυροι ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι κατά την στιγμή της πρόσκρουσης, δεν υπάρχει όμως τίποτα, που να δείχνει ότι οι δεινόσαυροι ήταν καταδικασμένοι σε εξαφάνιση. Χωρίς αυτή την πτώση του αστεροειδή, οι δεινόσαυροι θα μπορούσαν πιθανότατα να είναι ακόμα εδώ, και εμείς πολύ πιθανώς όχι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: