Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Οι εντυπωσιακές ανακαλύψεις της Όστια


Το αρχαίο λιμάνι της Όστια στην Ιταλία είναι ο τρίτος στην σειρά σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος στην Ιταλία, μετά το Κολοσσαίο και την Πομπηία, και όχι άδικα καθώς ήταν το μεγαλύτερο λιμάνι κατα την αυτοκρατορική περίοδο της ρωμαϊκής ιστορίας και στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να δει την ποικιλομορφία του χαρακτήρα της αυτοκρατορίας και επίσης τις διαφορετικές πεποιθήσεις των κατοίκων της.

Το τελευταίο μάλιστα μπορεί να το συμπεράνει κανείς στην «νεκρόπολη» της Όστια, καθώς η πρωτοτυπία σε σχέση με το εν λόγω νεκροταφείο είναι ότι περιλαμβάνει διαφορετικούς τύπους ταφικών εθίμων: ενταφιασμούς αλλά και καύσεις. Όπως μάλιστα δηλώνει η  Paola Germoni, διευθύντρια του αρχαιολογικού χώρου: «Γεγονός που αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι οι τάφοι που αποκαλύπτονται ανήκουν σε μέλη της ίδιας οικογένειας − με τη ρωμαϊκή, διευρυμένη, έννοια.

Οι πολίτες της Όστια είχαν την ελευθερία να επιλέξουν την πορεία που θα ακολουθήσει το σώμα τους μετά θάνατον, μια ελευθερία που έπαψαν να έχουν οι άνθρωποι με την επικράτηση του χριστιανισμού, όταν ο ενταφιασμός έγινε ο κανόνας. Την ελευθερία αυτή της επιλογής μαρτυρεί η ύπαρξη του συγκεκριμένου νεκροταφείου».

Μέχρι τώρα έχουν έρθει στο φως περίπου δέκα ταφές, σε ορισμένες από τις οποίες εντοπίστηκαν μολύβδινα πινάκια όπου αναγράφονται κατάρες εναντίον επίδοξων τυμβωρύχων.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Όστια εξακολουθεί να κρύβει εκπλήξεις για τους αρχαιολόγους. Στη διάρκεια της ανασκαφής, που ξεκίνησε το 2012, έχει αποκαλυφθεί μια αριστοκρατική οικία με πολύχρωμο δάπεδο, ενώ μόλις τον περασμένο Απρίλιο νέα τείχη που ήρθαν στο φως έδειξαν ότι η πόλη ήταν στην πραγματικότητα κατά 35% μεγαλύτερη από ό,τι πιστευόταν μέχρι σήμερα, γεγονός που την καθιστά μεγαλύτερη από την αρχαία Πομπηία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: