Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Juventus

Η ξαφνική αποχώρηση του Conte αναδεικνύει τη προβληματική μεταγραφική πολιτική της


του Δημήτρη Βαρσάνη

Ο Antonio Conte μπορεί να γίνει ο νέος προπονητής της Εθνικής Ιταλίας αλλά παρά την ξαφνική αποχώρησή του από τη πρωταθλήτρια Juventus χθες το απόγευμα,είναι απίθανο ότι είχε προγραμματίσει μια τέτοια κίνηση τις προηγούμενες εβδομάδες ή και μέρες πριν πάρει την απόφαση του. 


Ήταν μια επιλογή που αποκαλύφθηκε δημόσια σε ένα βίντεο που ανέβηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου. Στα λεγόμενα του ο Conte παραδέχθηκε ότι διέκοψε το συμβόλαιο του με δική του πρωτοβουλία και υπέδειξε τους λόγους πίσω από τη παραίτηση του που φαίνεται να είναι οι πρώην εργοδότες του. Συνοπτικά είπε ότι:«Έχω ωριμάσει με τη πάροδο του χρόνου και τα συναισθήματά μου με οδήγησαν να πάρω αυτή την επιλογή. Μπορεί να ήταν πιο δύσκολο να κρατούσα τη νοοτροπία νικητή στη Juventus».

Στα τρία χρόνια από την άφιξη του στο Torino,ο Conte είχε δει ο σύλλογος να ξοδεύει κοντά στα 90 εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές το καλοκαίρι του 2011 και μετά δημιουργήθηκε ένα μικρό,θετικό ισοζύγιο ύστερα από μερικές πωλήσεις παικτών το 2013. Μέχρι σήμερα η Juventus δεν έχει κάνει ακόμα μια σημαντική επιδρομή στη τρέχουσα μεταγραφική περίοδο και είναι πιθανό ότι η απογοήτευση του 44άχρονου τεχνικού να προήλθε από αυτό το γεγονός.

Δεδομένου ότι η προετοιμασία ξεκίνησε τη Δευτέρα και με τη παράταση του συμβολαίου που συμφωνήθηκε πριν δύο μήνες,ήταν απίθανο ότι ο Conte θα άφηνε τη θέση του πριν από την έναρξη της νέας σεζόν. Σύμφωνοι,η κενή θέση στην Εθνική Ιταλίας θα του έκανε ένα κλικ όμως παρά τον εκνευρισμό του για τη κωλυσιεργία του συλλόγου στις μεταγραφές δεν υπήρχε τίποτα,που να υποδήλωνε ότι δεν είχε τη πρόθεση να παραμείνει στους “Bianconeri” για τουλάχιστον ένα ακόμα χρόνο.


Φυσικά ορισμένες περιστάσεις μπορεί να επιτάχυναν την έξοδο του. Η πίεση της Manchester United για τον Vidal ήταν πάντα ανησυχητική,και αν ο ποδοσφαιριστής επιθυμούσε να φύγει από τη Juventus ίσως ο Conte να παραιτήθηκε από διαμαρτυρία. Μπορεί επίσης να είχε μια λίστα με παίκτες που ήθελε να φέρει και να διέκρινε τη θέση του ως αβάσιμη,από τη στιγμή που δεν εξασφάλισε την υποστήριξη από τους διοικούντες του συλλόγου.

Ωστόσο όλα αυτά είναι εικασίες. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η απόφαση του Conte πάρθηκε γρήγορα και ότι η δουλειά της “Squadra Azzurra” να είναι τίποτα περισσότερο από μια ευτυχής σύμπτωση για να τη πάρει.