Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Real Madrid

Η μεταγραφή του James Rodriguez σηματοδοτεί τη νέα γενιά των “Galacticos”


του Δημήτρη Βαρσάνη

Η μεταγραφή του James Rodriguez στην Real Madrid είναι σχεδόν σίγουρη σε αυτό το σημείο και η άφιξη του αστεριού της Κολομβίας βάζει τους “Merengues” σε μια παρόμοια κατάσταση με τις χρυσές ημέρες των “Galacticos”.

Η Real Madrid πάντα παρουσιάζεται ένας κορυφαίος προορισμός για τους μεγαλύτερους αστέρες του κόσμου και ήδη διαθέτουν δύο,τους Cristiano Ronaldo και Gareth Bale. Όμως αυτό το καλοκαίρι είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα. Ένα από τα αστέρια της Εθνικής Γερμανίας Toni Kroos ήδη αποκτήθηκε από τη “βασίλισσα” ύστερα από μια πολύ καλή παρουσία στο Παγκόσμιο κύπελλο.

Αυτό θα τις κάνει δύο μεταγραφές Παγκόσμιας κλάσης,και οι δύο προσθέτονται σε μια ήδη εφοδιασμένη μεσαία γραμμή.


Οι πραγματικοί “Galacticos” δεν χρειάζονταν προσαρμογή. Ο Figo,ο Zidane,ο Ronaldo και ο Beckham ήταν τα μεγαλύτερα αστέρια του ποδοσφαίρου,όταν εντάχθηκαν σε μια ομάδα που ήδη αποτελούνταν από τον Raul,τον Roberto Carlos και τον Casillas. Η Real Madrid έγινε όνειρο κάθε νεαρού παίκτη,ένα μέρος όπου οι καλύτεροι παίκτες στον κόσμο ένωναν τις δυνάμεις τους προκειμένου να κατακτήσουν τρόπαια. Το 2001 δεν θεωρούνταν κάποιος παίκτης παγκόσμιας κλάσης αν οι “Merengues” δεν ενδιαφερόταν για τις υπηρεσίες του.


Η ομάδα του 2014 - 2015 προετοιμάζεται να γίνει κάτι το παρόμοιο. Ένας επιθετικός πυρήνας από τους Cristiano Ronaldo,Bale,Benzema,James Rodriguez και Kroos είναι κάτι που περιμέναμε να δούμε μόνο σε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Ωστόσο και οι πέντε μαζί θα κοσμούν στον αγωνιστικό χώρο φορώντας την ίδια φανέλα,καθώς η Real Madrid θα αναζητεί να πάρει ξανά τα σκήπτρα στην Ισπανία μετά από δύο χρόνια.

Ας είμαστε ειλικρινείς,είναι μια τρομακτική σκέψη για όλους τους αμυντικούς στην Ισπανία όπως επίσης και στο Champions League. Ωστόσο οι οπαδοί του συλλόγου της Μαδρίτης θα πρέπει να ελπίζουν ότι ο Florentino Perez έχει πάρει το μάθημα του από το αρχικό σχέδιο,το οποίο τελικά απέτυχε. Οι “Galacticos” έθεσαν τη Real Madrid στον χάρτη ως τη μεγαλύτερη ομάδα στον πλανήτη,και από οικονομικής άποψης το ίδιο το έργο ήταν μια επιτυχία. Όμως μετά από μια κυριαρχία σε Ισπανία και Champions League στο ξεκίνημα της εποχής των “Galacticos”,ο σύλλογος από τη Μαδρίτη κατάφερε να κατακτήσει μόνο ένα τίτλο σε τρεις διαδοχικές χρονιές.


Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι “Galacticos” δεν ανταποκρίθηκαν εν τέλει στις προσδοκίες. Ανάμεσα τους ήταν η υπερβολική εμπιστοσύνη στο επιθετικό ταλέντο τους,η έλλειψη χημείας και ανάπτυξης νεότερων παικτών που αναγκάζονταν να είναι εκτός ενδεκάδας κάθε εβδομάδα και τα περάσματα χρυσών μετριοτήτων σε προπονητές στον πάγκο τους. Αυτά είναι τα λάθη που ο Perez πρέπει να τα αποφύγει αυτή τη φορά. Ο Di Maria ήταν ένας βασικός παράγοντας για τη Real Madrid τη περασμένη σεζόν,αλλά ενδεχομένως να ακολουθήσει τον Khedira στον δρόμο της εξόδου.


Συν τις άλλοις δεν υπήρχε και το Financial Fair Play,όταν οι Galacticos έπαιζαν στη Μαδρίτη,κάτι που τώρα θα πρέπει να το προσέξουν. Και τι θα γίνει με τον Isco; ο νεαρός μεσοεπιθετικός μετακόμισε στη Μαδρίτη με μεγάλες δάφνες μετά από την εξαιρετική του περίοδο στη Malaga και θεωρείται ευρέως ως το μέλλον του Ισπανικού ποδοσφαίρου. Πώς θα επηρεαστεί η ανάπτυξη του ύστερα από τις συγκεκριμένες μεταγραφές με πολλά χρήματα; το ποδόσφαιρο πάνω απ’ όλα είναι μια επιχείρηση και με τις υπογραφές αυτών των δύο παικτών που αγωνίζονται στην ίδια θέση,οι πιθανότητες να δούμε ξανά τον 22άχρονο Ισπανό να παίρνει λεπτά συμμετοχής στο εγγύς μέλλον είναι ελάχιστες,αν μείνει πάντα στους “Merengues”.

Η επανεκκίνηση του πρότζεκτ των “Galacticos” δεν είναι κακό για τη Real Madrid,αλλά θα είναι ζωτικής σημασίας να εξετάσει τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν και να μην τα επαναλάβει. Με ένα τέτοιο ταλαντούχο γκρουπ παικτών οι οπαδοί σε όλο το κόσμο θα περιμένουν τρόπαια και πολλά περισσότερα από αυτά. Αν δεν το κάνει με συνέπεια,μια παρόμοια μοίρα μπορεί να συμβεί σε αυτή τη νέα γενιά των σούπερ σταρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: