Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Τριπλά έμβολα και ελαφριά πλοία οι ρωμαϊκοί άσσοι κατα την περίοδο των Καρχηδονιακών πολέμων


Ενάλιοι αρχαιολόγοι προέβησαν αυτές της μέρες σε μια σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη καθώς έφεραν στο φώς το κράνος μιας καρχηδονιακής πανοπλίας της περιόδου της Καταστροφής της Καρχηδόνας το 146 π.Χ. πράγμα που σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να φέρει φως στο τρόπο που οι Ρωμαίοι νίκησαν οριστικά τους Καρχηδόνιους.

«Το κράνος, βρέθηκε κοντά στην περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η ναυμαχία των νήσων Egadi, βορειοδυτικά της Σικελίας και είναι δραματικά διαφορετικό από το κέλτικο κράνος το οποίο ήταν διαδεδομένο σε όλη την Ευρώπη, ευρέως γνωστό ως ρωμαϊκό κράνος. Φαίνεται να έχει ένα κάλυμμα για τη μύτη, ένα ευρύ χείλος προστατεύοντας το πίσω μέρος του λαιμού από το ένα αυτί στο άλλο και ένα υψηλό, στενό λοφίο

Τα Ρωμαϊκά κράνη, που ονομάζονταν και montefortinos, είναι εύκολα αναγνωρίσιμα. Μοιάζουν με μισό καρπούζι με ένα κουμπί στην κορυφή και πτερύγια στα μάγουλα που δένουν στο πηγούνι

Το εύρημα είναι μέρος σε μια σειρά από ανακαλύψεις που έγιναν με μη επανδρωμένα υποβρύχια και που βοηθούν την κατανόησή μας για την θαλάσσια τακτική των αντιπάλων κατά τη διάρκεια των Πουνικών πολέμων όπου μετά το πέρας τους, όλη η Μεσόγειος έγινε ρωμαϊκή λίμνη» δήλωσε ο Δρ Jeff Royal, διευθυντής της αρχαιολογίας στο RPM Nautical Foundation στη Φλόριντα.

Ο Δρ. Royal και ο συνάδελφός του Sebastiano Tusa και η ομάδα τους έχουν επίσης ανακαλύψει ότι τα πλοία ήταν μικρότερα και πιο ισχυρή από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα. Τα στοιχεία προέρχονται από 11 χάλκινα κριάρια - έμβολα που βρίσκονται στην πλώρη των πλοίων, το κύριο ναυτικό όπλο.

Από τις μετρήσεις αυτές, ο Δρ Royal και η ομάδα του υπολογίζουν ότι τα πλοία δεν θα μπορούσαν να ήταν πάνω από 28 μέτρα μήκος, πολύ λιγότερο από ό,τι τα 40 μέτρα που είχε προηγουμένως εκτιμηθεί. Αυτό δημιουργεί το ερώτημα αν ήταν πραγματικά τριήρεις, με τρία καταστρώματα κωπηλατών, όπου όμως ένα πλοίο τόσο ψηλό θα είναι ασταθές. Το βάρος των εμβόλων, περίπου 125kg, θα ήταν σε θέση να συνθλίψουν ολόκληρη την πλευρά του αντίπαλου πλοίου, και όχι μόνο να δημιουργήσει μια μικρή τρύπα σε αυτό.


«Τα κριάρια, τοποθετημένο κάτω από την ίσαλο γραμμή των πλοίων, είχαν σχεδιαστεί σε τρία οριζόντια επίπεδα - έμβολα για να καταστρέφει τα ξύλα του πλοίου - στόχου τους. Έτσι, είχαν ραγίσει στα δύο, αφού προηγουμένως έπεσαν στην θάλασσα όλα τα υλικά τους»

«Η διασπορά των αμφορέων και άλλων αγαθών στο βυθό της Θάλασσας επιβεβαιώνει ότι τα πλοία είχαν σπάσει στην επιφάνεια, αντί να βυθιστούν αύτανδρα. Η Μάχη των νήσων Egadi το 241 π.Χ έφερε τέλος στον Καρχηδονιακό πόλεμο  μετά από 20 χρόνια συγκρούσεων. Η νίκη ήρθε παρά την παραδοσιακή ναυτική κυριαρχία της Καρχηδόνας. Η Ρώμη είχε ήδη χάσει τέσσερις στόλους σε άσχημες καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Αλλά κάτω από την ηγεσία του Catulus, έστησαν ενέδρα στον στόλο των Καρχηδονίων με επικεφαλής τον Hanno καθώς έπλεε, βαριά φορτωμένο με προμήθειες, για την ανακούφιση της πολιορκημένης πόλης του Lilybaeum (σημερινό Marsala). 

Απο τα ρωμαϊκά πλοία, αντίθετα, είχαν αφαιρεθεί τα κατάρτια τους, τα πανιά και όλος ο περιττός εξοπλισμός για να γίνουν πιο ελαφριά και αξιόπλοα στις άσχημες καιρικές συνθήκες. Ως εκ τούτου, ήταν πολύ πιο ευέλικτα και κατάφεραν να βυθίσουν ή να συλλάβουν το ήμισυ του στόλου των Καρχηδονίων, οδηγώντας σε μια συνθήκη ειρήνης» ανέφερε ο Δρ Royal 

Δεν υπάρχουν σχόλια: