Κυριακή 6 Απριλίου 2014

Διάλεξη για το ναυάγιο του Μαζωτού


Στοιχεία για την έρευνα του Πανεπιστήμιου Κύπρου που διεξάγει απο το 2007 ανασκαφική έρευνα σε ναυάγιο του 4ου αι. π.Χ., ανοιχτά του χωριού Μαζωτός της επαρχίας Λάρνακας και η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, θα παρουσιάσει η Επίκουρη Καθηγήτρια Ενάλιας Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Στέλλα Δεμέστιχα, σε διάλεξή της στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με τίτλο «“…καταδύσης της ολκάδος, απολέσθαι άπαντα…” Έξι χρόνια υποβρύχιων αρχαιολογικών ερευνών στο ναυάγιο Μαζωτού».

Το ναυάγιο εντοπίστηκε τυχαία το 2006 σε βάθος 45 μέτρων και σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση. Το κυρίως φορτίο του πλοίου ήταν κρασί συσκευασμένο σε εμπορικούς αμφορείς από τη Χίο ενώ υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και για δευτερεύοντα φορτία.

Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο, έχει ήδη φέρει στο φως πολύτιμα στοιχεία για το μέγεθος και τον εξοπλισμό του πλοίου, καθώς έχουν αποκαλυφθεί οι μολύβδινοι στύποι τριών αγκυρών και τμήματα της καρίνας στην πλώρη και την πρύμη. Επίσης, έχουν προκύψει ενδιαφέροντα ερωτήματα για τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου, αφού το ναυάγιο μετέφερε ομοιογενές φορτίο με τύπους αιγαιακών αμφορέων που δεν ήταν από τους πλέον διαδεδομένους στην Κύπρο.

Στη διάλεξη θα παρουσιαστούν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της έρευνας μαζί με τα αρχαιολογικά τους συμφραζόμενα, σε σχέση με άλλα ναυάγια της εποχής στο Αιγαίο, την Κύπρο και την υπόλοιπη Ανατολική Μεσόγειο. Θα γίνει επίσης αναφορά στις συνθήκες της ναυσιπλοΐας ώστε να καταδειχθεί η πολυπλοκότητα των θαλάσσιων επαφών και των μηχανισμών του εμπορίου στην αρχαιότητα. Μετά την ομιλία, θα ακολουθήσει σχολιασμός από τον Kαθηγητή Γιάννο Λώλο.

Σύμφωνα με την κα Δεμέστιχα: «Μια σημαντική πτυχή της έρευνας είναι η εφαρμογή ψηφιακής φωτογραμμετρίας και τεχνικών τρισδιάστατης απεικόνισης για τη χαρτογράφηση και την τεκμηρίωση της ανασκαφής. Η μέθοδος αυτή ανοίγει νέους δρόμους στην ανάλυση και μελέτη ναυαγίων, αφού έτσι περιορίζεται σημαντικά η αναπόφευκτη απόσταση του ενάλιου αρχαιολόγου από τη θέση που ανασκάπτει υποβρυχίως, ιδιαιτέρως σε μεγάλα βάθη. Έχοντας την τρισδιάστατη απεικόνιση της θέσης στην οθόνη του υπολογιστή, η ερευνητική ομάδα του Ναυαγίου Μαζωτού διερευνά τρόπους αποκατάστασης του αρχαίου πλοίου μέσα από τη λεπτομερή μελέτη της στρωματογραφίας και της ακριβούς θέσης των ευρημάτων».

Η διάλεξη, που εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων με τίτλο «Κυπριακό Σεμινάριο: Πρόσφατες εξελίξεις στην αρχαιολογία της ανατολικής Μεσογείου» που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με στόχο την ευρύτερη προβολή της κυπριακής αρχαιολογίας στην Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2014 και ώρα 19.00.

Δεν υπάρχουν σχόλια: