Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Ο «χρυσός αετός» των Airborne


Ολοκληρώθηκε το Σάββατο η μεγάλη αερομεταφερόμενη άσκηση «Χρυσός Αετός» με στελέχη της 3rd Brigade Combat Team (BCT) “Rakkasans” και της 101st Combat Aviation Brigade (CAB), οι οποίοι υπάγονται στην θρυλική 101 αερομεταφερόμενη Μεραρχία Airborne, στο Fort Campbell.

Κατα την διάρκεια της άσκησης συμμετείχαν 40 ελικόπτερα με παραπάνω απο 20 συνεχείς αποστολές - εξόδους φορτίων και πάνω απο 1100 στρατιώτες. Σκοπός της άσκησης ήταν η εξέταση σε πραγματικές συνθήκες οι ικανότητες των θρυλικών Airborne  να αντιδρούν σε γρήγορο χρονικό διάστημα.


Μάλιστα, η συγκεκριμένη άσκηση είναι η πρώτη αερομεταφερόμενη άσκηση επιπέδου ταξιαρχίας που πραγματοποίησε η 101η εδώ και μια δεκαετία. Ο διοικητής μάλιστα της μεραρχίας, στρατηγός James McConville ανέφερε για την άσκηση πως: « Οι στρατιώτες της 101ης δεν υπηρετούν στην 101η, είναι η 101η. Αυτό που είδαμε σήμερα είναι μια επιχείρηση αεροαποβίβασης επιπέδου ταξιαρχίας. Αυτό που φάνηκε πως κάνουμε εμείς είναι να συνδυάζουμε το κατάλληλα εκπαιδευμένο και πειθαρχημένο προσωπικό των στρατιωτών μας (Screaming Eagles) με το εξίσου κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό των πτητκών μας μέσων. Ένας συνδυασμός μοναδικός σε όλο των κόσμο».



Στην άσκηση χρησιμοποιήθηκαν κυρίως ελικόπτερα τύπων CH-47 Chinook και UH-60 Blackhawk με κύρια αποστολή τους την μεταφορά στρατιωτών και πολεμικών υλικών ενώ οι στρατιώτες έπρεπε να αναπτύξουν μάλιστα σε συγκεκριμένους χώρους πυροβόλα.


Το σενάριο της άσκησης είχε ως εξής: φίλια χώρα είχε εμπλακεί σε εμφύλιο πόλεμο με αποτέλεσμα την διασάλευση της τάξης σε όλη την χώρα. Επίσης, την όλη κατάσταση έχουν εκμεταλλευτεί διάφορες τρομοκρατικές ομάδες οι οποίες αναπτύσουν στην περιοχή έντονη δράση. Αποστολή της 101ης είναι η παροχή στρατιωτικής βοήθειας και η καταστροφή των εχθρικών βάσεων.


Αναλυτικά, κατα την διάρκεια της άσκησης οι εμπλεκόμενοι σχηματισμοί εξετάστηκαν στην δυνατότητα αερομεταφοράς υλικών - μέσων και προσωπικού, στο πυρ - κίνηση όλων των μεγεθών.



Δεν υπάρχουν σχόλια: