Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Πολωνός Βουλευτής μεταναστεύει για να καταλάβει γιατί οι νέοι Πολωνοί μεταναστεύουν


Προσπαθώντας να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους οι συμπατριώτες του επιλέγουν τη Βρετανία για να ζήσουν τη στιγμή που, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, η οικονομία της χώρας του είναι ανάμεσα στις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες στην Ευρώπη, ο Πολωνός βουλευτής του κόμματος «Το κίνημά σου», Αρτούρ Ντέμπσκι, σύμφωνα με το BBC, θα ζήσει με 100 λίρες την εβδομάδα και θα αναζητήσει σπίτι και εργασία στο Λονδίνο.   

«Μια γυναίκα από τη Σερβία που γνώρισα μέσω facebook προσφέρθηκε να με φιλοξενήσει ως τη Δευτέρα. Μετά όμως, δεν ξέρω που θα βρεθώ», δήλωσε στη βρετανική Daily Telegraph λίγο πριν ξεκινήσει το ταξίδι. Και τι δουλειά σκοπεύει να ψάξει; «Δεν ξέρω. Δεν είναι πολύ εύκολο", είπε. "Είμαι 45 χρονών και τα αγγλικά μου είναι πολύ φτωχά. Θα πρέπει να κάνω κάποια χειρωνακτική δουλειά, ίσως σε κουζίνα ή σε κατάστημα».

Ο κ. Ντέμπσκι θεωρεί ότι η μετανάστευση είναι απειλή για τη χώρα του και ζητεί να κατανοήσει γιατί δεν είναι δυνατό για την Πολωνία να κρατήσει τους νέους. Με το πείραμά του ελπίζει να δώσει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα.


Πάντως, διάφορα γκάλοπ στην Πολωνία δείχνουν ότι το 70% των νέων επιθυμεί να φύγει στο εξωτερικό. Ισως γιατί παρά το γεγονός ότι το ποσοστό της ανεργίας κυμαίνεται στο 10,4%, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 353 ευρώ, από τους χαμηλούς στην ΕΕ. Ενώ, από το 2004, οπότε η Πολωνία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της χώρας έχουν μεταναστεύσει στη Βρετανία. Η απογραφή του 2011 έδειξε ότι στη χώρα ζούσαν 579.000 Πολωνοί, αριθμός 10πλάσιος σε σχέση με 10 χρόνια νωρίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: