Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Ο «Porton Man» του βρετανικού υπουργείου άμυνας



Το βρετανικό υπουργείο εθνικής άμυνας επένδυσε 1,1 εκατ. αγγλικές λίρες στην ανάπτυξη και δημιουργία του «Porton Man» ενός ρομποτικού ανθρώπινου μοντέλου σε φυσικό μέγεθος, το οποίο δημιουργήθηκε με σκοπό τον λειτουργικό έλεγχο των στρατιωτικών αλεξίσφαιρων γιλέκων αλλα και άλλων ατομικών στρατιωτικών υλικών που προορίζονται για τον εξοπλισμό των Βρετανών στρατιωτών. Ο  «Porton Man» μπορεί να περπατάει - βαδίζει, να τρέχει, να γονατίζει, να κάθεται και να κρατά ένα τυφέκιο όπως ένας άνθρωπος.

«Περισσότεροι απο 100 αισθητήρες είναι σε όλο του το σώμα για να συλλέγουν λεπτομερή  δεδομένα κατα την διάρκεια των ελέγχων ώστε να μπορούν οι επιστήμονες να βγάζουν ασφαλή συμπεράσματα σε ρεαλιστικό χρόνο όπως για παράδειγμα στις στολές ραδιοβιοχημικού πολέμου, μέσα σε ρεαλιστικά αλλα ασφαλή περιβάλλοντα Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε έναν μοντέλο το οποίο θα ήταν ελαφρύ με ευρεία γκάμα δυνατοτήτων στις κινήσεις και εύκολη στον χειρισμό. Βέβαια υπήρξαν μια σειρά απο προκλήσεις η οποίες αντιμετωπίστηκαν χάρη στην τεχνολογία της Φόρμουλα ένα. Χρησιμοποιώντας παρόμοια τεχνολογία με αυτή των αυτοκινήτων ταχύτητας είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε ελαφρά αλλα ανθεκτικά ρομποτικά συστήματα» ανέφερε ο Jez Gibson-Harris υπεύθυνος του προγράμματος και CEO της  i-bodi Technology


Ο υφυπουργός αμυντικού εξοπλισμού, εξοπλισμών και υποστήριξης,  Philip Dunne ανέφερε πως: 
«Αυτή η τεχνολογία είναι βρετανική και θα οδηγήσει την Βρετανία στην πρωτοπορία αυτών την σημαντικών εξετάσεων. Αυτή η σημαντική ανακάλυψη πέρα των στρατιωτικών αναγκών για την επιβίωση των στρατιωτών μας σε εχθρικά περιβάλλοντα, μπορεί να βοηθήσει και άλλες σχετικές εταιρίες όπως η  i-bodi Technology να αναπτύξουν καίριας σημασίας τεχνολογίας».



Ο «Porton Man» είναι δημιούργημα της εταιρίας  i-bodi Technology σε συνεργασία με την Defence Science and Technology Laboratory (Dstl) η οποία βρίσκεται στην Porton Town στο Wiltshire, απο όπου και το όνομα του ρομπότ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: