Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Η τελική έφοδος των Βρετανών Πεζοναυτών


Αναμένοντας εντολές, μετά απο μια επίπονη πορεία, μέσα στην υγρασία της σκωτσέζικης γής οι Βρετανοί πεζοναύτες επιτέθηκαν τελικά στον αντικειμενικό τους σκοπό που ήταν η κατάληψη του Μεσαιωνικού κάστρου του 16ου αιώνα στο Edingham της Σκωτίας στα πλαίσια της άσκησης Joint Warrior.


Ο εχθρός είχε προετοιμαστεί για την επίθεση. Μάλιστα σύμφωνα με το σενάριο στην περιοχή των επιχειρήσεων υπήρχαν πολύ άμαχοι. Οι πεζοναύτες έπρεπε να δίνουν τις πρώτες βοήθειες στους άμαχους και να απομακρύνουν τους υπόλοιπους απο των χώρο των επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει ο πεζοναύτης Chris McDougal: «Οι προετοιμασίες μας για την μάχη ξεκίνησαν απο την προηγούμενη μέρα και είμασταν προετοιμασμένοι για το τη θα αντιμετωπίζαμε. Αναμέναμε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σε μια υγρή και βροχερή δασική έκταση αλλα με το που ξεκίνησε η επίθεση όλη αυτή η μίζερη κατάσταση πήρε πόδι απο όλους μας και ξεχάστηκε. Για να φτάσουμε στις θέσεις του εχθρού άνδρες απο τις μοίρες A,B, και C έπρεπε να ανοίξουν δρόμο πολεμώντας και διασχίζοντας κτίρια, αναχώματα και αντιμαχώμενοι με τον καιρό ο οποίος ήταν ψυχρός και υγρός». 



Η επίθεση των Βρετανών ξεκίνησε με την χρήση πολυβόλων, ρίξεις χειροβομβίδων και με την χρήση των τεθωρακισμένων μέσων των πεζοναυτών, γύρω στις 5 υο πρωί της Δευτέρας 7 /4/2014, μετά την απελευθέρωση του αεροδρομίου του Castle Kennedy η οποία έγινε τις προηγούμενες μέρες, απο άνδρες που αποβιββάστηκαν απο το HMS Illustrious  με ελικόπτερα και άλλα μέσα σε τρείς θέσεις στην  Luce Bay.



Όπως μάλιστα ανέφερε ο πεζοναύτης McDougal ανέφερε για την άσκηση πως: «αυτή η εβδομαδιαία άσκηση μας έδωσε μια καλή ευκαιρία να δοκιστούν οι δυνατότητές μας και ήταν πολύ καλή και οφέλιμοι για μας».



Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 11 Απριλίου και σε αυτή εκτός απο βρετανικές μονάδες συμμετέχουν προσωπικό και μέσα απο την Ολλανδία, Η.Π.Α, Τουρκία, Δανία και Νορβηγία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: