Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Premier League: Οι έξι ακριβότερες απολύσεις προπονητών


του Δημήτρη Βαρσάνη

Η Manchester United πήρε τη δύσκολη απόφαση να απολύσει τον David Moyes μόλις 11 μήνες μετά την υπογραφή του εξαετούς συμβολαίου του. Ο Moyes πάλεψε για να συνεχίσει την επιτυχία και τη συνέπεια που είχε χτίσει ο Sirl Alex Ferguson τα προηγούμενα 27 χρόνια όμως φέρεται να έχασε την υποστήριξη ενός αριθμού παικτών.

Ωστόσο οι Διοικούντες της Manchester United περίμεναν την αποτυχία; υπό κανονικές συνθήκες ένας σύλλογος πρέπει να καταβάλλει όλη την αποζημίωση της απόλυσης του,αλλά οι “Red Devils” φαίνεται να έβαλαν μια ειδική ρήτρα στο συμβόλαιο του Moyes σε περίπτωση που δεν τους έβγαζε στο Champions League. Έτσι από τις 25 εκατομμύρια λίρες που έπρεπε να λάβει ο Σκοτσέζος τεχνικός πήρε μόνο τις πέντε. Ένα υπέρογκο ποσό και πάλι και με αφορμή αυτό το γεγονός θα δούμε άλλους έξι προπονητές της Premier League που ήταν δαπανηρές οι απολύσεις τους από τις ομάδες τους.


6. Roberto Mancini
Απολύθηκε από:Manchester City
Αποζημίωση:Επτά εκατομμύρια λίρες

Ο Δισεκατομμυριούχος Sheikh Mansour τελείωσε τη συνεργασία με τον Roberto Mancini μετά την αποτυχία του Ιταλού τεχνικού να μην κατακτήσει κανένα τίτλο τη περασμένη σεζόν. Η Manchester City τερμάτισε 11 βαθμούς πίσω από την γειτόνισσα της United και έχασε τον τίτλο που είχε πάρει τη προηγούμενη χρονιά. Στο καπάκι έχασε και στον τελικό του Fa Cup από την Wigan για να ολοκληρωθεί αυτή η απογοητευτική σεζόν. Όπως είναι γνωστό τη θέση του Roberto Mancini τη πήρε ο Χιλιανός Manuel Pellegrini.


5. Roy Hodgson
Απολύθηκε από:Liverpool
Αποζημίωση:7.300.000 λίρες

Σήμερα ο Βρετανός είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές σε Εθνικό επίπεδο μετά την ανάληψη της Εθνικής Αγγλίας,έπειτα από μια επιτυχημένη θητεία ως προπονητής της West Brom. Τα πήγε επίσης πολύ καλά στην Fulham οδηγώντας την για πρώτη φορά στην ιστορία της σε Ευρωπαϊκό τελικό,πείθοντας τα αφεντικά του “Anfield” να του δώσουν ένα προσοδοφόρο συμβόλαιο το καλοκαίρι του 2010. Όμως δεν κατάφερε τους ανώτερους παίκτες της ομάδας και έφυγε πριν το τέλος της χρονιάς.


4 Kenny Dalglish
Απολύθηκε από:Liverpool
Αποζημίωση:8.250.000 λίρες

Όταν απολύθηκε ο Hodgson ο “βασιλιάς” Kenny Dalglish ήρθε για να διορθώσει τη κατάσταση. Ξεκίνησε καλά και του δόθηκε ένα μεγάλο συμβόλαιο αλλά από τη στιγμή που το υπέγραψε τα πράγματα άρχισαν να ξινίζουν. Ξόδεψε μεγάλα ποσά για παίκτες όπως ο Andy Carroll και ο Stewart Downing αφήνοντας τη Liverpool αδέκαρη αλλά δεν τους έστειλε στο Champions League. Για να φύγει η Liverpool έπρεπε πρώτα να τον πληρώσει μια γερή αποζημίωση,πριν φέρει τον Rodgers. Φαίνεται τώρα ότι άξιζε τον κόπο,έτσι δεν είναι;


3. Andre Villas Boas
Απολύθηκε από:Chelsea
Αποζημίωση:12 εκατομμύρια λίρες

Όταν βρισκόταν στην Porto ο Andre Villas Boas ήταν από τους ανερχόμενους μεγάλους προπονητές. Ήταν ακόμα αρκετά νέος για να παίζει ποδόσφαιρο αλλά είχε κατακτήσει ήδη τίτλους από τον πάγκο. Γι αυτό ο Abramovich πρόσφερε πολλά χρήματα για να τον πάρει στο “Stamford Bridge” επιφορτισμένος με το καθήκον να φέρει όμορφο ποδόσφαιρο στη Chelsea.

 Η δύσκολη πραγματικότητα της νέας Chelsea διήρκεσε μόλις έξι μήνες σε ένα διαφορετικό στιλ που δοκίμασε την ανύπαρκτη υπομονή του Ρώσου μεγιστάνα. Για να φύγει από τον σύλλογο του Δυτικού Λονδίνου του καταβλήθηκε η τιμή των 12 εκατομμυρίων λιρών.


2.Luiz Felipe Scolari
Απολύθηκε από:Chelsea
αποζημίωση:12.600.000 λίρες
Ο Luiz Felipe Scolari ήρθε στη Chelsea με το μετάλλιο του Παγκόσμιου πρωταθλητή γύρω από το λαιμό του αντικαθιστώντας τον Avram Grant που έχασε το Champions League στη διαδικασία των πέναλτι τη περασμένη σεζόν. Παρά το γεγονός ότι δεν ήξερε Αγγλικά ο Scolari του δόθηκε η άδεια να φέρει όλο το τεχνικό του επιτελείο,όλοι κάτω από μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Η θητεία του στο Δυτικό Λονδίνο διήρκεσε μόνο 36 παιχνίδια. Ο Abramovic στο τέλος αναγκάστηκε να δώσει μια τεράστια αποζημίωση στον Βραζιλιάνο τεχνικό και στο προσωπικό του.


1. Jose Mourinho 
Απολύθηκε από:Chelsea
Αποζημίωση:18 εκατομμύρια λίρες

Η σχέση του Πορτογάλου τεχνικού με τον Abramovich είχε επιδεινωθεί στη πρώτη του θητεία και απομακρύνθηκε από τη θέση του παρότι κατέκτησε δύο πρωταθλήματα σε τρία χρόνια. Οι οπαδοί της Chelsea έκαναν σαν τρελοί όταν έβλεπαν τον “Special One” να φεύγει και τρελάθηκαν ακόμα περισσότερο όταν αποκαλύφθηκε το ποσό της αποζημίωσης του. 

Ο Abramovich ξεφορτώθηκε το προπονητικό του επιτελείο,οι οποίοι ήταν μέχρι τότε οι μαθητές του Mourinho. Ο Ρώσος αναγκάστηκε να πληρώσει ένα τεράστιο νούμερο των 18 εκατομμυρίων λιρών σε όλους και αγόρασε ακόμα στον Mourinho μια εκλεκτή Ferrari αξίας δύο εκατομμυρίων λιρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: