Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Σκωτία: Ένα δημοψήφισμα στην κόψη του ξυραφιού


Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «The Scotsman» το δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου στην Σκωτία θα είναι «ένα δημοψήφισμα στην κόψη του ξυραφιού» καθώς σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις το Όχι και το Ναι παρουσιάζει μια αντίστοιχη υποχώρηση και άνοδο.

Συγκεκριμένα, το "Όχι" έχασε 4% από την υποστήριξη του κόσμου και από το 46% που βρισκόταν στα τέλη Μαρτίου, πλέον βρίσκεται στο 42%. Βέβαια, όλο αυτό το διάστημα το "Ναι" βρίσκεται σταθερά στο 39 - 40% της προτίμησης των Σκωτσέζων. Όμως το κλείσιμο της δημοσκοπικής ψαλίδας κάνει τον υπουργός της Σκωτίας, Alex Salmond και το επιτελείο του να ελπίζουν σε ολική ανατροπή στις κάλπες.

Ένας άλλος λόγος που κάνει τους υπέρ της ανεξαρτησίας να αισιοδοξούν είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, το οποίο στην τελευταία δημοσκόπηση έφτασε το 19%. Σύμφωνα με τις αναγωγές που έγιναν με βάση αυτό, το ποσοστό υπέρ του "Όχι" φτάνει στο 50% έναντι 48% υπέρ του ''Ναι''. Οπότε η εκτίμηση του Salmond είναι ότι έχουν να καλύψουν μόλις δύο ποσοστιαίες μονάδες για να κερδίσουν το δημοψήφισμα.


Η υποστήριξη στην ανεξαρτησία της Σκωτίας μοιάζει να κερδίζει έδαφος με σταθερούς ρυθμούς κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, την ώρα που εκείνοι που αντιτίθενται στην ανεξαρτησία κλιμακώνουν την εκστρατεία τους.

Ολόκληρο τον Φεβρουάριο, η βρετανική κυβέρνηση προειδοποίησε τους Σκωτσέζους ότι θα χάσουν τη λίρα εάν ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της επαρχίας, ενώ κορυφαίοι επιχειρηματίες, περιλαμβανομένων των επικεφαλής δύο πετρελαϊκών γιγάντων, της BP και της Shell, εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο η Σκωτία να καταστεί αυτόνομο κράτος.


Επίσης, με αφορμή την εορτή του Αγίου Γεωργίου ο κ. Salmond πραγματοποίησε ομιλία κατα την οποία τόνισε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Σκωτίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα κλονιστούν στην περίπτωση που οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτητοποίησης της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο στο δημοψήφισμα που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 18 Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός Σκωτίας και άτυπος πρωθυπουργός, υποστηρίζει ότι η ανεξαρτητοποίηση της περιοχής θα παραχωρήσει το δικαίωμα στη Σκωτία να λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις για την πορεία της χώρας, αντί να της επιβάλλονται οι πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης του Λονδίνου. Ωστόσο, οι λοιπές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου -η Αγγλία, η Ουαλία και η Ιρλανδία- αντιτίθενται στην ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, υποστηρίζοντας ότι η 307 ετών μεταξύ τους σχέση είναι ισχυρότερη ως έχει.


«Με αυτό στο νου, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι στην περίπτωση που υπερψηφίσει το "ναι", η κυβέρνηση της Σκωτίας θα προγραμματίσει ειδικές συναντήσεις σχετικά με την οικονομική συνεργασία με τη βόρεια Αγγλία. Αυτό αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη της συνεργασίας και της εταιρικής σχέσης που υπάρχει μεταξύ μας, μια συνεργασία η οποία θα ενισχυθεί από μια ευημερούσα, ανεξάρτητη Σκωτία» είπε.

Στον «συγκεκριμένο πόλεμο» έχουν μπεί και μέλη του καλλιτεχνικού κόσμου του νησιού όπως ο γνωστός τραγουδιστής της ροκ Ντέιβιντ Μπάουι, o οποίος μέσω του Twitter έγραψε - ζήτησε: «Σκωτία μείνε μαζί μας».



Όπως φαίνεται πάντως, η πορεία μέχρι το δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου αλλα και η νύχτα τον αποτελεσμάτων για μια ή όχι ανεξάρτητη Σκωτία, θα είναι μεγάλη και μακρινή όσα και τα 307 χρόνια της ένωσης Βρετανίας - Σκωτίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: