Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Οι πασχαλινές επισκέψεις του υπουργού άμυνας της Κύπρου σε στρατόπεδα της ΕΛΔΥΚ, του ΓΕΕΦ και σε προκεχωρημένα φυλάκια.


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα, επισκέφτηκε την Μεγάλη Πέμπτη Στρατόπεδα της ΕΛΔΥΚ και της Εθνικής Φρουράς, καθώς και Φυλάκιο στην Προκεχωρημένη Γραμμή Άμυνας για ανταλλαγή ευχών, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγο Νάση Στυλιανό.


Μιλώντας στο προσωπικό της ΕΛΔΥΚ, ανέφερε: «Θέλω να πιστεύω ότι αισθάνεστε και την Κύπρο ως πατρίδα σας και ότι είστε περήφανοι που υπηρετείται εδώ». Απευθυνόμενος στο Διοικητή της Δύναμης, στους Αξιωματικούς και στους Οπλίτες, εξήρε το πραγματικά σπουδαίο έργο που επιτελούν, διαβιβάζοντας τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Πολιτείας για την διαχρονική και αταλάντευτη στήριξη της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, στον αγώνα που διεξάγουμε για άρση των κατοχικών δεδομένων, για αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του λαού μας. «Η παρουσία της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο, επιβεβαιώνει βεβαίως τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αλλά και προάγει την ασφάλεια τη σταθερότητα, τη συνεργασία στην περιοχή που αποτελεί κοινό στόχο των δύο χωρών μας. Θέλω να πω ότι σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, θα πρέπει όλοι να επιδείξουμε αντοχή, πίστη στις δυνάμεις μας και προσήλωση στο καθήκον». Τόνισε παράλληλα ότι, σε μια δύσκολη εποχή που δοκιμάζονται οι αξίες και οι θεσμοί, ο στρατός, μπορεί να επενδύσει σε διαχρονικές αρχές όπως τη φιλοπατρία, το ήθος, την εντιμότητα, την προσήλωση στο καθήκον. Τέλος, ευχήθηκε σε όλους καλή ανάσταση, υγεία, ασφάλεια και ευόδωση κάθε προσωπικής και οικογενειακής τους προσδοκίας.


Κατά την επίσκεψή του στο Στρατόπεδο «Υποστρατήγου Τάσου Μάρκου» και στο Φυλάκιο «Κομμόροτσος», διαβίβασε στο προσωπικό τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της πολιτείας, για το πολύ σημαντικό ρόλο που επιτελεί. «Οι Αξιωματικοί και Οπλίτες που υπηρετούν, προασπίζουν το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας και της ασφάλειας. Η Ε.Φ. θα συνεχίσει να επιτελεί αυτό το ρόλο μέχρι τη μέρα της τελικής δικαίωσης των αγώνων μας, μέχρι την άρση των κατοχικών δεδομένων». Τα στελέχη και οι οπλίτες της Ε.Φ., πρέπει να αποτελούν υπόδειγμα εντιμότητας και ήθους, αξίες που έχει τόσο πολύ ανάγκη σήμερα η κοινωνία μας, σε μια εποχή απαξίωσης των θεσμών. Τόνισε επίσης ότι, αποτελεί ευθύνη μας, να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες, που θα καλυτερεύουν όσο είναι δυνατό, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υπηρετείται η θητεία. «Η προαγωγή του αισθήματος δικαιοσύνης, αξιοκρατίας, και χρηστής διοίκησης, αποτελούν απαραίτητο υπόβαθρο για τη λειτουργία κάθε οργανισμού, πόσο μάλλον των ενόπλων δυνάμεων».


Ανταλλάζοντας ευχές για το Πάσχα και την Ανάσταση, σημείωσε ότι, η συνεργασία του με τον Αρχηγό, την ηγεσία του ΓΕΕΦ, τους επιτελείς και Αξιωματικούς της Ε.Φ το επόμενο χρονικό διάστημα, θα είναι ακόμα πιο έντονη. «Ξεκινούμε μια μεγάλη και φιλόδοξη προσπάθεια για την αναδιοργάνωση, την αναδιάρθρωση, την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της Ε.Φ», τόνισε. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει η βούληση να γίνουν τομές και να παρθούν αποφάσεις, έτσι ώστε η Ε.Φ, να καταστεί ένας σύγχρονος, ευέλικτος ευρωπαϊκός στρατός, που θα μπορεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η συμμετοχή μας ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκή Ένωσης.



«Είχα τη δυνατότητα σήμερα, για μια πλήρη και εμπεριστατωμένη ενημέρωση για την τρέχουσα επιχειρησιακή κατάσταση της Ε.Φ. αλλά και τις ανάγκες που επιβάλλονται. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το τεράστιο έργο που επιτελείται, αλλά και να διαβεβαιώσω για την ισχυρή πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαραίτητες αποφάσεις αλλά και στις τομές που πρέπει να γίνουν και οι οποίες θα οδηγούν στην αναδιοργάνωση, στην αναδιάρθρωση και στον εκσυγχρονισμό της Ε.Φ. Θέλω να επαναλάβω και σήμερα, πως τα ζητήματα της άμυνας, πρέπει να παραμείνουν μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις, αλλά και μακριά από κομματικές παρεμβάσεις. Η άμυνα, οφείλει και πρέπει να παραμείνει κοινή εθνική υπόθεση».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τη μείωση της θητείας και αν αυτή θα επιτευχθεί μέσα από τον εκσυγχρονισμό, ανέφερε: «Έχετε δίκαιο. Αυτό αποτελεί σταθερό στόχο της Κυβέρνησης ο οποίος βεβαίως διασυνδέεται άρρηκτα με το ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της Ε.Φ. Όταν θα είμαστε έτοιμοι να εξαγγείλουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, θα το ανακοινώσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: