Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Οι πρώτοι Homo sapiens έφυγαν απο την Αφρική πριν 130.000 χρόνια


Ομάδα ερευνητών απο υπο την καθοδήγηση της καθηγήτριας παλαιοανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του  Tübingen της Γερμανίας, Κατερίνας Χαρβάτη, κατέδειξαν πως οι Homo sapiens ξεκίνησαν απο την Αφρική διανύοντας διαφορετικούς μεταναστευτικούς δρόμους πολύ νωρίτερα απο ότι εθεωρείτο μέχρι σήμερα. Όπως εκτιμά η ομάδα της κ. Χαρβάτη υπήρξαν διάφορα κύματα μεταναστεύσεων και πιθανότατα το αρχαιότερο ακολούθησε μία νότια διαδρομή, μέσω της Αραβικής χερσονήσου, με κατεύθυνση την Αυστραλία και τον Δυτικό Ειρηνικό.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν διάφορα υποθετικά σενάρια διασποράς, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφία των πιθανών διαδρομών μετανάστευσης, τα γενετικά δεδομένα και τις συγκρίσεις κρανίων των homo sapiens και σημερινών ανθρώπων. Έτσι διαπίστωσαν ότι το πρώτο κύμα της μετανάστευσης από την Αφρική, το οποίο ξεκίνησε νωρίτερα από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα, έλαβε χώρα ήδη από τα τέλη του Μέσου Πλειστόκαινου, με μια δεύτερη διασπορά στο βόρειο Ευρασία μετά από περίπου 50.000 χρόνια πριν.

Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι όλοι οι άνθρωποι που ζουν σήμερα κατάγονται από έναν κοινό πρόγονο, του οποίου ο πληθυσμός υπήρχε πριν απο 100.000 έως 200.000 χρόνια στην Αφρική. Η μείωση της γενετικής ποικιλομορφίας που παρατηρούνται στον άνθρωπο σε αύξουσες αποστάσεις από την Υποσαχάρια Αφρική έχει συχνά ερμηνευθεί ως απόδειξη μιας ενιαίας διασποράς 50.000 έως 75.000 χρόνια πριν. Ωστόσο, πρόσφατες γενετικές, αρχαιολογικές και παλαιοντολογικές μελέτες αμφισβητούν αυτό το σενάριο και υποδεικνύουν, ότι τα μεταναστευτικά ρεύματα ήταν περισσότερα και ότι ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα, πριν από 130.000 χρόνια. Η κυρία Χαρβάτη και οι συνεργάτες της εξέτασαν όλα τα προτεινόμενα σενάρια αντιπαραβάλλοντάς τα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τα γενετικά και ανατομικά δεδομένα. Τα ευρήματά τους συνηγορούν υηέρ της δεύτερης εκδοχής.

«Και οι δύο κατηγορίες στοιχείων, τόσο οι ανατομικές συγκρίσεις κρανίων, όσο και τα γενετικά δεδομένα, υποστηρίζουν την άποψη ότι υπήρξαν πολλαπλές μεταναστεύσεις», δήλωσε η κυρία Χαρβάτη. Στο πρώτο μεταναστευτικό κύμα προς την Αυστραλία και τον Ειρηνικό οφείλουν την καταγωγή τους οι αυστραλοί Αβορίγινες, οι Μελανήσιοι και οι κάτοικοι της Παπούα. Άλλοι πληθυσμοί στην ηπειρωτική Ασία έλκουν την καταγωγή τους από το κατοπινό μεταναστευτικό κύμα πριν από 50.000 χρόνια.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι σοβαρές ξηρασίες που άρχισαν να εμφανίζονται πριν από 135.000 χρόνια, ώθησαν πολλούς προγόνους μας να δοκιμάσουν την τύχη τους σε άλλα πιο υγρά και εύφορα μέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: