Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Ο Ηνίοχος και η Νέμεσις (VIDEO)


Ολοκληρώθηκε η Άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2014» η οποία διεξήχθη από 26 Μαρτίου έως 11 Απριλίου σε όλο τον Ελλαδικό χώρο.

Η Άσκηση «Ηνίοχος» είναι αεροπορική άσκηση μεσαίας κλίμακας και αφορά στη διεξαγωγή αεροπορικών και διακλαδικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Δόγμα της ΠΑ, το δόγμα διακλαδικών επιχειρήσεων και το διακλαδικό δόγμα Ηλεκτρονικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Αντικειμενικός σκοπός της άσκησης ήταν η παροχή ρεαλιστικής εκπαίδευσης, η μέτρηση αποτελεσμάτων και η εξαγωγή συμπερασμάτων, μέσω της εκτέλεσης μεγάλου αριθμού σύνθετων αεροπορικών αποστολών όλων των ειδών, κατά τις οποίες και πραγματοποιήθηκαν 797 έξοδοι αεροσκαφών (435 ημέρα και 362 νύχτα).

Στόχος της Άσκησης «Ηνίοχος» είναι να γίνει η ανταγωνιστικότερη άσκηση στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, παρέχοντας στους συμμετέχοντες (Έλληνες και ξένους) υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και μοναδικές εμπειρίες.


Στην άσκηση συμμετείχαν: 
• Mεγάλος αριθμός αεροσκαφών όλων των Μοιρών της Πολεμικής Αεροπορίας. 185 Ιπτάμενοι και 340 Τεχνικοί. Αεροσκάφη και προσωπικό μεταστάθμευσαν στην 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα από την οποία και επιχειρούσαν.  
• Επιθετικά και μεταφορικά Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού.
• Μεγάλος αριθμός πλοίων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού με τα οργανικά τους Ε/Π.
• Μονάδες ειδικών δυνάμεων των 3 Κλάδων των ΕΔ.
• Το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου και το Σύστημα Αεράμυνας της χώρας.


Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος επικοινώνησε με τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Ευάγγελο Τουρνά και αφού ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της άσκησης, του εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήριά για την επιτυχία της, ζητώντας του να μεταφέρει στους συμμετέχοντες το ακόλουθο μήνυμα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου:

«Με τη λήξη της μεγάλης άσκησης «Ηνίοχος 2014» εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και σε όλους τους συντελεστές της πραγματοποίησής της, που στέφθηκε από πλήρη επιτυχία.

Η άσκηση αυτή ανέδειξε τις διακλαδικές ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, τον άψογο συντονισμό των επιχειρήσεων και την απόλυτη ακρίβεια επίτευξης των στόχων της.

Το εθνικό αμυντικό μας σύστημα ευρίσκεται στον ανώτατο βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταποκρίνεται πλήρως στην αποστολή του.

Η πατρίδα μας είναι ασφαλής και ο ελληνικός λαός να είναι βέβαιος ότι οι θυσίες του έχουν πιάσει τόπο.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας εγγυώνται την ακεραιότητα της χώρας και με το αξιόμαχο, τις άριστες υποδομές και τον σύγχρονο εξοπλισμό τους τίθενται πάντα στην υπηρεσία της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας.

Μαζί με τα συγχαρητήριά μου και τον έπαινο της πολιτείας προς όλες και όλους ανεξαίρετα που συμμετείχαν στη διακλαδική αυτή άσκηση, εύχομαι σε ολόκληρο το στελεχιακό δυναμικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων και στις οικογένειές τους Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.

Απο την μεριά του ο Αρχηγός του ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, αφού επισκέφθηκε το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, παρακολούθησε την απενημέρωση της διακλαδικής άσκησης "Ηνίοχος 2014".


Ο κ. Αρχηγός, μετά το πέρας της απενημέρωσης, απηύθυνε στους συμμετέχοντες στην άσκηση, το ακόλουθο μήνυμα:

«Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της άσκησης "Ηνίοχος 2014", η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, εκφράζω την ικανοποίησή μου και τα συγχαρητήριά μου σε όλους τους συμμετέχοντες, για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν καθώς και την αφοσίωσή τους.

Ήταν μία επίπονη και μεγάλης διάρκειας προσπάθεια, κατά την οποία δοκιμάστηκαν τόσο οι αντοχές όλων σας, όσο και η αξιοπιστία των αεροσκαφών, των οπλικών συστημάτων και των μέσων υποστήριξης με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Είμαι βέβαιος ότι τα οφέλη είναι πολλαπλά για όλους και κυρίως ότι, με τη συμμετοχή σας στην άσκηση "Ηνίοχος 2014" πήρατε αυτό που σας αξίζει και αυτό που επιθυμείτε, ως φρουροί της Πατρίδας μας, δηλαδή τη ρεαλιστική Τακτική εκπαίδευση σύμφωνα με την αρχή εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις.

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, που με τη συμμετοχή τους συνέβαλαν στην εκτέλεση ρεαλιστικών και ολοκληρωμένων σεναρίων σε διακλαδικό περιβάλλον αεροπορικών επιχειρήσεων.

Μπράβο σε όλους σας. Σας εύχομαι καλό Πάσχα και με υγεία και δύναμη να συνεχίσετε την εκπλήρωση της εθνικής μας αποστολής»


Επίσης, στης 11 Απριλίου ολοκληρώθηκε στην Κύπρο και η διεθνής άσκηση «Νέμεσις 2014» στην οποία  έλαβαν μέρος πολεμικά πλοία και ελικόπτερα, σκάφη καθαρισμού θαλάσσιας ρύπανσης και ειδικές αντιτρομοκρατικές ομάδες απο την Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.

Σύμφωνα με το σενάριο, αντιμετωπίστηκε τρομοκρατική επίθεση σε πλατφόρμα εξόρυξης φυσικού αερίου στη Κυπριακή ΑΟΖ, διάσωση προσωπικού από τη πλατφόρμα και αντιμετώπιση ρύπανσης στον θαλάσσιο χώρο. Η συνεργασία των δυνάμεων που μετείχαν ήταν άψογη καθώς το ΚΣΕΔ Λάρνακας έχει αποκτήσει ήδη μια σημαντική εμπειρία στο συντονισμό τέτοιων επιχειρήσεων.
Την άσκηση παρακολούθησαν οι πρέσβεις της Ελλάδας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ μαζί με τους υπουργούς Άμυνας, Δικαιοσύνης και Ενέργειας. Την βασική ευθύνη της άσκησης είχε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κύπρου το οποίο συνεργάστηκε άρτια τόσο με τις αεροναυτικές δυνάμεις αλλά και με τα αντίστοιχα Κέντρα Έρευνας και Διάσωσης, του Πειραιά, της Χάιφα και της Νάπολης της Ιταλίας που ελέγχεται από τις ΗΠΑ.
Ο Υπουργός Άμυνας κος Χριστόφορος Φωκαΐδης, μετά το πέρας της ενημέρωσης που έτυχε στο πλαίσιο της Άσκησης «ΝΕΜΕΣΙΣ-2014», δήλωσε τα ακόλουθα:
«Έχουμε παρακολουθήσει την έναρξη της άσκησης μαζί με τους συναδέλφους Υπουργούς Ενέργειας και Δικαιοσύνης. Θα ήθελα να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίηση μου για την άρτια από κάθε άποψη, προετοιμασία και οργάνωση της άσκησης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι η μεγαλύτερη ανάλογη άσκηση που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα και επιβεβαιώνει την επάρκεια και τον επαγγελματισμό των στελεχών της Εθνικής Φρουράς και όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται. Θέλω να εκφράσω θερμές ευχαριστίες για τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων από την Αμερική, το Ισραήλ και την Ελλάδα. Η δυνατότητα διεξαγωγής ανάλογων ασκήσεων έρευνας και διάσωσης, συνιστούν επιβεβαίωση κυριαρχίας για ένα κράτος. Η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσα από το πλέγμα συμμαχιών και συνεργασιών που αναπτύσσει, ενισχύει και αναδεικνύει τον γεωστρατηγικό της ρόλο, ως πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και περιφερειακής συνεργασίας».
Ενώ απο την πλευρά του ο υπ. Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου σημείωσε τη σημασία την οποία αποδίδει η κυβέρνηση στα ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία των συμφερόντων της Κύπρου όσο και στην αποστολή ξεκάθαρων μηνυμάτων ότι διεκδικούμε και ασκούμε την κυριαρχία μας εκεί και όπου έχουμε συμφέροντα και εκεί και οπουδήποτε μας ανήκει σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις. Στις δικές του δηλώσεις ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέφερε πως «ασκήσεις αυτού του είδους επιβεβαιώνουν την παρουσία μας ως κράτος και το συντονισμό όλων των ενεργειών και τη συμμετοχή μέσα στην ΑΟΖ. Υπάρχει ένας σχεδιασμός από μια σειρά ασκήσεων, ενώ ταυτόχρονα χωρίς να συνδέονται προγραμματίζουμε και την απαρχή των ερευνών για τις γεωτρήσεις που θα γίνουν στην ΑΟΖ μας, αρχής γενομένης αυτού του καλοκαιριού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: