Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Γιατί επικράτησε ο Homo sapiens έναντι του Νεάντερταλ και του ανθρώπου του Denisovan;


Παράλληλα με τους Homo sapiens, την ίδια περίοδο, υπήρχαν και ζούσαν και άλλοι τύποι ανθρώπων, όπως οι Νεάντερταλ και ο άνθρωπος του Denisovan. Όμως μόνο οι Homo sapiens επιβίωσαν και συνεχίζουν να υπάρχουν. Αυτό το παράδοξο έχει οδηγήσει τους παλαιοντολόγους και τους αρχαιολόγους να δώσουν πολλές εξηγήσεις, όπως το ότι οι άλλοι τύποι ανθρώπων «εξοντώθηκαν» ή οδηγήθηκαν στην εξαφάνιση απο την επιθετικότητα του homo sapiens. Όμως, ερευνητές απο το πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ αναφέρουν πως, οι λόγοι της επιβίωσης του Homo sapiens σε σχέση με τα ξαδέλφια του, οφείλετε στην βελτίωση του γενετικού του κώδικά.

Σύμφωνα με την έρευνα των Dr. Liran Carmel, Prof. Eran Meshorer και David Gokhman του ινστιτούτου Alexander Silberman του πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και των συνεργατών τους απο την Ισπανία και την Γερμανία, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, στο γονιδίωμα του homo sapiens παρουσιάστηκε μια γενετική αλλαγή η οποία επηρέασε θετικά το νοητικό επίπεδό τους. Επίσης, πολυάριθμες αλλαγές παρατηρήθηκαν στο ανοσοποιητικό και καρδιαγγειακό σύστημα.

Το πόρισμα αυτό οι επιστήμονες το συμπέραναν μετά απο την σύγκριση μεταξύ των DNA του Νεάντερταλ και του ανθρώπου του Denisovan με αυτό των σύγχρονων ανθρώπων.

Από την άλλη πλευρά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλές από τις γενετικές αυτές αλλαγές συνδέονται με ασθένειες όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, ο αυτισμός και η σχιζοφρένεια, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτές, οι αλλαγές, μπορούν να κρύβονται ταυτόχρονα και πίσω μερικές από τις ψυχιατρικές διαταραχές που είναι τόσο συχνές στους ανθρώπους σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: