Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Οι «Μητέρες της Στρεμπένιτσα» εναντίον της Ολλανδίας


Οι συγγενείς των εκτελεσθέντων της Στρεμπένιτσα συνεχίζουν τον αγώνα δικαίωσις τους κατά του ολλανδικό κράτος με την  κατηγορία ότι οι Ολλανδοί κυανόκρανοι το 1995, δεν προστάτεψαν τους οικείους τους από την επιδρομή των σερβικών δυνάμεων, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη Βοσνία.


Τις νομικές διαδικασίες κίνησε η οργάνωση Μητέρες της Σρεμπρένιτσα.
«Θεωρούμε ότι πρέπει να δημιουργήσουν ένα ταμείο, όπως συνέβη με τους Εβραίους. Οι συγγενείς των θυμάτων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου λαμβάνουν ακόμα αποζημιώσεις. Κανείς δεν μπορεί να μας αποζημιώσει για τα παιδιά μας και τον πόνο μας. Περιμέναμε 19 χρόνια για να ακουστούμε στην Ολλανδία και να εξηγήσουμε τι συνέβη υπό τη σημαία τους και μπροστά στα μάτια τους. όμως αυτοί παραμένουν βουβοί», τόνισε εκπρόσωπος της οργάνωσης.
Πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι νομίμως απολαμβάνουν ασυλίας ο ΟΗΕ και οι υπάλληλοι του, όπως θεωρήθηκαν οι Ολλανδοί κυανόκρανοι.
Συγκεκριμένα,  Ιούλιο του 1995, Σερβοβόσνιοι, υπό τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς, εισέβαλαν στον Μουσουλμανικό θύλακα της Σρεμπρένιτσα. Χιλιάδες αναζήτησαν καταφύγιο στη βάση των ολιγάριθμων και ελαφρά οπλισμένων Ολλανδών κυανοκράνων, οι οποίοι δεν κατάφεραν να τους παράσχουν προστασία. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 8.000 Μουσουλμάνοι εκτελέστηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: